Ovadba župana Kramarja padla

Tožilstvo: podpis aneksa, ki je županovi ženi priznal 120.000 evrov vlaganj, ni kazensko pregonljiv.

Objavljeno
12. september 2017 19.48
Blaž Račič
Blaž Račič

Bohinjska Bistrica – Ovadbo proti županu in podžupanu občine Bohinj, Francu Kramarju in Jožetu Sodji zaradi domnevne zlorabe položaja je okrajni državni tožilec na kranjskem tožilstvu Tilen Demšar zavrgel. Ovadbo sta si prislužila, ker sta najemnici in županovi ženi Aleksandri priznala vlaganja v občinski lokal na obali Bohinjskega jezera in ji tako omogočila pridobivanje lastništva lokala.

Bohinjski občinski svet je novembra 2013 kljub nasprotovanju opozicije županu Francu Kramarju oziroma njegovi ženi Aleksandri priznal za 120.000 evrov vlaganj v občinski lokal ob Bohinjskem jezeru. V najemu ga je imela od leta 1989, nekaj časa je bil najemnik tudi Franc Kramar.

Župan in podžupan sta si zaradi tega prislužila kazensko ovadbo, ker da sta s podpisom šestega aneksa k najemni pogodbi za občinski lokal županovi ženi, omogočili, da je na lokalu pridobila 52 odstotni lastniški delež, občina pa je ostala 48-odstotna lastnica.

Županu, ki se je sicer formalno izločil iz postopka, je ovadba očitala, da je podžupana naklepno napeljal k zlorabi položaja, podžupanu pa, da je zlorabil položaj in s tem županu oziroma njegovi ženi omogočil pridobitev protipravne premoženjske koristi.

Urh: moralna spornost ostaja

Nekdanji podžupan in svetnik v Bohinju Anton Urh zdaj ne sedi več v občinskem svetu, a še vedno vztraja, da pri tem poslu ni bilo vse narejeno tako, kot bi moralo biti. Če zadeva po oceni tožilstva res ni kazensko sporna, ostaja sporna vsaj po moralni plati, pravi Urh: »Česa takega si župan ne bi smel privoščiti«.

Župan Kramar je zadovoljen zaradi zavržene ovadbe: »Vedel sem, da sem vedno delal zakonito, to je potrdila tudi zavržena kazenska ovadba«.

S tožilstva podrobnosti o razlogih za zavrnitev ovadbe niso pojasnili, sporočili so le, da odločitve ne morejo dodatno utemeljiti, »ker gre za osebne podatke, katerih razkritje bi pomenilo kršitev varstva osebnih podatkov.«

Čeprav je bila ovadba vložena že konec leta 2013, so na policiji njeno obravnavo zaključili šele lani poleti in jo po skoraj treh letih od vložitve poslali na tožilstvo, kjer so za presojo okoliščin potrebovali še dobro leto dni.