Pet let za okoljevarstveno soglasje

Center za ravnanje z odpadki Gajke pri Ptuju je po petih letih prizadevanj vendarle dobil okoljevarstveno soglasje.

Objavljeno
10. april 2014 19.45
milošič cero gajke
F. M., Ptuj
F. M., Ptuj
Ptuj - Center za ravnanje z odpadki Gajke pri Ptuju je po petih letih prizadevanj dobil okoljevarstveno soglasje, ki je 4. aprila že postalo tudi pravnomočno. Tako se je zaključila zapletena zgodba, ki se je začela konec leta 2008, ko je Mestna občina Ptuj zaprosila za to soglasje, da bi lahko sedanje odlagališče komunalnih odpadkov v Gajkah razširila še za eno odlagalno polje.

Negativnemu odgovoru je sledilo dopolnjevanje in pritoževanje, zgodba je romala prek upravnega sodišča do vrhovnega, ki je razveljavilo negativno sodbo upravnega in mu leta 2012 naložilo novo sojenje, ki pa je Ptuju ugodilo, a celoten postopek vrnilo na začetek - na Agencijo RS za okolje. Potem so vlogo še večkrat dopolnjevali in zdaj končno soglasje tudi dobili.

Toda občina Ptuj je računala za širitev Centra za ravnanje z odpadki Gajke pridobiti evropska sredstva, ki pa jih ni mogla zaradi neopravičeno neizdanega soglasja. Pripravila je že vse potrebno, da bi državo tožila za izgubljenih 20 milijonov evrov, a je čakala do izdaje soglasja.

Zdaj namerava kandidirati za kohezijska sredstva v novem finančnem obdobju, vendar še ni jasno, ali bo v njem sploh mogoče kandidirati s takšnimi projekti, saj naj bi večina razpoložljivega denarja bila namenjena za vodo, vodovode in čiščenje voda.