Za otroke staršev, ki bodo morali nujno delati, bodo organizirali varstvo

Ljubica Marjanovič Umek: Najslabše za otroka je, če mislimo, da zaradi širjenja virusa niso zaskrbljeni ali da ustvarjamo situacijo, v kateri zaradi lastnega nezaupanja okolju tudi oni izgubijo zaupanje.

Objavljeno
12. marec 2020 12.20
Posodobljeno
12. marec 2020 15.18
Od ponedeljka ne bo šole. FOTO: Leon Vidic/Delo
S. B.
S. B.
V vzgojnovarstvenih in izobraževalnih ustanovah, ki so tako kot širša javnost danes zjutraj izvedeli, da bodo od ponedeljka zaradi širjenja koronavirusa zaprli vrata, še čakajo na navodila pristojnega ministrstva. Minister za izobraževanje v odhodu Jernej Pikalo je na tiskovni konferenci poudaril, da bo največji izziv organiziranje varstva za najmlajše, saj imajo mnogi starši službe v najbolj kritičnih sektorjih države. »Zato bomo organizirali varstvo v skladu z navodili NIJZ.« Od prihodnjega tedna pričakuje medsosedsko pomoč, solidarnost med ljudmi, da bo primanjkljaj, ki ga zagotavlja izobraževalni sistem, čim bolj nadomeščen.

Za starše se priporoča delo od doma ali ureditev drugih oblik varstva, nikakor pa naj ne pošiljajo otrok k starim staršem, saj so, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), prav starejši ljudje v skupini, kjer so posledice bolezni covid-19 najhujše. Poleg tega po poročanju STA nekatere nove študije kažejo, da so otroci lahko tudi zdravi prenašalci virusa ter da kužnost pri mlajših traja še dlje kot pri odraslih.

image
Matija Svetina FOTO: osebni arhiv

Psiholog Matija Svetina:

Kako delati od doma in hkrati skrbeti za majhne otroke?
To je precej odvisno od starosti otrok. Tisti do treh let potrebujejo nadzor, zato bodo starši z njimi težko delali. Če je doma več odraslih, je najbolje, da si čas za delo razdelijo, morda jim pri tem lahko pomagajo starejši otroci. Problem seveda je, da so vloge v družinah pogosto razdeljene in je težko postavljati nova pravila. V nekaterih družinah je delo od doma nekaj vsakdanjega in otroci vedo, denimo, da takrat, ko so vrata zaprta, ne morejo vstopati in motiti mame ali očeta, ker dela.
Staršem, ki bodo delali od doma, svetujem, da gredo v drugi prostor, ko pa nehajo delati, čas aktivno preživljajo z otroki. Starejše otroke lahko vključimo tudi v gospodinjsko delo, s čimer se razvija njihova odgovornost. Zelo pomembno je še, da se z njimi pogovarjamo o razmerah, ki so zavladale. Otroci so namreč naše ogledalo in zelo hitro posnemajo naše obnašanje, med pogovorom lahko to zaznamo in po potrebi korigiramo obnašanje. Zelo težko pa je reči, od katere starosti je lahko otrok sam doma, to je podobno, kot če bi me vprašali, pri kateri starosti gre lahko sam v promet. Starši so tisti, ki znajo to presoditi glede na značilnosti svojih otrok.

 

Doma bo več kot 260.000 otrok in mladostnikov


Na NIJZ tudi pripravljajo smernice, kje se otroci lahko gibljejo v času (ali se lahko zadržujejo na javnih igriščih, obiščejo živalski vrt in podobno), ko ne bodo v vrtcu ali šoli, izdali jih bodo še danes ali jutri. V največji zadregi so za zdaj starši otrok, mlajših od deset let, ki ne morejo biti sami doma ves dan. Teh je bilo po podatkih Statističnega urada RS 1. julija lani v Sloveniji 212.230. Vsega skupaj pa bo doma ostalo več kot 260.000 otrok in mladostnikov.

RTV Slovenija bo prilagodila program 
Kot so sporočili iz nacionalke, bodo programsko shemo v prihodnjih dneh zaradi ukrepov vlade za zajezitev koronavirusa prilagodili. To pomeni, da bodo otroci doma imeli kaj gledati. Več in bolj podrobno bodo povedali v naslednjih dneh.


Med starši šolarjev se pojavljajo številna vprašanja, kot so, ali se bodo zaradi ukrepa ukinile prvomajske počitnice, ali se bo pozneje pouk podaljšal v poletne počitnice, ali bodo obstajale možnosti učenja na daljavo … Predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Gregor Pečan je za STA povedal, da se bodo organizirali, ko bodo dobili navodila pristojnih, tudi pouk na daljavo je mogoča rešitev. »Za zdaj še čakamo, da nam ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport izda podrobna navodila, kako naprej. Pouk v osnovnih in srednjih šolah lahko poteka na daljavo, prek spletnih učilnic,« je dejal.

Jernej Pikalo je opozoril, da vsi otroci nimajo dostopa spleta in s tem spletnega izobraževanja; popoldne imajo sestanek z Arnesom in RTV Slovenija, da bi pripravili sistem, po katerem bi izobraževanje na daljavo čim lažje steklo.

image
FOTO: Roman Šipič/Delo

Razvojna psihologinja Ljubica Marjanovič Umek:

Kako otrokom ustrezno predstaviti izredne razmere zaradi širjenja koronavirusa?
Svojo vlogo pri pripravljanju otrok na nove razmere bodo morale odigrati tako šole kakor starši. Otrokom je treba, starosti primerno, razložiti, da so nastale razmere nekaj posebnega, da moramo vsi spoštovati nekatera pravila, vendar nikakor ustvarjati panike. Po drugi strani pa jih tudi ne smemo zavijati v vato, kajti otroci pogosto veliko razumejo, več, kot si mislimo. Najslabše za otroka je, če mislimo, da zaradi širjenja virusa niso zaskrbljeni ali da ustvarjamo situacijo, v kateri zaradi lastnega nezaupanja okolju tudi oni izgubijo zaupanje. Iz tega se lahko razvije tesnobnost.

Kako združiti delo od doma in skrb za otroke?
Starši, ki bodo delali od doma, bodo morali biti kar malo kreativni pri iskanju dejavnosti za otroke, najti bodo morali nekaj, kar imajo radi. Seveda bo več gledanja televizije in računalnikov, toda to je še vedno bolje, kakor da kršijo pravila. Pričakujem, da bodo otroci vznemirjeni tudi zaradi tega, ker se ne bodo mogli družiti z vrstniki, denimo na igrišču. V tem primeru jim je prav tako treba razložiti, da morajo zaupati staršem in da to preprosto niso počitnice, ter jim poiskati druge dejavnosti.

Kako se bo ta prekinitev v izobraževalnem procesu odražala v prihodnje?
Tukaj bo treba najti sistemsko rešitev, ta pa je predvsem odvisna od tega, kako dolgo bo zaprtje šol in vrtcev trajalo in ali bodo zagotovili izobraževanje na daljavo. Za zdaj je nesmiselno obljubljati podaljšanje v počitnice in podobno.

Mnogi bodo najbrž zelo prizadeti, ker se nekaj časa ne bodo družili s starimi starši.
Če jim bomo razložili, da je to za njihovo dobro, bodo razumeli. Sicer pa smo v času informacijske tehnologije še vedno lahko v stikih, le na drugačne načine.