Petnajst let podzemnih dogodivščin

Mežica – Turistični rudnik in muzej Podzemlje Pece danes praznuje petnajstletnico delovanja. V tem času se je v podzemne rove nekdanjega rudnika svinca in cinka spustilo že več kot 240.000 obiskovalcev, ki lahko poleg turističnega ogleda rudnik raziskujejo tudi na kolesih in kmalu še v čolnu.

Objavljeno
18. julij 2012 17.04
suhadolnik mežica
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Med Peco in Uršljo so svinec začeli izkoriščati že v 17. stoletju, največji razcvet pa je rudarjenje doživelo v začetku prejšnjega stoletja. V najboljših časih je v rudniku in spremljajočih obratih delalo več kot 2000 ljudi, v dobrih treh stoletjih rudarjenja pa so odkopali 19 milijonov ton svinčeve in cinkove rude ter v osrčje Pece izkopali okrog tisoč kilometrov rovov.

Tri leta zatem, ko so rudnik svinca in cinka leta 1994 zaprli, so vanj prvič odpeljali turiste in rudnik je znova zaživel. Turisti se vanj lahko odpeljejo v rudniških vagončkih, s katerimi so se pred desetletji vozili na delo rudarji, nato pa si pod strokovnim vodstvom izkušenih vodnikov ogledajo, kako je potekalo delo v jami. Ob vhodu v rudnik so uredili tudi muzej s številnimi zbirkami (etnološka zbirka, zbrika rud, mineralov in fosilov, jamomerska soba, zbirka fotografij), Podzemlje Pece pa svojo ponudbo ves čas dopolnjuje z izvirnimi dogodivščinami. Globoko v jami je tako mogoče tudi po knapovsko pomalicati, v rovih prirejajo kulturne prireditve in koncerte. Od drugih podobnih turističnih ponudnikov se ločijo predvsem po možnosti kolesarjenja po podzemnih labirintih, kamor se je doslej podalo že več kot 20.000 navdušencev. Kmalu bodo ponudili še čolnarjenje po najnižjih obzorjih, ki so zdaj zalita z vodo.


Petnajsto obletnico delovanja turističnega rudnika bodo danes obeležili s prireditvijo pred muzejem na Glančniku.