Peki in slaščičarji si zatiskajo oči pred transmaščobami

Le osem odstotkov nosilcev živilske dejavnosti je izpolnjevalo vse zahteve iz pravilnika o omejevanju transmaščob.

Objavljeno
11. julij 2019 06.00
Posodobljeno
11. julij 2019 10.19
Odvzeti so bili vzorci živil, pri katerih je večje tveganje za prisotnost transmaščob. Takšni so pekovski izdelki, slani prigrizki in jušne kocke. FOTO: Jure Eržen/Delo
Slovenija je aprila omejila vsebnost transmaščobnih kislin (TMK) v živilih in surovinah, ki uvaja ničelno toleranco do teh škodljivih maščob, vendar trgovci, peki, slaščičarji in uvozniki (hidrogeniranih maščob) kljub enoletnemu prehodnemu obdobju svojih praks niso prilagodili novemu predpisu.Inšpektorji uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so takoj po uveljavitvi pravilnika o največji dovoljeni vsebnosti TMK v živilih izvedli usmerjene preglede, v katerih so ugotavljali, ali nosilci živilske dejavnosti delujejo skladno z njim. Osredotočili so se na prepoznavanje in obvladovanje tveganja, ...
Celoten članek lahko preberete po ogledu videa.

Predvajajte video in nadaljujte z branjem članka.

 
Lahko pa postanete naš naročnik in takoj dostopate do vseh vsebin. Naročite se lahko tukaj.