Pazljivo pri uporabi pirotehnike, ki je od danes dovoljena

Od danes do 1. januarja je dovoljena uporaba določenih pirotehničnih izdelkov prve kategorije.

Objavljeno
26. december 2018 07.30
Posodobljeno
26. december 2018 13.55
Neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov lahko povzroči hude telesne poškodbe. FOTO: Voranc Vogel
STA
STA
Od danes do 1. januarja je dovoljena uporaba določenih pirotehničnih izdelkov prve kategorije. Prodaja, posest in uporaba izdelkov druge in tretje kategorije, katerih glavni učinek je pok, pa ostaja prepovedana. Ob tem policisti in zdravstveni delavci opozarjajo zlasti na nevarnost uporabe pirotehnike, če je ta narejena doma.Kot opozarjajo na policiji, je uporaba fontan in baterij dovoljena le starejšim od 18 let, medtem ko pirotehnične izdelke prve kategorije lahko uporabljajo tudi mladoletniki, stari od 14 oziroma od 16 let, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Pirotehniko, ki povzroča hrup, je prepovedano uporabljati v strnjenih naseljih in zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah, kjer potekajo prireditve. Kršiteljem zakona grozijo denarne kazni med 400 in 1200 evri.

Policisti posebej opozarjajo, naj uporabniki pirotehniko kupujejo v trgovinah, ki imajo dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Pri tem naj na izdelku preverijo oznako CE, pred uporabo pa dobro preberejo in upoštevajo navodila proizvajalca, ki morajo biti v slovenskem jeziku.

image
Policisti so lani obravnavali 78 kršitev, povezanih s pirotehničnimi izdelki, in zasegli 5700 izdelkov. FOTO: Press Release


Zaradi pirotehnike požar na Jakčevi v Ljubljani, škode za 10.000 evrov

Policiste so v torek okoli 17. ure obvestili o požaru v pritličju stanovanjskega bloka na Jakčevi ulici v Ljubljani. Po prvih ugotovitvah naj bi v predprostoru vhoda v blok neznanci odvrgli pirotehnični izdelek v otroški voziček, ki je nato zagorel. V požaru je nastalo za okoli 10.000 evrov materialne škode.

Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil v smeri kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, so danes sporočili iz Policijske uprave Ljubljana.

Ob požaru evakuacija stanovalcev ni bila potrebna, požar pa so na kraju z gasilnimi aparati pogasili policisti. Ti so zaradi vdihovanja dima poiskali zdravniško pomoč.


Tako predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanja učinka kot uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava pirotehničnih izdelkov in preprodaja so prepovedane. Kot dodajajo, je prav pri uporabi nedovoljenih pirotehničnih sredstev v zadnjih letih najpogosteje prihajalo do poškodb.

Policisti so lani obravnavali 78 kršitev, povezanih s pirotehničnimi izdelki, in zasegli 5700 izdelkov. Med drugim zaznavajo različne kršitve, predvsem uporabo prepovedanih petard med mladimi in neupoštevanje navodil proizvajalca. Po oceni policije in inšpektorata za notranje zadeve se kršitve prodaje in uporabe pirotehničnih izdelkov zmanjšujejo predvsem zaradi osveščanja javnosti.

image
Policisti posebej opozarjajo, naj uporabniki pirotehniko kupujejo v trgovinah, ki imajo dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. FOTO: Igor Mali


Tudi letos so zato pripravili preventivno akcijo Bodi zvezda - ne meči petard, s katero predvsem osnovnošolce in srednješolce opozarjajo, da petarde niso igrača, saj lahko povzročijo hude poškodbe, katerih posledice lahko nosijo celo življenje. Pri promociji akcije jim tokrat pomaga smučarka Ilka Štuhec.

Neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov lahko povzroči hude telesne poškodbe, kot so opekline, raztrganine rok, poškodbe obraza in oči. V UKC Ljubljana so lani v prednovoletnem času obravnavali sedem poškodb, v UKC Maribor pa tri.

Ob tem tudi društva za zaščito živali opozarjajo na vpliv pirotehnike na živali. Kot poudarjajo, nekaj sekund zabave s pirotehniko ni vrednih trpljenja, ki ga s tem povzročamo slednjim.

image
Neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov lahko povzroči hude telesne poškodbe. FOTO: Voranc Vogel


Na ministrstvu za okolje in prostor pa opominjajo, da ognjemeti in druga pirotehnična sredstva vplivajo na koncentracije prašnih delcev PM10. Te so v prazničnem času, predvsem v silvestrski noči, močno povišane, zato so uporabnike ognjemetov, pirotehnike in kresničk pozvali, naj se odpovedo tem sredstvom in pripomorejo h kakovosti zraka.