Pavčnik: Dolgoročno so vzdržne le pravne rešitve

Javne predstavitve preostalih treh kandidatov bodo potekale v začetku prihodnjega tedna.

Objavljeno
17. marec 2017 14.01
Marijan Pavčnik
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Ljubljana − Kandidat za ustavnega sodnika Marijan Pavčnik je v javni predstavitvi povedal, da se je za kandidaturo odločil, da še bolj prispeva k ustavnosodni praksi, na katero se je pri svoji pedagoški dejavnosti vedno opiral. Prepričan je, da so dolgoročno vzdržne le rešitve, ki so pravne, kot tudi, da je treba odločitve ustavnega sodišča spoštovati.

Pavčnik, ki se je od štirih kandidatov za ustavne sodnike javnosti danes predstavil kot prvi, je v svojem nastopu pred novinarji povedal, da je pred obetom nove službe ustavnega sodnika rahlo nervozen, podobno kot je bil v svoji bogati pedagoško-akademski karieri nervozen vsakokrat, ko je predaval študentom.

Kakšni izzivi ga čakajo na ustavnem sodišču, kot je dejal, ta hip težko napove, opozoril pa je, da je treba v vsakem primeru sprejemati odločitve, ki so pravne odločitve. Pri tem je navedel besede pravnega filozofa Gustava Radbrucha, ki v enem od svojih prispevkov pravi, »da je treba paziti, da ne sprejemamo odločitev, ki nam interesno ustrezajo«. »Na dolgi rok nam ustrezajo samo rešitve, ki so pravne rešitve,« je Radbruchove besede povzel Pavčnik. Dodal je, da je le »tista pot prava, ki mora pripeljati do rešitve, ne pa da rešitev izsili interes, ki je v konfliktu«.

Do dozdajšnjega postopka imenovanja novih ustavnih sodnikov, ki se je precej spolitiziral, je nekoliko kritičen in se strinja, da bi ga bilo treba izboljšati. V to, na kakšen način to narediti, se danes ni hotel posebej spuščati, ena od rešitev pa bi po njegovem mnenju lahko bila tudi tista, ki jo predlaga Matevž Krivic, to je, da se vsaka tri leta izvolijo trije novi ustavni sodniki.

Pavčnik je prepričan, da na ustavno sodišče ne spadajo pravniki, ki mislijo politično in so s politiko interesno povezani. »Ustavni sodniki morajo biti nad vsakodnevnimi političnimi interesi in konflikti. Le trdne osebnosti, ki znajo vzpostaviti distanco, so sposobne prisluhniti drug drugemu in se pri odločanju, če za to obstajajo argumenti, pridružiti drugemu tudi tedaj, ko gre za zadeve, ki so načeloma bližje sogovornikovemu svetovnemu nazoru. Ustavno sodišče, ki tovrstne strpnosti ne zmore, je ranljivo in vrednostno omahljivo,« je opozoril.

Pavčnik nasprotuje temu, da politika komentira odločitve ustavnega sodišča. »Normalno je, da imamo ljudje različne poglede na politiko in drugačen svetovni nazor in to me ne moti. Ni pa prav, da politika ali del nje z izjavami izvaja pritisk na ustavno sodišče, kot tudi ni prav, da po tem, ko pride do sodbe, politika ali del nje te odločitve komentira,« je dejal. Pri tem je izrazil strinjanje z izjavami enega od kolegov, ki je dejal, da je odločitev treba sprejeti, čeprav s stisnjenimi zobmi.

V enem izmed svojih prispevkov je Pavčnik pred leti izrazil dvom o pravni korektnosti postopka Patria. Na vprašanje, ali se bo oglašal tudi kot ustavni sodnik, če bo ocenil, da je nekaj nezakonito, je odgovoril: »Načeloma sem zelo zadržan, da se komentirajo odprte zadeve. Sam se tega večinoma držim. Mislim, da se smejo zadeve komentirati le tedaj, kadar mislimo, da je to res nujno.«

Javne predstavitve preostalih treh kandidatov − Mateja Accetta, Klemna Jakliča in Rajka Kneza − bodo potekale v začetku prihodnjega tedna.