Pahor ne verjame, da »si bo Hrvaška zaradi objave tega stališča jutri premislila v zvezi z arbitražo«

Ne glede na objavo mnenja pravne službe komisije vse tri strani vztrajajo pri svojih stališčih, je povedal predsednik.
Fotografija: Predsednik Borut Pahor je objavo mnenja EK ocenil za pomemben vzvod Slovenije pri krepitvi podpore. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Predsednik Borut Pahor je objavo mnenja EK ocenil za pomemben vzvod Slovenije pri krepitvi podpore. FOTO: Jože Suhadolnik

Mediji so pred kratkim razkrili, da evropska komisija ni upoštevala priporočil svoje pravne službe, ki je ugotovila, da Hrvaška z zavračanjem arbitražne razsodbe krši pravo Evropske unije. Pravna služba evropske komisije (EK) se je v postopku, ki zadeva tožbo Ljubljane proti Hrvaški, skoraj v celoti postavila na slovensko stran.

Na objavo so se odzvali številni domači politiki. Predsednik republike Borut Pahor je bil v odzivu kritičen do komisije, ker da stališča ni upoštevala zaradi političnih vzrokov. Tovrstno neupoštevanje je po njegovem mnenju slabo sporočilo za prihodnje sporazume o meji na Zahodnem Balkanu.

Včeraj se je v Bukarešti iz oči v oči prvič po objavi dokumenta srečal s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarovič in predsednikom evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Vsi trije so se udeležili tretjega vrha Pobude treh morij, neformalne pobude, namenjene krepitvi srednjeevropskega sodelovanja in povezovanja severa in juga stare celine. 

Ob večerji so imeli Pahor, Juncker in Grabar-Kitarovićeva daljši pogovor o nadaljnjih korakih glede uveljavitve arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, je povedal slovenski predsednik, kot so sporočili iz njegovega urada. Pahor je poudaril, da je dialog edina pot, ki zagotavlja uveljavitev arbitražne razsodbe po mirni poti.

Ne glede na objavo mnenja pravne službe komisije vse tri strani vztrajajo pri svojih stališčih. FOTO: Frederick Florin/Afp
Ne glede na objavo mnenja pravne službe komisije vse tri strani vztrajajo pri svojih stališčih. FOTO: Frederick Florin/Afp


Pahor je na podlagi pogovora ugotovil, da vse tri strani vztrajajo pri svojih stališčih, ne glede na objavo mnenja pravne službe evropske komisije, ki potrjuje večino slovenskih stališč do uveljavljanja arbitražne odločbe. Tako Hrvaška še naprej predlaga nov dvostranski sporazum, Slovenija pa vztraja pri uveljavitvi meje, ki je bila določena z arbitražno razsodbo.

Prav tako predsednik republike ne pričakuje, da bo komisija hitro in čez noč spreminjala stališča do slovenske tožbe proti Hrvaški. Ne verjame niti, da »si bo Hrvaška jutri zaradi objave tega stališča premislila glede arbitraže«.

Je pa po njegovem mnenju nedavna objava mnenja pravne službe evropske komisije pustila neko sled ne samo v komisiji, slovenski in hrvaški javnosti, ampak tudi v mednarodni javnosti.

»Mislim, da je okrepila stališče Slovenije in našega vztrajanja, da je treba odločitev sodišča spoštovati,« je poudaril. Objava daje tudi neki nov vzvod slovenskim prizadevanjem za ohranitev »zelo številnih zaveznikov, ki vztrajajo pri tem, da je treba sodbo arbitražnega sodišča v celoti upoštevati«, je dejal Pahor.
 

Timmermans: Arbitražna razsodba podlaga za rešitev spora


Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je danes v Bruslju dejal, da sta s predsednikom komisije Jean-Claudom Junckerjem slovenski in hrvaški vladi na voljo pri iskanju rešitve, saj verjameta, da v EU ne bi smelo biti sporov o meji. »Razsodba je seveda podlaga za to rešitev,« je poudaril.

Evropska komisija - predsednik Juncker in jaz - smo že dolgo v stiku z vladama obeh držav, je poudaril Timmermans in dodal, da se osebno še mora bolje spoznati z novo slovensko vlado, česar se res veseli.

Komentarji: