Pečečnik se umika iz projekta prenove Plečnikovega stadiona?

Joc Pečečnik še ni komentiral ali potrdil, da se res umika iz dolgoletnega projekta.

Objavljeno
03. januar 2019 14.35
Posodobljeno
03. januar 2019 16.51
Podjetnik Joc Pečečnik FOTO: Mavric Pivk/Delo
S. S., Miha Hočevar
S. S., Miha Hočevar
Joc Pečečnik se umika iz projekta obnove Plečnikovega stadiona, je sporočila Civilna pobuda za ohranitev Plečnikovega stadiona v izvirni obliki. »Glede na dosedanji interes javnosti za projekt Bežigrajski športni park (projekt, ki naj bi se gradil na območju Plečnikovega stadiona) vam sporočam, da so bili stranski udeleženci v postopku pridobitve okoljevarstvenega soglasja obveščeni, da je investitor podal izjavo o umiku svoje vloge iz postopka,« so v sporočilu za javnost objavili v civilni pobudi.

image
Plečnikov stadion je v izjamno slabem stanju. FOTO: Jože Suhadolnik


Na Agenciji za okolje, ki je pristojna za izdajo okoljevarstvenega soglasja, so za 24ur.com pojasnili, da so 21. decembra 2018 dobili zahtevo o umiku vloge iz postopka za pridobitev okoljevarstvenega soglasja. Investitor ni pojasnil svoje odločitve o umiku. 28. decembra pa so na Arsu poslali odločbe stranskim udeležencem, ki imajo 15 dni časa, da se pritožijo. Pečečnik, ki je bil glavni investitor, komentarja še ni podal, prav tako ne Mestna občina Ljubljana, ki sodeluje pri projektu. Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, ki je eden od partnerjev, je pojasnil, da za Pečečnikov umik iz Bežigrada izvedel na Delo.si. Tudi, če bi vedel kaj več o njegovem umiku, ga ne bi komentiral, je še poudaril in dodal, da o ničemur niso obveščeni.  

Slabitev OKS bi lahko znašala 2,5 milijona evrov

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec gotovo z zanimanjem spremlja dogajanje okoli bežigrajskega stadiona, saj je slovenska krovna športna organizacija močno vpeta v projekt, na katerega so vezani njeni dolgoročni načrti in tudi finančno (blago)stanje.

»Plečnikov stadion je najbolj pereče odprto vprašanje, ki ga želim rešiti v svojem drugem mandatu. To je sramota za vse, za kulturno dediščino, državo in mesto. Desetletna agonija nedovolitve gradnje, tudi zdaj, ko je prilagojena vsem okoljevarstvenim standardom, je postala škodljiva. V tem mandatu moramo to zgodbo rešiti tako ali drugače, tudi z zadnjim dejanjem, da se kot solastniki deleža v bežigrajskem športnem parku tega rešimo,« pa je Gabrovec povedal v pogovoru za Delo decembra, ko gotovo ni pričakoval Pečečnikovega umika.

»Sreča za nas je, da je Pečečnik tako vztrajen, da je domoljub in nima namena škodovati. Na srečo je tudi premoženjsko dovolj močan, da še ni obupal po 10 letih in 11 milijonih evrov vložka,« je tedaj dejal Gabrovec, ki je tudi razkril, kakšne posledice bi za OKS lahko imel propad projekta.

»Bili bi ob polovico društvenega sklada, slabitev bi znašala okoli 2,5 milijona evrov, to bi bila težava za OKS, v tekočem letu bi izkazali negativno poslovanje, kar bi bila velika ovira za vse razpise. Ob negativnem poslovanju zaradi slabitve premoženja ne bi mogli kandidirati za javna sredstva, ker je pogoj zanje pozitivno poslovanje. Spremeniti bi morali tudi načrte o naših lastniških prostorih, predvideli smo jih v tem kompleksu, kjer bi bil olimpijski inštitut, tudi večina nacionalnih panožnih zvez bi lahko imela tam prostore, razen NZS, KZS, AZS in SZS, ki že imajo svoje prostore. Drugi svoja domovanja najemajo. Bilo bi bolj gospodarno, komunikacija med nami bi bila boljša,« je črni scenarij za »olimpijsko družino« pred prevzemom svojega drugega mandata na čelu OKS predstavil Gabrovec.


Projektu, ki je vključeval obnovo stadiona in gradnjo trgovskega centra, so sicer nasprotovali okoliški prebivalci, negodovali so tudi številni slovenski in tuji strokovnjaki ter kulturne ustanove in združenja. V civilni pobudi umik razumejo kot sporočilo, da je investitor spoznal, da projekt ni sprejemljiv, saj bi poleg prevelikih okoljskih obremenjevanj pomenil tudi uničenje Plečnikove dediščine.

image
FOTO: Janez Petkovšek


Kdo je Joc Pečečnik in koliko je težak

Joc Pečečnik je s 194 milijonov evrov ocenjenega premoženja četrti najbogatejši Slovenec po oceni revije Manager. Glavnina njegovega premoženja izvira iz igralništva. Je solastnik Interblocka, ki razvija in proizvaja igralne avtomate. Te prodaja oziroma daje v najem velikim igralniškim sistemom po svetu vključno z igralniškimi mekami Las Vegasom in Macaom. V preteklosti je bil lastnik tudi igralnic v Sloveniji, Kongo in Lev, ki pa jih je prodal avstrijski družbi Novomatic. Kupnina je po Pečečnikovih besedah znašala 14 milijonov evrov, je so pred meseci poročale Finance.

Pečečnik je z družbo Elektronček lastnik 59 odstotkov Bežigrajskega športnega parka (BŠP), ki ima v lasti zemljišče in objekte stadiona Bežigrad. Stadion je v predlanskem poslovnem poročilu družbe ovrednoten na slabih 19 milijonov evrov. Poleg Elektrončka sta solastnika BŠP še Mestna občina Ljubljana (28 odstotkov) in Olimpijski komite Slovenije (13 odstotkov). K. L.