Pamet prihaja z energetsko sanacijo in novo javno razsvetljavo

Hrastniški župan Miran Jerič danes podpisal dve pogodbi, od katerih si v občini obetajo prek 160.000 evrov prihrankov.

Objavljeno
22. marec 2017 16.42
btav*Luči
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Hrastnik - Hrastniška občina je ena prvih v državi, ki bo pet velikih, če ne kar največjih porabnikov toplotne energije, energetsko sanirala v javno-zasebnem partnerstvu z družbo Petrol in pri tem prihranila 121.000 evrov. Še 40.000 evrov prihranka pa si obetajo od koncesijske pogodbe s konzorcijem Petrol-Javna razsvetljava Ljubljana, ki bo na območju občine zamenjal 991 svetil za led svetilke. Obe pogodbi so podpisali danes.

Projekt energetske sanacije objekta šole narodnega heroja Rajka, bazena, športne dvorane in občinske stavbe je eden večjih na področju energetskega pogodbeništva celo v slovenskem merilu. Od 1,7-milijonske investicije bo Petrol iz lastnih sredstev kril dobro polovico ali slabih 880 tisočakov, ob 174 tisočakih iz občinskega proračuna pa računajo tudi na 700.000 evrov kohezijskega denarja iz finančne perspektive 2014-2020. Dela bodo zaključili predvidoma do jeseni.

Petrol je v Hrastniku sicer kot dobavitelj toplote prisoten že od 2008, ko je postal stoodstotni lastnik tamkajšnje toplarne. Hrastničani so pred leti, v prvi finančni perspektivi, omenjen šolski objekt že dodobra sanirali, tako da bo zdaj deležen manjših posegov. Če je šola do energetskega ukrepa za ogrevanje porabila 123 tisočakov, je ta strošek zdaj prepolovila. Zato so pričakovanja hrastniškega župana Mirana Jeriča tudi zdaj precejšnja. Štirje objekti, ki veljajo za energetsko potratne, bodo deležni celovitih energetskih rešitev, ki ne bodo zajemale le ureditev ostrešij, ampak tudi montažo ustreznih merilnih naprav, toplotnih postaj ...

Za člana uprave Petrola Roka Vodnika je posel v Hrastniku digitalna preobrazba Hrastnika v pametno mesto. In kako gredo bodoči pametni prihranki skupaj s poslovno politiko Petrola, dobavitelja energije hrastniškim gospodinjstvom in večini tamkajšnjih družb? Vodnik priznava, da se Petrol s to dilemo sooča vselej, ko vstopa v projekte energetske učinkovitosti: »Logično bi bilo, da je v interesu dobavitelja, da kupec porabi čim več energije. A to miselnost smo zamenjali z drugo: naj bo naš kupec v dobri finančni kondiciji. Pri tem se zavedamo, da mu bomo na enoto prodali manj, obenem pa pričakujemo, da bomo zaradi tega na drugi strani pridobili več kupcev.«

Pogodba določa, da občina zasebnega investitorja poplača skozi prihranke. Ti bodo v primeru štirikratne sanacije znašali 968.000 kilovatnih ur toplotne in električne energije - v vrednosti že omenjenih 121.542 evrov.


Ljubljanska Javna razsvetljava (JR) bo v Hrastniku glede na sklenjeno koncesijsko pogodbo v konzorciju s Petrolom prisotna naslednjih petnajst let. Koncesionar bo v obnovo luči že v prvem letu vložil 430.000 evrov. Pogodba poleg vložka zasebnega partnerja še predvideva tudi njegovo jamstvo o minimalnih prihrankih, prek katerih bo javni partner poplačal zasebnega. Po petnajstih letih bodo prihranki »last« občine.

Po besedah Stanka Furlana, glavnega izvršnega direktorja JR, so sisteme javne razsvetljave samostojno preuredili v šestnajstih občinah, izkušnje pa imajo v dvajsetih, kar skupaj predstavlja 40 odstotkov »vseh slovenskih javnih luči«. Prihranek električne energije za javno razsvetljavo bo v Hrastniku predvidoma znašal 393.000 kilovatnih ur, dela pa bodo opravili do julija.