Panonski svetilnik bodo znižali na »približno 45 metrov«

Župan Balažek nasprotovanje pripisuje volitvam in da kritiki v Lendavi še niso bili.

Objavljeno
24. februar 2014 20.26
Dejan Karba, Murska Sobota
Dejan Karba, Murska Sobota

Lendava – Razgledni stolp v Lendavskih goricah ne bo visok 60 metrov, kot so najprej načrtovali. Koliko natančno bo merila popravljena različica, na lendavski občini še ne vedo, župan Anton Balažek pa pravi, da približno 45 metrov. Jeklena konstrukcija bo stala poldrugi milijon evrov, pol milijona bo zagotovila občina, za razliko imajo odobrena evropska sredstva.

Takoj ko je novembra lani ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo občini Lendava za gradnjo razglednega stolpa na turistični cesti Lendavske gorice odobrilo malo manj kot milijon evrov iz regionalnih razvojnih programov za obdobje 2013–2014, so se oglasili nasprotniki panonskega svetilnika iz jekla, ki ga namerava občina postaviti že jeseni letos.

Lendavski župan Anton Balažek pravi, da je »politična gonja« proti gradnji stolpa povezana z letošnjimi županskimi volitvami, »pametujejo pa tudi tisti, ki v Lendavi sploh še niso bili«.

Balažek pravi, da s slednjim misli predvsem na arhitekta ter predavatelja na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, dr. Davorina Gazvodo, na profesorja na fakulteti za arhitekturo Aleša Vodopivca in na krajinsko arhitektko Majo Simoneti, ki so bili v tedniku Mladina precej kritični do načrtovane občinske naložbe.

Opozorili so, da bo stolp tujek v prostoru, podvomili so tudi, da bi občina lahko zanj pridobila gradbeno dovoljenje, ker da prostorski načrti občine gradnje takšnega objekta tam ne predvidevajo.

Balažek pravi, da to ni res, saj da je tam prej precej dolgo stal stolpič še iz časov turških vpadov – ta malo manj kot deset metrov visok stolp zdaj stoji v Prlekiji, na Kogu op. p. – »še pred izdajo gradbenega dovoljenja pa je gradnjo novega stolpa podprl tudi svet krajevne skupnosti Gorice pri Lendavi«.

Sklep je začel veljati konec oktobra 2012, čez približno tri mesece pa je postalo pravnomočno tudi gradbeno dovoljenje lendavske upravne enote, ki omogoča gradnjo zahtevnega objekta za šport, rekreacijo in prosti čas s sedanjim električnim in vodovodnim priključkom.

V objektu je v skladu z dovoljenjem predvideno talno ogrevanje s toplotno črpalko sistema zemlja-voda. Župan pravi, da so predhodno soglasje k projektu dali Elektro Maribor, občina Lendava, državni zavod za gozdove, Telekom, družba Eko park in državna agencija za civilno letalstvo in v zakonsko določenem roku osmih dni se zoper gradbeno dovoljenje na ministrstvo za infrastrukturo in prostor ni pritožil nihče. Zdaj za gradnjo izbirajo izvajalca.

Župan Balažek je prepričan, da bo razgledni stolp magnet za turiste. Prvotno načrtovano špico bo na vrhu zamenjala majhna kavarnica, v pritličju pa bo vinoteka.