Pivčeva se je po seji vlade izognila sedmi sili

O njenem položaju v vladi nič novega. Koalicijske partnerje je po današnji seji vlade seznanila z novimi razmerami v vodstvu Desusa.
Fotografija: Aleksandra Pivec in Tomaž Gantar v dosedanjih izjavah nista bila enotna glede pooblastil v koalicijskih usklajevanjih in glede mesta podpredsednika vlade. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Aleksandra Pivec in Tomaž Gantar v dosedanjih izjavah nista bila enotna glede pooblastil v koalicijskih usklajevanjih in glede mesta podpredsednika vlade. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je koalicijske partnerje po današnji seji vlade seznanila z novimi razmerami v vodstvu Desus.



Na včerajšnji seji organov stranke je namreč odstopila kot predsednica Desus, do kongresa pa bo stranko zastopal minister za zdravje Tomaž Gantar. Ali bo Pivčeva ostala podpredsednica vlade, pa danes še ni znano.
 

Po seji brez izjav


Kljub njenemu odstopu z vrha DeSUS se je Pivčeva danes udeležila koalicijskega srečanja po seji vlade. Že včeraj je napovedala, da bo predsednika vlade Janeza Janšo in druge koalicijske partnerje seznanila z novimi razmerami v stranki. Srečanje je zapustila brez izjav oziroma se je novinarjem izognila.

Tomaž Gantar, ki ga je svet stranke v sredo izvolil za zastopnika Desus do novembrskega kongresa, je po seji vlade povedal, da se z Janšo še nista pogovarjala o novih razmerah v vodstvu Desus. Udeležba Pivčeve na današnjem koalicijskem srečanju pa po besedah Gantarja ni vprašanje zanj. Tudi glede njenega ministrskega položaja se bo odločil Janša, je ponovil Gantar.


Neenotnost glede pooblastil


S Pivčevo si v sredinih izjavah nista bila povsem enotna glede pooblastil, ki jih ima začasni zastopnik stranke, zlasti za sodelovanje v koalicijskih usklajevanjih in glede mesta podpredsednika vlade. V skladu z zakonom o vladi sicer funkcijo podpredsednika vlade opravlja eden ali več ministrov, ki jih na predlog predsednika vlade imenuje vlada. Doslej so bili vsi trije podpredsedniki Janševe vlade predsedniki koalicijskih strank.

Pivčeva je z mesta predsednice Desus odstopila na sredini seji izvršnega odbora pred sejo sveta stranke, ki bi bržkone odločal o njeni razrešitvi. Do napetih razmer so pripeljali očitki na njen račun glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji.

Izredni kongres Desus bo v prvi polovici novembra. Pivčeva je napovedala vnovično kandidaturo, bo pa še preverila zaupanje na terenu. Gantar še ne ve, ali bo na kongresu kandidiral za predsednika.

Preberite še:

Komentarji: