Pirc Musarjeva v odškodninsko tožbo proti RTVS

Programski svet RTVS se je seznanil z odškodninskim zahtevkom Pirc Musarjeve zaradi izgubljenih plač in duševnih bolečin.

Objavljeno
21. februar 2017 13.52
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Ljubljana − Trditev predsednika programskega sveta RTVS Mirana Zupaniča, da svet nima pravne podlage za pogajanja z Natašo Pirc Musar o njenem odškodninskem zahtevku, je po mnenju Pirc Musarjeve nesmisel. »Pozivanje, naj pač tožim RTV, je tiščanje glave v pesek,« je ocenila v današnji izjavi za STA in napovedala, da bo vložila odškodninsko tožbo proti RTVS.

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se je na seji v ponedeljek seznanil z odškodninskim zahtevkom Pirc Musarjeve iz naslova izgubljenih plač in duševnih bolečin, ker je bila aprila 2014 izbrana za generalno direktorico, mesec kasneje pa odstavljena. V. d. generalnega direktorja za pravno področje Sabina Muratović je na seji pojasnila, da zahtevek za zdaj še ne pomeni tožbe, pač pa Pirc Musarjeva pričakuje dogovor o odškodnini.

Zupanič pa je na ponedeljkovi seji opozoril, da ni nobene pravne podlage, ki bi svetu omogočala pogajanja oziroma dogovor o odškodnini. Po njegovih besedah je mogoča zgolj sodna pot, če se bo Pirc Musarjeva odločila za tožbo. Zupanič po besedah Pirc Musarjeve s takšno trditvijo pravi, »da za zakonito ravnanje potrebujejo pravnomočno sodbo sodišča − nezakonito pa znajo očitno ravnati sami od sebe«.

»Če bi programski svet saniral svoje nezakonito ravnanje maja lani, ko je o tem prejel pravnomočno sodbo sodišča, bi bil strošek za RTV bistveno nižji. V vsakem primeru pa verjamem, da mora RTV strošek vsaj poskusiti izterjati od tistih članov programskega sveta, ki so leta 2014 glasovali za nezakonito razveljavitev mojega imenovanja,« je dejala Pirc Musarjeva.

Po njenih besedah je leta 2014 nezakonito ravnal programski svet »in menjava predsednika ter nekaterih članov pač ne spremeni dejstva, da je ta isti organ odgovoren tako za nezakoniti sklep leta 2014 kakor za sanacijo te nezakonitosti«. Dodala je še, da je ponedeljkova neodločitev sveta v zvezi s posledicami razveljavitve sklepa o njenem imenovanju za generalno direktorico ni presenetila, jo je pa razočarala.

Muratovićeva na ponedeljkovi seji ni govorila o višini odškodnine, ki jo zahteva Pirc Musarjeva, je pa časnik Dnevnik že pred dnevi poročal, da gre za nekaj več kot 215.000 evrov. Tudi v. d. generalnega direktorja Marko Filli je opozoril, da je brez pravne podlage za pogajanja s Pirc Musarjevo tudi vodstvo RTVS. Nasploh je svetniška razprava pritrdila stališču Zupaniča in Fillija. Svet je zato sprejel zgolj sklep, da se je seznanil z odškodninskim zahtevkom.

Spor med RTVS in Pirc Musarjevo se sicer vleče že od leta 2014, ko je programski svet najprej za generalno direktorico izvolil Pirc Musarjevo, nato je bilo glasovanje razveljavljeno, imenovan pa je bil Filli. Sodišče je imenovanje Fillija razveljavilo, svet pa ga je ob tolmačenju, da je zavod ostal brez prvega moža, imenoval za vršilca dolžnosti.

Višje sodišče je pred tedni potrdilo odločitev prvostopenjskega, da Pirc Musarjeva ne more izpodbijati imenovanja Fillija za vršilca dolžnosti, saj nima sodnega varstva. Na RTVS so navedli, da so s tem vsi postopki med Pirc Musarjevo in RTVS pravnomočno končani. Pirc Musarjeva pa je v odzivu na odločitev višjega sodišča dejala, da razmišlja o reviziji.