Pirničani vztrajajo, da je treba bioplinarno porušiti

Rok za odstranitev objektov se izteče 22. septembra. A ni jasno, ali bodo bioplinarno porušili ali morda dogradili.

Objavljeno
21. julij 2011 08.26
Posodobljeno
21. julij 2011 10.00
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Zgornje Pirniče – Aleksandra Velkovrh, glavna republiška inšpektorica za okolje in prostor, je pred kratkim v pogovoru za Delo v zvezi s sporno bioplinarno v Zgornjih Pirničah dejala, da bodo njeni inšpektorji zadevo vodili »v smeri uskladitve dejanskega stanja z veljavnim gradbenim dovoljenjem«. Ko smo zaprosili za dodatna pojasnila, ali to pomeni dograditev manjkajočega hleva ali rušitev obstoječe bioplinarne, ki jo je zgradilo podjetje v lasti Mihe Petača, odgovora nismo dobili. Redkobesedni Petač je bil za Delo prejšnji teden pripravljen povedati le, da dela tisto, kar mu je bilo naloženo. Pred dobrim letom slovesno odprta bioplinarna Organica Petač z močjo enega megavata (namesto dovoljenih 30 kilovatov) je črna gradnja, saj ni zgrajena skladno z gradbenim dovoljenjem: ima objekte, ki jih ni v gradbenem dovoljenju, vrisani objekti so večji in na drugi lokaciji.

Poleg tega manjka hlev, na katerega bi bili objekti bioplinarne tehnološko vezani. Vaščani Pirnič so tako prejšnji teden ob podpori okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green na inšpekcijo naslovili poziv, naj ukrepa skladno z odločbo, ki jo je sama izdala januarja letos. V njej piše, da je treba objekte bioplinarne porušiti in vzpostaviti zemljišče v prvotne razmere v osmih mesecih. Na to januarsko odločbo se je podjetje Bioštrom pritožilo, a na ministrstvu za okolje o tej pritožbi ni odločilo, toda iz drugih podobnih primerov je jasno, da pritožba ne zadrži izvršbe.

Sosedje so prepričani, da bi morali na ministrstvu Bioštromovo pritožbo zavrniti in opozarjajo, da se rok počasi izteka, dejansko se bo 22. septembra. Od prejšnjega četrtka, ko so delavci ob bioplinarni začeli nameščati gradbeno mrežo, se ni zgodilo nič in gradbišče sameva. »Vztrajamo, da je treba nelegalno zgrajeno bioplinarno porušiti, saj je januarska inšpekcijska odločba, ki so jo izdali po ogledu, na katerem je bila po naših podatkih tudi gospa Velkovrhova, nedvoumna. Meter je meter in zdaj ni nič drugače. Če bi Petač dejansko stanje le prilagodil, bi morali spremeniti zazidalni načrt, saj tu ni industrijska cona. Vendar mora za to najprej nekdo dati pobudo, do nje se mora opredeliti država in drugi soglasodajalci ter medvoški občinski svet. To je dolga pot,« je za Delo povedal Simon Turinek, ki živi blizu sporne bioplinarne.

Po drugi strani se Turineku zdi neverjetno, da bi zdaj Petač ob bioplinarni postavil hlev. Hlev za 100 govedi bi moral biti, tako je napisano v gradbenem dovoljenju, vezan na bioplinarno v 80 do 90 odstotkih. Če bi zdaj Petač hotel to zagotoviti, bi moral imeti kmetijo veliko kot pol Pirnič. Poleg tega pa do bioplinarne niso urejene niti poti, po katerih bi Petač ali dobavljalci dovažali gnojevko, organske mase, ostanke s tržnic in kuhinjske ostanke.

Lastniki bioplinarne Petač so hoteli zaradi gradnje brez ustreznih dovoljenj pridobiti novo gradbeno dovoljenje, vendar ga zaradi nasprotovanja stranskih udeležencev v postopku, katere zastopa Alpe Adria Green, tega niso pridobili. »Zbrani v civilni iniciativi imamo pravno pomoč in proučujemo možnost za izpodbijanje prvotnega gradbenega dovoljenja. Naj revizija pokaže, ali je bilo v postopku vse korektno ali ne,« je še povedal Turinek.