Pipistrel v Gorici odslej s polno paro

Ivo Boscarol načrtuje, da bo pridobitev popolnoma zgrajena do konca prihodnjega leta.

Objavljeno
09. julij 2014 18.37
lvu/pipistrel
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Gorica – Gradnja nove proizvodne hale ajdovskega Pipistrela na letališču v italijanski Gorici se je končno začela. Brez ovir ni šlo: svetovno znani proizvajalec ultralahkih letal se je moral soočiti s težavami z dokumentacijo in odkritja več ton zakopanega azbesta, ki je tam ostal od prejšnjih hangarjev, do najdbe neeksplodiranih eksplozivnih sredstev iz prve svetovne vojne.

Pipistrel je pogodbe za gradbena dela podpisal konec aprila letos, konec junija pa so tehniki gradbenega podjetja Riccesi na gradbišču opravili še zadnje meritve pred začetkom del. Po besedah arhitekta in vodje del Walterja DeGressija so prvi teden v juliju pridobili tudi dovoljenje cestnega podjetja ANAS za dostop gradbenih strojev in vozil podjetja Riccesi z državne ceste št. 55 do gradbišča.

»Dela so se v ponedeljek začela s polno paro. Najprej gre seveda za organizacijo gradbišča in pripravljalna dela. Postavili smo prve delovne barake oziroma kontejnerje. Včeraj so bila dela nekoliko upočasnjena zaradi slabega vremena, danes pa nadaljujemo. Naslednji korak je odprtje ograje na gradbišče in ureditev semaforiziranega dostopa na cesto za delovne stroje,« pravi DeGressi.

V Pipistrelu so zelo zadovoljni, da so se dela končno začela, saj bi se prve priprave morale začeti že lani, nato pa se je gradnja zaradi cele kopice težav zelo zavlekla. »Še največ težav je bilo z birokracijo, kot vedno,« pojasnjuje Ivo Boscarol. »Določena dokumentacija za zemljišče ni bila obnovljena še od časa avstro-ogrske monarhije! V zemljiški knjigi je bila parcela vpisana še z avstrijskimi lastniki,« poudarja.

Danes so zemeljska dela na gradbišču že v polnem teku. Postavitev betonskega ogrodja hale je predvidena še v letošnjem letu. V Pipistrelu načrtujejo, da bo hala popolnoma zgrajena do konca prihodnjega leta. Na treh hektarjih velikem zemljišču, ki ga je za dobo štirideset let Pipistrelu dala v uporabo italijanska agencija za civilno letalstvo (ENAC), bo zgrajena hala v velikosti  10.000 kvadratnih metrov pokritih površin. V novi hali bodo proizvajali  Pipistrelovo novo štirisedežno letalo Panthera in sestavljali tista letala obstoječega programa, ki bodo namenjena na ameriško tržišče.

Teh letal namreč ne morejo proizvajati na sedežu podjetja, saj Slovenija nima podpisanega bilateralnega sporazuma o letalski varnosti z ZDA, zato sestava trenutno poteka v najetih prostorih v Italiji.

»Podjetje Pipistrel se v Italijo ne seli, temveč širi. Vse, kar je zdaj v Sloveniji, med drugim uprava podjetja in oddelek za razvoj, tudi ostaja v Sloveniji. Dejstvo je, da Pipistrel postaja globalno podjetje. Poleg hčerinskega podjetja v Italiji odpiramo tudi podjetje v Indiji in morda še kje,« pravi Boscarol. Začetek gradnje proizvodne hale v Gorici bo po njegovih besedah zagotovo pomemben mejnik, ki bo obeležil letošnjo 25-letnico obstoja podjetja.