»Kar bo vlada naredila za Slovenijo, to je edino, kar šteje«

»Za nami je več kot dva meseca trdega dela. Veliko smo se morali usklajevati in rezultat je današnji podpis,« je dejal Marjan Šarec. 
Fotografija: Marjan Šarec je ob podpisu dejal, da je za njimi več kot dva meseca trdega dela in veliko usklajevanja, rezultat pa je današnji podpis. »Zato me zelo veseli in se zahvaljujem vsem za konstruktivno držo in iskanje skupnih rešitev,« je dodal Šarec. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec je ob podpisu dejal, da je za njimi več kot dva meseca trdega dela in veliko usklajevanja, rezultat pa je današnji podpis. »Zato me zelo veseli in se zahvaljujem vsem za konstruktivno držo in iskanje skupnih rešitev,« je dodal Šarec. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Predsednik LMŠ Marjan Šarec, predsednik SD Dejan Židan, prvak SMC Miro Cerar, predsednica Saba Alenka Bratušek in prvak Desusa Karl Erjavec so danes pred kamerami in fotografi slovesno podpisali koalicijski sporazum in partnerski sporazum, ki ga je pred časom parafirala tudi Levica, s katero bo manjšinska vlada projektno sodelovala. Po podpisu so si podali roke in si zaželeli uspešno delo.



»Za nami je več kot dva meseca trdega dela. Veliko smo se morali usklajevati in rezultat je današnji podpis. Zato me zelo veseli in se zahvaljujem vsem za konstruktivno držo in iskanje skupnih rešitev,« je dejal Šarec. 

Na kritike in napovedi, da bo vlada kratkega diha ali da ji ne bo uspelo narediti ničesar, pa je odgovoril: »Vsak, ki je zbral pogum in voljo, najprej kot predsednik stranke, da se je odločil za pogajanja in vstop v vlado, vsak, ki je zbral pogum, da se je dal na listo za ministra v vladi, in vsak, ki bo še kakorkoli sodeloval z vlado, si zasluži priznanje.«

Kot je pojasnil, so časi takšni, da »hitro damo vse v nič« in radi »hitro napovemo, kako se ne bo dalo ničesar narediti«, »sam pa menim, da bomo kljub naporom, ki nas čakajo in ne bodo lahki, naredili dobro za Slovenijo in da ima vsak od nas iskren namen«. Ob tem je dodal še, da so različna mnenja za demokracijo nekaj običajnega.

»Verjamem, da smo danes vsi dosegli, kar smo želeli, in da bo vlada v dveh tednih postala operativna,« je poudaril.

»Verjamem, da smo danes vsi dosegli, kar smo želeli, in da bo vlada v dveh tednih postala operativna,« je poudaril premier. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
»Verjamem, da smo danes vsi dosegli, kar smo želeli, in da bo vlada v dveh tednih postala operativna,« je poudaril premier. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


O kandidatih za ministre je spomnil, da je opravil z vsemi »precej tehtne pogovore in dali so mi zagotovila, da bodo spoštovali, za kar se ta vlada zavzema in za kar se jaz zavzemam«. O kritikah pa je povedal, da po eni strani sliši, da gre za rekonstrukcijo aktualne vlade, ker da je v njej preveč starih obrazov, ko pripeljejo koga novega, pa tožijo, da ga nihče ne pozna, in dvomijo o tem, ali bo kaj izpeljal. »Razmere niso nikoli idealne in nikoli niso vsem všeč. Naša vlada bo odvisna samo od tega, kakšne rezultate bo pokazala, kaj bo naredila za Slovenijo. In to je edino, kar bo štelo,« je poudaril.

Tudi drugi predsedniki strank so prihodnji vladi zaželeli uspešno spoprijemanje z izzivi in reševanje problemov. Bratuškova, ki si je želela koordinirati resorje za zdravstvo, finance in socialo, je na novinarsko vprašanje o kandidatih za ministra na prvih dveh resorjih dejala, da je okvir zapisan v koalicijski pogodbi in da je prav, da sta oba resorja pod okriljem stranke predsednika vlade. Si pa želi čim prej slišati njuno vizijo, saj bosta oba bodoča ministra »morala delovati z roko v roki«.

Predsednik DZ Židan in bodoči kandidat za zunanjega ministra Cerar sta poudarila, da se bo Slovenija še naprej zavzemala za prijateljske odnose s Hrvaško, a hkrati vztrajala pri spoštovanju vladavine prava oziroma mednarodnega prava.

S koalicijsko pogodbo se stranke med drugim zavezujejo, da bodo spoštovale načela pravne države in medgeneracijske soodvisnosti. Predstavniki koalicije so večkrat poudarili tudi zavzemanje za višjo stopnjo politične kulture in ravni komuniciranja, med največje prioritete pa so uvrstili ureditev razmer v zdravstvu.

Peterica strank je sprva vodila pogovore o sestavi vladne koalicije z NSi, po umiku NSi pa so začeli pogovore z Levico. Ta se za vstop v vlado ni odločila, je pa s peterico strank sklenila protokol o sodelovanju in tako na glasovanju v DZ sredi avgusta že podprla Šarca za mandatarja. Obenem se je še zavezala, da ne bo nasprotovala listi ministrskih kandidatov, čeprav so zanje nekatera imena razočaranje. Za potrditev liste je v DZ dovolj večina navzočih poslancev.

O ministrskih kandidatih je Šarec dejal, da kombinacija ni nikoli vsem všeč. Bo pa njihova vlada odvisna od rezultatov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
O ministrskih kandidatih je Šarec dejal, da kombinacija ni nikoli vsem všeč. Bo pa njihova vlada odvisna od rezultatov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Kdo so kandidati za ministre?


V Šarčevi vladi bo tako kot v dosedanji 16 ministrov, od tega dva brez resorja. V LMŠ za vodenje finančnega ministrstva predlagajo Andreja Bertonclja, za zdravstvenega Sama Fakina, za notranjega Boštjana Poklukarja in za ministra za javno upravo Tugomirja Kodeljo.

SD za vodenje izobraževalnega resorja predlaga Jerneja Pikala, za pravosodno ministrico Andrejo Katič, za ministra za kulturo pa Dejana Prešička.

V SMC pa za gospodarskega ministra znova želijo Zdravka Počivalška, za ministra za okolje Jureta Lebna, za ministrico za delo Ksenjo Klampfer in za zunanjega ministra Mira Cerarja.

S kandidati na predlog SD in SMC se je z izjemo Cerarja Šarec sestal v torek, danes pa se bo srečal še s kandidati Saba in Desusa. Barve Saba bodo v vladi zastopali Alenka Bratušek kot infrastrukturna ministrica, Marko Bandelli kot minister za kohezijo in Peter Jožef Česnik za Slovence po svetu.

Desus pa za obrambnega ministra predlaga Karla Erjavca, za kmetijsko ministrico pa Aleksandro Pivec.

Preberite še:

Komentarji: