Cesto Tržič-Jelendol začeli prenavljati, na Primorskem novembrski temperaturni rekord?

Ob morju se bo v nedeljo ogrelo do 23 stopinj Celzija.

Objavljeno
03. november 2018 07.55
Posodobljeno
03. november 2018 11.24
Na Primorskem bo pihala burja, a bo izjemno toplo. FOTO: Getty Images
L. Z.
L. Z.
Močno deževje, ki je v petek zvečer in v noči na soboto zajelo velik del Slovenije, je večinoma ponehalo. Padavine tokrat niso povzročale večjih preglavic, poplavlja le Ljubljanica, pa še ta se razliva na območju vsakoletnih poplav. Na drugi strani škoda, ki so jo povrzročila na začetku tedna, še zdaleč ni sanirana.

Donacije

Pomoč prizadetim v ujmi je mogoče prispevati z donacijo na transakcijski račun RKS (SI56 0510 0801 0063 548 - UJMA 2018) ali Karitasa (SI56 0214 0001 5556 761 - namen poplave). Donirati pa je mogoče tudi s SMS sporočilom na številko 1919.

Pri tem lahko pošljejo ključno besedo UJMA za prispevanje enega evra ali besedo UJMA5 za prispevanje petih evrov, lahko pa tudi besedo KARITAS5 za prispevanje petih evrov.


Danes bo sprva zmerno do pretežno oblačno in ponekod megleno. Čez dan se bo delno razjasnilo predvsem ponekod na Primorskem in v višjih legah, drugod pa se bo večinoma zadrževala nizka oblačnost. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18, na Primorskem do okoli 22 stopinj Celzija, so zapisali na Arsu.

Tudi v naslednjih dneh padavin ne bo. Jutri bo v zahodni Sloveniji ter v hribih delno jasno, na Primorskem bo pihala večinoma šibka burja. Drugod se bo večji del dneva zadrževala nizka oblačnost. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, na Primorskem okoli 15, najvišje dnevne od 13 do 18, na Primorskem okoli 23 stopinj Celzija sporočajo z Arsa in dodajajo, da bo v ponedeljek in torek v severovzhodnih krajih delno jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno, na zahodu lahko pade kakšna kaplja dežja. Ob morju bo pihal jugo.

image
FOTO: Jure Makovec/AFP
Na cesti Tržič-Jelendol začeli interventna dela po ujmi

Na cesti Tržič-Jelendol nad predorom v Dovžanovi soteski, ki jo je prizadela nedavna ujma, so se začela interventna dela, ki bodo predvidoma potekala še v nedeljo. Cesta je zaradi del popolnoma zaprta in prehod peščev čez delovišče ni možen. Sicer pa pristojne službe po državi ne poročajo o morebitnih težavah zaradi vremena.

"Prehod skozi Dovžanovo sotesko je prepovedan za vse, ker bodo skale odvažali veliki stroji," je dejal poveljnik Civilne zaščite Tržič Drago Zadnikar. Upajo, da bodo omogočili prehod do ponedeljka, ko bodo otroci po jesenskih počitnicah znova odšli v šolo, je pojasnil.

Vodna ujma, ki je v noči na torek Jelendol s približno 190 prebivalci odrezala od sveta, ni terjala življenj, povzročila pa je veliko škode. STA


Zaradi obilnejših padavin Geološki zavod Slovenije opozarja na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov na območju zahodne, južne in osrednje Slovenije. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije, so sporočili iz zavoda.