Skoraj pet tisoč jih dobi okoli milijon in več

Od višine se zvrti. Evropska bančna agencija ugotavlja, da se je število bančnih milijonarjev lani povečalo. 

Objavljeno
12. marec 2019 12.14
Posodobljeno
12. marec 2019 13.52
Od višine plač evropskih bančnikov se zvrti FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Skoraj pet tisoč jih je. Bančnikov, ki na leto prejmejo več kot milijon evrov. Število tako dobro plačanih bančnikov raste, po podatkih Evropske bančne agencije se je njihovo število od leta 2017 namreč povečalo za okoli pet odstotkov.

Največ bančnih milijonarjev je v Veliki Britaniji, kar 3567. Vzrok za ta »rekord« je v dejstvu, da so tam doslej nasprotovali uvedbi omejitve bonusov menedžerjem bank, češ da bi tak ukrep vplival na njihovo manjšo učinkovitost oziroma slabše delo.

Glede na število bančnikov z milijonskimi prejemki sledi Nemčija, kjer so jih našteli 390, v Franciji jih je 233, v Italiji 201, v Španiji pa 161. V sosednji Avstriji je takšnih bančnikov le 50, je zapisal italijanski finančni časnik Il Sole 24 ore.

Podatki so zanimivi tudi v luči pogajanj o povišanju plače prvemu možu največje banke pri nas. Kot smo razkrili pred kratkim, so se po privatizaciji NLB, ki je sprostila omejitvene zaveze tako imenovanega Lahovnikovega plačnega zakona, namreč začeli pogovori o zvišanju plače predsedniku njene uprave Blažu Brodnjaku. Njegove prve predloge o višini plače so nadzorniki zavrnili, Brodnjak, ki je lani prejel 163.000 evrov, zdaj ocenjuje, da bodo pogovori o zvišanju njegovih prejemkov kmalu končani.

Plače merimo po lokalnih vatlih
Dolgoletni bančnik in nekdanji prvi nadzornik banke Intesa Sanpaolo Vojko Čok poudarja, da se bomo morali v Sloveniji odločiti, ali bomo plače še naprej merili po lokalnih vatlih. »Plačne politike korporacij se sicer res oblikujejo tudi glede na okolje, v katerih delujejo. Plača bančnika je tako v Nemčiji gotovo višja kot pri nas, podobno kot je na primer s plačami novinarjev, pa tudi s šefi bančnih skupin,« komentira nekdanji bančnik. Kako visoka bi morala biti Brodnjakova plača, se noče opredeliti.


image
Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB, ocenjuje, da bo dogovor o višji plači dosežen kmalu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Po neuradnih informacijah je prvi mož banke nadzornemu svetu predlagal, da njegova letna plača doseže 500.000 evrov bruto, kar so v banki zanikali, koliko je torej zahteval, pa sicer zamolčali. Pol milijona evrov naj bi sicer znašali prejemki predsednikov uprav primerljivih finančnih ustanov, na primer matične banke v skupini Addiko, ki deluje na podobnih trgih kot NLB, le da je pol manjša in sistemsko manj pomembna.

Il Sole 24 ore je še zapisal, da se je število bančnikov v Italiji z astronomskimi plačami od 172 v letu 2017 sicer povečalo na 201, čeprav se je po drugi strani njihovo povprečno plačilo nekoliko zmanjšalo. Dvoodstotni padec prejemkov se sicer pri teh plačah verjetno niti ne pozna tako zelo, če je povprečno plačilo bančnih milijonarjev padlo s 1.734.718 na 1.699.237 evrov.

160 italijanskih bančnikov prejema od enega do dveh milijonov, 26 od dva do tri milijone, devet od tri do štiri milijone, šest bančnikov pa prejme še več. Med bančnimi milijonarji jih sicer največ prihaja s področja investicijskega bančništva.

image
Prejemki vodilnih v nekdaj državni NLB so bili z Lahovnikovim zakonom omejeni od leta 2010. FOTO: Jure Eržen/Delo


Med najbolje plačanimi bančniki pri nas so bili dolga leta predsedniki uprav banke Intesa Sanpaolo z le 4,7-odstotnim tržnim deležem. Nato pa so jih prehiteli vodilni v Société Générale, kjer je na primer François Turcot, nekdanji glavni izvršni direktor SKB banke, prejel več kot 635.000 bruto plače, vodil pa banko z okoli šestodstotnim tržnim deležem. NLB ima 23-odstotni delež slovenskega trga.