Peter Klepec povezal osnovnošolce

Več kot sto otrok teklo v dobro osilniške osnovne šole
Fotografija: Športna spominska knjiga je očitno zanimiva. FOTO: Simona Fajfar
Odpri galerijo
Športna spominska knjiga je očitno zanimiva. FOTO: Simona Fajfar

V Osilnici, kjer imajo na podružnični šoli pet učencev, so gostili več kot sto njihovih vrstnikov. Učence sosednjih osnovnih šol so povabili na tek Otroci za otroke na teku Petra Klepca, s katerim želijo zbrati sredstva – ali opremo – za njihovo zunanje igrišče in telovadnico. »Tako bodo naši učenci imeli vsaj približno podobne pogoje kot v drugih krajih,« pravi osilniška županja Alenka Kovač.

»Trudimo se za vsaj približno podobne pogoje v šoli, kot jih imajo drugje,« pravi osilniška županja Alenka Kovač. FOTO: Simona Fajfar
»Trudimo se za vsaj približno podobne pogoje v šoli, kot jih imajo drugje,« pravi osilniška županja Alenka Kovač. FOTO: Simona Fajfar


V Osilnici, kjer imajo okoli 300 večinoma starejših prebivalcev, se morajo vsakih nekaj let potruditi, da ohranijo šolo. Otrok v teh krajih ni veliko, saj v letošnjem šolskem letu nimajo prvošolca. Šolo, ki je podružnična šola OŠ Fara, letos obiskuje pet učencev: trije so v tretjem in dva v drugem razredu. Imajo skupen pouk, torej eno učiteljico, ki učencem zagotavlja – vsaj tako kažejo dobre izkušnje iz preteklih desetletij – ustrezen nivo znanja.

Učiteljica in učenci podružnične šole v Osilnici. FOTO: Simona Fajfar
Učiteljica in učenci podružnične šole v Osilnici. FOTO: Simona Fajfar


»V prihodnje nam z vpisom v prvi razred ne kaže dobro,« pravi Alenka Kovač, ki pa je tudi zaradi izkušenj iz preteklih let in desetletij odločna: »Smo se in se bomo borili za obstoj šole. Tudi če bo še manj otrok, se bomo zavzemali za ohranitev šole, ker bi država v takih krajih, kot je Osilnica, vedno morala najti denar za plačo ene učiteljice.« Ko se zapre šola, je kraj obsojen na propad, ker obenem zamrejo ustanove, kot so pošta, trgovina, odpeljejo bankomat … Trend zapuščanja podeželja se samo še pospeši.

Zadnji napotki pred tekom. FOTO: Simona Fajfar
Zadnji napotki pred tekom. FOTO: Simona Fajfar


Razmišljajo, kako sedanje razmere ne samo ohraniti, ampak izboljšati. Tudi z opremo za telovadnico in zunanje igrišče. »Vzamemo tudi rabljeno opremo,« pravi županja, ki razloži, da učenci v resnici nimajo telovadnice, ampak v primeru slabega vremena telovadijo v večnamenski dvorani, ki je tudi prostor za sestanke, volitve in kulturne dogodke. Ob lepem vremenu pa se odpravijo na igrišče, kjer prav tako potrebujejo opremo …

Čas ni bil pomemben. FOTO: Simona Fajfar
Čas ni bil pomemben. FOTO: Simona Fajfar


Zato na teku, ki so ga organizirali v Osilnici, ni šlo le za podporo osilniški šoli oziroma petim učencem in njihovi učiteljici, da bi z dobrodelnostjo dobili športno opremo in rekvizite. To je bilo po dolgem času prvo srečanje učencev in učiteljev sosednjih osnovnih šol z obeh bregov Kolpe: iz hrvaškega Čabra in Plešc in s slovenske strani iz Fare, Livolda, Kočevske Reke in Kočevja. Večinoma iz krajev, kjer še kako vedo, zakaj so šole na podeželju pomembne.

Prvega teka Otroci za otroke se je udeležilo 112 otrok. FOTO: Simona Fajfar
Prvega teka Otroci za otroke se je udeležilo 112 otrok. FOTO: Simona Fajfar


»Takih srečanj je premalo,« je dejala Sanda Štimac, učiteljica razrednega pouka na osnovni šoli v Čabru, kjer imajo v osmih razredih 40 učencev in sodelujejo z OŠ Stari trg. Prišla je s šestimi učenci prvega in drugega razreda, ki so sodelovali na teku Petra Klepca. Nikomur ni bilo treba razlagati, da je Peter dobrosrčni junak Zgornjekolpske doline, ki je z vejami zaščitil vilo, ki je na soncu zaspala, potem pa je – v zahvalo – drobnemu dečku uresničila željo in ga spremenila v močnega moža.

»Peter Klepec je junak desnega in levega brega Kolpe, ki je vedno pomagal ljudem. Zato pomaga tudi zdaj pri povezovanju,« pravi Alenka Kovač. Sanda Štimac pa je, tako kot večina odraslih, na glas razmišljala, da bi dogodek moral postati tradicionalen.
Učencem, ki so se pognali po progi, ni bilo težko sodelovati in so strumno prenesli tudi nekaj nesrečnih padcev.

»Pomembno je, da progo pretečete, ne pa da ste prvi ali drugi. Tu ne tekmujemo,« je učencem na startu razlagal Alen Furlani, učitelj športne vzgoje iz Fare, ki je tudi povedal, kako pravilno teči. In ni bilo slučajno, da so vse tekmovalce – prve in zadnje – pospremili z navijanjem.

Napol zgrajena stavba doma starejših občanov, kjer bi lahko bilo 60 delovnih mest. FOTO: Simona Fajfar
Napol zgrajena stavba doma starejših občanov, kjer bi lahko bilo 60 delovnih mest. FOTO: Simona Fajfar


V dolini pa si vsi želijo, da bi država razumela, zakaj je pomembno dokončati dom starejših občanov, ki je bil v Osilnici že pred več kot desetletjem zgrajen do tretje gradbene faze. Tu ni dvoma: takšna naložba bi tem krajem prinesla nova delovna mesta oziroma bi dolina imela zagotovljeno prihodnost. »Mladi odhajajo iz doline, ker ni možnosti zaposlitve,« pravi Alenka Kovač, ki ne dvomi, da bi z domom starejših in okoli 60 novimi delovnimi mesti mladi v dolini ostali oziroma bi se v to prekrasno naravno ohranjeno območje ob Kolpi priselile tudi družine z otroki. Strahu glede obstoja šole in poseljenosti Zgornjekolpske doline ne bi bilo več …

Komentarji: