Pivčeva nad »elitista« Erjavca, Gantarja poziva k odstopu

Pismo bivše predsednice nosi moralističen ton: Karlu Erjavcu očita zlagani boj proti fašizmu, ministru Tomažu Gantarju pa neobvladovanje pandemije.
Fotografija: Prepad med bivšo predsednico Desusa Pivčevo in Erjavcem se še poglablja. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Prepad med bivšo predsednico Desusa Pivčevo in Erjavcem se še poglablja. FOTO: Leon Vidic/Delo

Kljub temu da so glavno vlogo pri odstavitvi Aleksandre Pivec iz predsedniškega mesta stranke Desus odigrali poslanci stranke, pa je bivša predsednica stranke za tarčo svojega zadnjega napada izbrala najverjetnejšega novega predsednika stranke in ministra za zdravstvo Tomaža Gantarja. Okrivila ju je, da sta jo nezakonito in nedemokratično odstranila iz vrha stranke.
 
»Za ideologijo poskušata skriti tudi vajin skupen cilj in namen, boj za privilegije in koristi ter dobro plačane funkcije vas in vaših ljudi. Za ljudi in njihove realne probleme vam ni mar,« je danes zapisala Pivčeva, ki se je s tem posredno vmešala v volilni kongres stranke, predvsem pa je odgovorila na nedavno Erjavčevo pisanje delegatom stranke, v katerem kot svojo največjo napako izpostavi podporo Pivčevi, ki ji je s pomočjo stranke uspelo realizirati svoje visoke politične cilje.
 
Pivčeva je prepričana, da je bila odstavljena le zato, ker »ni delala za vas izbrane gospode in v korist elit, temveč za ljudi, za podeželje, za poštene, delovne, skromne ljudi, ki sem jim želela izboljšati jutri in jim pomagati, kar bi morala biti edina naloga vsake politike.« Svojih obalno-kraških avantur, ki so odprla številna vprašanje glede njene politične integritete in transparentnosti Pivčeva v pismu ni omenila. V bran je vzela državno sekretarko Tino Bregant, zdravstvenega ministra Gantarja, poslovodečega v Desusu, pa je pozvala naj odstopi, saj da je odgovoren za zelo slabo stanje in razmere v zdravstvu.

Časovnih okvirov, kdaj, kako in s kom bi nova stranka lahko nastala, ni podala. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Časovnih okvirov, kdaj, kako in s kom bi nova stranka lahko nastala, ni podala. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Pivčeva tudi oponira Erjavcu, ki se je zavzel za jasne ideološke vrednote antifašizma in močnih javnih podsistemov, in trdi, da je bil Desus ustanovljen kot neideološka stranka. Erjavcu, ki je 15 let vodil stranko, pa mu na srce polaga, da naj spozna, da »politika ni peskovnik izbrancev, da po svoji volji in presoji upravljajo s premoženjem države in z ljudmi,« svoje nesposobnosti pa naj ne skriva za »ideologijo in vašim tako imenovanim bojem proti fašizmu.« Kot neodgovorno in neprimerno je označila tudi rušenje vlade, ki jo sama še vedno trdno podpira. Projekt realizacije Koalicije ustavnega loka brez poslancev Desusa ni mogoč.
 
Na koncu je Pivčeva napovedala ustanovitev nove stranke, »ki bo sredinska, neideološka. Stranko, ki bo povezovala in ne razdvajala. Stranko, ki se bo ukvarjala z realnimi izzivi in stiskami ljudi.« Časovnih okvirov, kdaj, kako in s kom bi takšna stranka lahko nastala, ni podala.

Preberite še:

Komentarji: