Osteoporoze ne gre jemati z levo roko

V svetu zaradi krhkih kosti in posledic tega trpi dvesto milijonov žensk, pri nas sto tisoč in 25.000 moških.
Fotografija: S preiskavo DXA izmerijo mineralno kostno gostoto v vratu stegnenice. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
S preiskavo DXA izmerijo mineralno kostno gostoto v vratu stegnenice. FOTO: Shutterstock

Ljubljana – Zaradi 200 milijonov obolelih žensk v svetu so osteoporozi še nedolgo tega pripisovali pandemične razsežnosti. Zdaj velja, da je to tiha in nevidna bolezen in hkrati vzrok za zlome kosti, ki lahko vodijo v hude bolečine, omejitve gibalnosti ali celo v invalidnost. V Sloveniji zanjo trpi dobrih pet odstotkov prebivalstva ali 125.000 ljudi.

Zaradi posledic osteoporoze oboleli lahko tudi izgubijo svojo neodvisnost in postanejo breme najbližjim, je bilo slišati na novinarski konferenci ob včerajšnjem svetovnem dnevu osteoporoze.

Tomaž Kocjan, zdravnik endokrinolog. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Tomaž Kocjan, zdravnik endokrinolog. FOTO: Mavric Pivk/Delo


»Vsaka tretja ženska in vsak šesti moški v starosti nad petdeset let bosta do konca življenja utrpela vsaj en osteoporozni zlom. Zato osteoporoza postaja eden glavnih zdravstvenih problemov razvitih družb.« Tako meni izredni profesor, endokrinolog Tomaž Kocjan s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni v UKC Ljubljana.


Več kot polovica se jih ne zdravi


V Sloveniji, kot rečeno, 125.000 ljudi trpi za osteoporozo: žensk je štirikrat več kot moških, med dejavniki, ki jo pospešujejo, pa so tudi starost, prezgodnja menopavza, telesna neaktivnost, premalo kalcija, preveč alkohola, preveč cigaret, telesna teža, nižja od 60 kilogramov, kronične bolezni jeter, ledvic, revmatoidni artritis, intenzivno delovanje ščitnice … Po oceni dr. Kocjana se kar 60 odstotkov obolelih pri nas ne zdravi. Drugi spet zdravljenje z leti zamujajo, saj je znano, da je osteoporozo mogoče najbolj učinkovito preprečevati pred 30. letom – z nastankom močnih kosti.


Presejanje


V Sloveniji pa so vsi, starejši od 60 let, kot poudarja Jana Govc Eržen, nacionalna koordinatorica za preventivo kroničnih nenalezljivih bolezni odraslih na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), vključeni v presejanje populacije na visoko tveganje za osteoporozni zlom.

Duša Hlade Zore, zdravnica in predsednica Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Duša Hlade Zore, zdravnica in predsednica Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Da je epidemija novega koronavirusa prizadela tudi obolele za osteoporozo, je opozorila zdravnica Duša Hlade Zore, predsednica Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije.

Stroka svetuje, da zaradi epidemije oboleli ne smejo nehati uživati zdravil, saj ta po doslej znanih podatkih ne povečujejo tveganja za okužbo s koronavirusom. Nasprotno, lahko nejemanje zdravil povzroči večjo škodo: pospešeno razgradnjo kosti, znižanje kostne mase in več tveganja za zlom.

Komentarji: