Ovinki in hitrost pobirajo davek med motoristi

Prometna (ne)varnost: Dve hudi nesreči na cesti na Jezersko in letos že dva mrtva motorista na gorenjskih cestah – Najbolj kritični konci tedna
Fotografija: Na cesti od Preddvora proti prelazu na Jezerskem, ki je med motoristi izjemno priljubljena, sta se letos zgodili že dve hudi prometni nesreči, ena s smrtnim izidom in druga s hudimi telesnimi poškodbami, obe pa sta povzročila voznika motornih koles. Foto: Blaž Račič
Odpri galerijo
Na cesti od Preddvora proti prelazu na Jezerskem, ki je med motoristi izjemno priljubljena, sta se letos zgodili že dve hudi prometni nesreči, ena s smrtnim izidom in druga s hudimi telesnimi poškodbami, obe pa sta povzročila voznika motornih koles. Foto: Blaž Račič

Zgornje Jezersko – Veliko motoristov na cesti od Preddvora proti prelazu na Jezerskem, zlasti pa objestneži so velika potencialna nevarnost v prometu, opozarja župan Občine Jezersko Jurij Rebolj, ki upa, da sta bili dve hudi prometni nesreči v zadnjih dneh dovolj resen opomin, da se poletni konec tedna, ki je pred nami, za katerega od številnih motoristov ne bo končal tragično. Župan pravi, da se podobno kot v dolini ob Soči domačini in turisti pritožujejo tudi zaradi hrupa, ki ga povzročajo motorji.

K obema hudima prometnima nesrečama na glavni cesti od Preddvora do Jezerskega, ki sta jo zakrivila motorista, je prispevala vožnja z neprilagojeno hitrostjo. Prva se je končala tragično, druga s hudimi telesnimi poškodbami motorista. To še zdaleč nista edini prometni nesreči na omenjeni cesti v zadnjih letih, v katerih so bili udeleženi motoristi (lani so jih gorenjski policisti našteli 14), a niti poročila o tragičnih dogodkih vseh motoristov še niso izučila, da cesta ni poligon za dirkanje. Še zlasti ob koncih tedna je na njej poleg osebnih vozil veliko kolesarjev. Glede na obseg prometa je nesreč še relativno malo, pravi župan Jurij Rebolj, ki izpostavlja, da se s podobnimi prometnimi težavami srečujejo tudi v drugih alpskih dolinah pri nas, pa tudi v tujini.


Črno leto za motoriste


Policisti ugotavljajo, da po nevarnosti še vedno najbolj izstopajo hitre in ovinkaste ceste, kjer motoristi vozijo prehitro in pri tem nemalokrat tudi po nasprotni polovici ceste. Podobno je stališče agencije za varnost prometa (AVP). Po besedah Bojana Kosa s kranjske policijske uprave policisti kot nevarne na Gorenjskem izpostavljajo odseke cest Preddvor–Jezersko, Bled–Bohinj–Sorica, obe škofjeloški dolini, cesto Podbrezje–Ljubelj, Jesenice–Kranjska Gora. Medtem ko je lani na gorenjskih cestah v vsem letu umrl en motorist, predlani pa noben, sta letos življenje izgubila že dva, eden na omenjeni cesti Preddvor–Jezersko, drugi med Bledom in Bohinjem. Štirje so se v nesrečah huje poškodovali. Najbolj kritični za nesreče motoristov so konci tedna, pravijo na AVP, kjer opažajo, da je motoristov na cestah vsako leto več.


»Kultura se izboljšuje«


Na vseh cestah policisti izvajajo redne kontrole prometa, poostrene nadzore in meritve hitrost, zagotavlja Kos. Na AVP so prepričani, da je edino z nadzorom mogoče identificirati objestneže in jih sankcionirati. »Pri nekaterih se s tem doseže namen, vedno pa je majhen odstotek ali celo promil ljudi, na katere nima vpliva noben ukrep,« ugotavljajo na AVP in dodajajo, da se ob opozarjanju voznikov na nevarnosti in tveganja kultura motoristov izboljšuje.

Na AVP podpirajo zamisel o ureditvi dirkališča, kjer bi ljubitelji hitrosti in adrenalina lahko varneje dirkali. Na AVP so podprli zamisel za ureditev dirkališča Gaj v Cerkljah ob Krki. »Zdaj smo v pogovoru za izvedbo tega pilotnega projekta na omenjeni lokaciji. Želimo si, da bi s Sloveniji zagotovili varovano in nadzorovano okolje, kjer bi lahko hitro vozili tisti, ki si to želijo, hkrati pa ne bi ogrožali sebe in drugih udeležencev v prometu,« pravijo na AVP.

Komentarji: