Pirančani zahtevajo tišje mesto

Nezadovoljni piranski občani so že lani brez uspeha opozarjali gostince, občinske redarje, policijo in inšpektorje ter pisali peticije.

Objavljeno
24. februar 2014 17.44
mfa_piran
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Piran − Svetniki bodo danes razpravljali o hrupu iz gostinskih lokalov, nezadovoljni občani in podjetniki pa obljubljajo vročo sejo. »V portoroški krajevni skupnosti smo že zbrali podpise, in če župan ne naredi reda, v KS ne bomo več dajali soglasja za podaljšan obratovalni čas,« je bil odločen predsednik sveta KS Portorož Slavko Ivančič.

Nezadovoljni piranski občani so že lani brez uspeha opozarjali gostince, občinske redarje, policijo in inšpektorje ter pisali peticije. Župan je lani le delno izpolnil obljubo in samo enkrat naročil merjenje hrupa v nočnih urah. Meritve pooblaščenega zavoda so potrdile kršitve, občina je kršilce prijavila, vendar je problem v zimskih mesecih utonil v pozabo.

Gostinci zaostrujejo zahteve

Predstavniki Združenja gostincev piranske občine in društva Sončna riviera od župana in uprave zahtevajo celo podaljšanje obratovalnega časa do šeste ure zjutraj, iz odloka pa bi radi črtali določbe, ki jim onemogočajo poslovanje v nočnih urah in predvajanje glasne glasbe.

V občini Piran imajo več kot 140 gostinskih lokalov. Občinski odlok dovoljuje lokalom, da poslujejo do tretje ure zjutraj, z glasbo na zunanjih površinah pa do ene ure zjutraj. V zaprtih porostorih s protihrupno zaščito lahko obratujejo do štirih zjutraj.

Piran prijazen do gostincev

Občina je lani izdala več kot 300 izrednih dovoljenj za začasno čezmerno obremenitev okolja s hrupom. To pomeni, da je v poletnih mesecih tako rekoč vsak dan dovoljena čezmerna obremenitev s hrupom na vsaj treh mestih v občini.

Ko je občinska uprava primerjala piranska predpisana merila z merili v drugih turističnih središčih v državi in tudi na Hrvaškem, je ugotovila, da so piranski predpisi med bolj prijaznimi za gostince. Župan Peter Bossman je obljubil poostren nadzor nad upoštevanjem obratovalnega časa in napovedal, da bodo poleti inšpektorji na terenu tudi ob petkih in sobotah ponoči.

Slavko Ivančič meni, da takšni sklepi ne jamčijo sprememb in da krajani zahtevajo odločnejši dogovor. Med drugim naj bi inšpektorji merili hrup in imeli možnost odvzema dovoljenja za obratovanje v podaljšanjem času. »Krajani bodo vztrajali, ker so razmere presegle razumne meje. Nekateri bi radi preselili Portorožane, kot da je kraj namenjen samo njim in njihovemu ozkemu interesu,« je še dejal Slavko Ivančič.