Janez Janša: Stranka mora vprašanja vodstva rešiti brez vmešavanja

Predsednik sveta Desusa in minister za zdravje Tomaž Gantar bo sejo sveta sklical do 25. avgusta.

Objavljeno
11. avgust 2020 13.50
Posodobljeno
11. avgust 2020 22.10
Od leve proti desni: gospodarski minister Zdravko Počivalšek, obrambni minister Matej Tonin, premier Janez Janša in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. FOTO: Jure Eržen/Delo
STA, Ka. M.
STA, Ka. M.
Predsednik sveta Desusa in minister za zdravje Tomaž Gantar meni, da je poziv poslanske skupine Desusa k odstopu predsednice stranke Aleksandre Pivec prava odločitev. Prav bi bilo, da Pivčeva osebnih interesov ne bi postavljala pred strankine in bi čim prej odstopila z mesta predsednice, je za STA navedel Gantar.

»Žal o razmerah znotraj stranke, njenem vodenju in spornem ravnanju predsednice že predolgo javno razpravljamo in škodujemo ugledu stranke,« ugotavlja Gantar. Po njegovem mnenju bi bil odstop Pivčeve časten izhod »ob znanih obremenjujočih ugotovitvah, ki ji jih ni uspelo ovreči«.Kot je potrdil za STA, je vodja Desusove poslanske skupine Franc Jurša včeraj zvečer s stanjem v stranki seznanil premierja Janeza Janšo. Premier je danes na twitterju zapisal, da mora vsaka stranka vprašanja vodstva in programa rešiti brez vpliva drugih. Predsednica stranke Aleksandra Pivec je sicer že napovedala ponoven sestanek s poslanci, tokrat s širšim vodstvom stranke. Sestanek je predviden za petek; kot je dejal Jurša, so vabila že prejeli. Sam se sestanka ne bo udeležil, kot je komentiral, pa naj bi kazalo na slabo udeležbo. Sestanka se ne bo udeležil niti poslanec Branko Simonovič.
 

Sejo sveta bo Gantar sklical do 25. avgusta


Sejo sveta stranke, ki bo tudi po pozivu poslanske skupine glasoval o zaupnici predsednici, bo Tomaž Gantar po lastnih navedbah sklical v roku, kot je predlagala poslanska skupina Desusa. To je do 25. avgusta, morda pa že prihodnji teden.

image
Aleksandra Pivec in Tomaž Gantar. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Kot smo poročali včeraj, je poslanska skupina Desusa Pivčevo, ki stranko vodi od januarskega kongresa, po očitkih v medijih zaradi nejasnosti pri plačilih ob gostovanjih po Sloveniji pozvala k takojšnjemu in nepreklicnemu odstopu. Če tega ne bo storila, predlagajo svetu stranke, da ji izreče nezaupnico. Poslanci so enotni in Pivčevi očitajo, da je Desus pod njenim vodstvom postal stranka afer.

Pivčeva je na novinarski konferenci, ki je bila v ponedeljek neposredno po njenem srečanju s poslansko skupino, dejala, da je za odločitev o tem, ali bo poziv poslancev k odstopu sprejela ali ne, še prezgodaj. Menila je, da je treba prej razmisliti o tem, kaj je najbolje za stranko. image
Tomaž Gantar meni, da je poziv k odstopu Pivčeve prava odločitev poslancev stranke Desus. FOTO: Jure Eržen/Delo


Pivčeva se sicer očitkov v stranki otepa že nekaj časa, enotne podpore poslanske skupine pa ni imela niti na januarskem kongresu, na katerem je premagala dolgoletnega predsednika Karla Erjavca. Je pa Pivčevo na kongresu odločno podprl Gantar, čigar podporo je, sodeč po izjavah, izgubila.

LMŠ in Levica za odstop ministrice

Opozicijski LMŠ in Levica sta Aleksandro Pivec pozvali k odstopu z ministrske funkcije. Če tega ne bo storila, kot možnost vidijo tudi interpelacijo.

»Edino, kar ji preostane, je to, da odstopi sama. Vse, kar se je doslej nabiralo, in to, da ji je lastna poslanska skupina odrekla podporo, je neki izplen dogodkov, ki kažejo na to, da ni več sposobna opravljati svoje funkcije,« je v izjavi za medije povedal poslanec LMŠ Nik Prebil. Matej T. Vatovec (Levica) pa je komentiral: »Vidimo, kako arogantna postaja ta vlada in kako se v bistvu tudi drugi koalicijski partnerji navzemajo teh navad ter arogance največje stranke, se pravi SDS.« 

V SD in SAB danes dogajanja niso komentirali, v SNS pa so zahteve po odstopu ocenili kot pretirane.


Izolski župan bo občinskim svetnikom poročal septembra


Izolski župan Danilo Markočič (Desus) bo o kritju stroškov obiska ministrice Aleksandre Pivec poročal na prihodnji, septembrski seji občinskega sveta, so za STA pojasnili na izolski občini. 

Kot so v izolski občini pojasnili Komisiji za preprečevanje korupcije, so poravnali stroške dveh noči bivanja v hotelu za ministrico in za osebje njene varnostne službe, v nobenem primeru pa niso nameravali poravnati stroškov bivanja nikomur drugemu kot predstavnikom ministrstva oziroma varnostnikom. Z informacijo, da stroške varovanja poravna pristojno ministrstvo, občina ni bila seznanjena, so dodali.