Park Vulkanija je presegel vsa pričakovanja

Letos je doživljajski park Vulkanija na Goričkem obiskalo čez 15.000 ljudi, prihodnje leto bo goste pričakal razširjen s tretjo fazo za enako vstopnino

Objavljeno
21. november 2014 21.21
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Grad na Goričkem - Ko so konec avgusta lani pri Gradu odpirali nov geološki doživljajski park Vulkanija, je takratni župan Danijel Kalamar napovedoval, da naj bi po treh letih dosegli 15.000 obiskovalcev letno. Toda že letos so do sedaj našteli skoraj 15.300 prodanih vstopnic in še kakšnih tisoč otrok, mlajših od šestih let, za katere ni treba plačati vstopnine.

Vulkanija, ki so si jo kot turistično in poučno zanimiv prikaz geološke preteklosti Goričkega in samega naselja Grad ter njegove okolice že pred leti zamislili v občini Grad, je torej očitno bila zadetek v polno. Zato sedaj gradbinci že hitijo dograjevati naslednjo, tretjo fazo predstavitvenega objekta v sami vasi Grad, saj jo zaradi evropskega sofinanciranja morajo dokončati do konca novembra.


S tretjo fazo, ki bo stala okrog 1,3 milijona evrov z davkom, bodo v doživljajskem parku podaljšali rov, ki predstavlja vulkansko cev, dogradili bodo še eno projekcijsko dvorano, dodali tridimenzionalni hologram maskote parka Olija in dosedanjo projekcijsko dvorano predelali v reševalno kapsulo, s katero se bodo obiskovalci navidezno reševali iz 6.000 metrov globokega vulkanskega žrela. To fazo bo Evropa sofinancirala z 930.000 evri iz programa razvoja regij.


Skupaj z zadnjo naložbo bo ves projekt Vulkanija, ki so ga na občini razdelili v šest podprojektov, stal slabe štiri milijone evrov in bo v veliki meri sofinanciran z evropskimi sredstvi, ki bodo očitno dobro naložena, kar potrjuje odličen obisk že v prvem celem letu obratovanja. Donedavni župan in prvi snovalec Vulkanije Danijel Kalamar pravi, da bodo zaradi odličnega obiska že sedaj in ne šele po treh letih delovanja poleg začetnih treh redno zaposlili še dve osebi in da imajo, če bo projekt uspešen tudi naprej, še nove zamisli za njegovo širitev. Če bo dohodkov dovolj, razmišljajo namreč še o izgradnji planetarija na strehi doživljajskega parka.


Po dobrem letu delovanja pa se je povsem polegel tudi prah, ki se je zaradi očitkov o kraji ideje dvignil malo po lanskoletni otvoritvi parka. Murskosoboška tretja osnovna šola in nekdanja mentorica tamkajšnjega turističnega krožka Gordana Kolarič potem, ko si je občina pridobila mnenje strokovnjaka, da v tem primeru ne gre za nikakršno kršenje avtorskih pravic, ni več vztrajala pri očitkih, da je občina kopirala projektno nalogo njihovega krožka, v znamenje pomiritve in dobrega sodelovanja pa je občina tej šoli ponudila brezplačen obisk Vulkanije za njihove sedmošolce.