Peter Vilfan se mora zagovarjati zaradi davkov

Finančna uprava je menda pri Petru Vilfanu ugotovila kršitev davčnih predpisov, Šarec od državnega sekretarja pričakuje pojasnila. Vilfan izpostavlja, da navedbe v tedniku Reporter absolutno ne držijo.
Fotografija: Peter Vilfan se je po nastopu na položaju državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca znašel v preiskavi finančne uprave. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Peter Vilfan se je po nastopu na položaju državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca znašel v preiskavi finančne uprave. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Državni sekretar Peter Vilfan je zanikal navedbe tednika Reporter, ki je danes objavil informacijo, da je finančna uprava v prekrškovnem postopku ugotovila, da mora njegovo športno društvo plačati okoli 30.000 evrov davka, pri čemer novinarji navajajo, da je državni sekretar domnevno oškodoval davčno blagajno v obdobju od 2007 do 2012 s komentiranjem košarkarskih tekem za RTV Slovenija in Pro Plus. »Navedbe v tedniku Reporter absolutno ne držijo. Furs ni izdal nobene odločbe, niti izrekel globe ŠDKŠ Peter Vilfan,« je v pisnem odgovoru navedel Vilfan, ki dodaja, da proti društvu ne poteka prekrškovni postopek, niti proti Petru Vilfanu kot fizični osebi. Njegovo društvo pa je podalo samoprijavo, kjer skupaj s Fursom za večletno obdobje ugotavlja morebitne knjigovodske napake ali nepravilnosti.

Poleg tega so nam iz njegove stranke Desus tudi zanikali, da nikakor ne drži, da bi moralo Vilfanovo društvo poravnati 30.000 evrov davka. Iz dela zapisnika finančne uprave, ki so nam ga posredovali, tudi izhaja tudi, da je bilo nesporno ugotovljeno, da so bili prihodki od medijskih hiš (komentiranje tekem) in sponzorjev porabljeni za delovanje društva.

Na finančni upravi na vprašanja, ki zadevajo konkretne davčne zavezance, ne morejo odgovoriti zaradi varovanja davčne tajnosti. V skladu z zakonom o davčnem postopku namreč kot davčna tajnost veljajo vsa dejstva, okoliščine, podatki, odločitve in drugo, kar zadeva posameznega zavezanca za davek. Edini, ki lahko razkrije podatke, je torej Peter Vilfan, oziroma tudi finančna uprava, če jih bo Vilfan odvezal molka. Predvidoma naj bi to tudi storil.

V kabinetu predsednika vlade so objavi informacij v javnosti povedali, da predsednik vlade Marjan Šarec glede navedb pričakuje Vilfanova pojasnila. Peter Vilfan je zadevo Šarcu že pojasnjeval januarja in pri tem zatrdil, da če bi se izkazalo, da je nastala kakšna napaka, bo vsekakor prevzel odgovornost, a to lahko ugotovijo le uradni organi. Po seji vlade je prvak Desusa Karl Erjavec izrazil pričakovanje, da finančna uprava čim prej zaključi postopek glede samoprijave.

Komentarji: