Piran - Kjer se srečata morje in mesto

Borut Furlan na novo razgalil piranske bisere s fotografsko monografijo, ki so jo financirali iz Evropskega sklada za ribištvo

Objavljeno
20. februar 2013 20.12
Piran in soline
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Piran - Fotograf Borut Furlan je včeraj predstavil svojo novo knjigo z naslovom Piran - Kjer se srečata morje in mesto, katere izdajo je omogočil Evropski sklad za ribištvo. V njej je povsem na novo odkrival in razgalil dvojno dušo mesta in morja, ki ga obdaja. Gre za fotomonografijo, ki stavi na estetiko in pomeni novo priložnost za predstavitev naših lepot, hkrati pa načenja temeljna vprašanja o Piranu.
Fotografska dvoživka, kot podvodnemu fotografu Borutu Furlanu pravijo prijatelji, je material za knjigo zbiral pet let, opravil 300 potopov, naredil kakih 5000 fotografskih posnetkov, od teh izbral najprej 800 v ožji izbor in za monografijo na koncu kakih 320 fotografij. Najprej je hotel izdati knjigo le podvodnih fotografij, kasneje pa je postopoma "prilezel" iz vode in posnel več fotografij arhitekture, še več takih, ki so na meji med mestom in morjem, saj se je lotil vseh inštitucij, ki so ključnega pomena za Piran in so hkrati usodno povezane z morjem. Tako se je lotil piranskega akvarija, potapljaškega muzeja, pomorskega muzeja, ribogojnice Fonda, Sečoveljskih solin, ribičev in Pirana v vseh letnih časih in svetlobah in tudi 500-metrskega morskega pasu okoli mesteca.
Tom Turk, profesor biologije, dober pozanavalec morja in avtor dveh knjig o morju, ki nastopa z Borutom Furlanom kot utečen soavtorski dvojec, je k fotografijam dodal spremno besedilo, pravzaprav kratke, zelo literarne opise fotografij. Turk je na včerajšnji predstavitvi knjige na Morski biološki postaji dejal, da je knjiga poklon Piranu, saj takšne knjige mesto, s treh strani obdano z morjem, še ni imelo."Knjigo o Piranu pišeta dva forešta. To ni presenetljivo, ker kontinentalci drugače razumemo morje in nam je na nek način bližje. Kot kontinentalca pogrešava morje in meni je zato pisanje o njem v veliko veselje," je dejal Tom Turk. Piranski župan Peter Bossman pa je Turku odgovoril, če tega še ni opazil, da ima Piran tudi za župana "forešta".
Najbolj izstopajoče so tiste fotografije, ki prikazujejo Piran iz ne tako pogoste podvodne perspektive. Tomo Jeseničnik, avtor uvodnega besedila, pravi, da knjiga zastavlja vrsto vprašanj o nadaljnji usodi, razvoju in biti Pirana. S takšno knjigo si je mesto prislužilo ideal brezčasnosti.
Pri projektu je ključno vlogo odigrala Irena Fonda iz ribogojnice Fonda, ki je pomagala, da je monografija postala projekt, financiran iz evropskega sklada za ribištvo (za trajnostni razvoj ribištva). Izdaja knjige je stala 54.000 evrov, od tega je 15 odstotkov prispevala ribogojnica Fonda. Knjigo je izdala založba Littera Picta, natisnili so jo v slovenski in angleški verziji. Več knjig bodo dali šolam in knjižnicam, sicer pa je namenjena vsem, ki bodo želeli imeti dokument o izjemnem slovenskem dragulju.