Plovbo na jezeru zaračunavajo vsem, izjema je soteskanje

Spornega odloka o plovbi občina Bohinj ni uskladila s priporočili ministrstva. Nasprotniki še brez pravnega interesa za sodno pot.

Objavljeno
24. julij 2017 20.21
Blaž Račič
Blaž Račič
Ribčev Laz – Čeprav so lani po sprejetju plovbnega režima na občini Bohinj prejeli priporočila ministrstva za infrastrukturo za spremembe odloka, kljub ugotovitvam ministrstva, da ta ni skladen z zakonom o plovbi po celinskih vodah in zakonom o vodah, župan Franc Kramar pravi, da odloka ne bodo spreminjali.

»Plovbni režim velja in ga izvajamo,« je dejal Kramar ter dodal, da so se odločili, da ga ne bodo uskladili z zakoni oziroma priporočili, ki so jih dobili z ministrstva, saj da so bila to le priporočila. »Če komu ureditev o plovbi ni všeč, naj odlok napade na ustavnem sodišču,« je dejal. Red je z odlokom vzpostavljen, dodaja Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj. Letos so na ta način zbrali 9000 evrov, pri čemer so redni uporabniki lahko plačali letno pristojbino 20 evrov za plovbo čolna in 120 evrov za privez plovila.

Med nadzorom plovbe po Bohinjskem jezeru so ugotovili, da sta približno dve tretjini plovil opremljeni z ustreznimi nalepkami, tretjina pa ne, je povedal župan. S tem je zadovoljen in pričakuje, da se bodo ljudje počasi navadili na plačevanje plovbe.

Langus je dejal, da lokalne turistične agencije in športni klubi kot partnerji izvajajo plovbni režim. Domačini so plovila, ki jih oddajajo v najem, ustrezno označili, je ugotovil tudi Primož Lah, vodja medobčinskega redarstva. Župan je dejal, da so bili med kršitelji večinoma tujci, ki pridejo v Bohinj z lastnim plovilom in ne poznajo aktualne ureditve. Zato jih najprej le opozarjajo, je pojasnil.

»Simbolično« dva evra

Veslač Marin Medak, ki je bil najglasnejši kritik sprejetega plovbnega režima, trdi, da na Bohinjskem jezeru tudi nekateri drugi veslači veslajo brez plačila dnevne pristojbine, ki, kot piše na spletni strani Turizma Bohinj, »simbolično« znaša dva evra. Medak je prepričan, da plovbe po jezeru, ki je naravna danost, ne morejo zaračunavati. Čeprav po jezeru veslajo brez plačila pristojbine, jih do zdaj občinski redarji pri tem početju še niso odkrili in kaznovali, čeprav si tega želijo. »Če bi nas kaznovali, bi šele dobili pravni interes, da bi odlok napadli po sodni poti, vendar priložnosti še nismo dobili,« je dejal Medak.

Zaradi določil plovbnega režima, ki je predvideval plačevanje pristojbine (štiri evre na osebo) za soteskanje, so se lani uprle športno-turistične agencije, ki za turiste organizirajo soteskanje po Grmečici in Jerečici. Čeprav na spletni strani Turizma piše, da se za soteskanje plačuje pristojbina, namesto te na vstopnih mestih zaračunavajo parkirnino, je dejal Langus in ocenil, da parkirni režim deluje. Župan je pojasnil, da so se z agencijami kljub določbam v odloku o plovbnem režimu dogovorili za takšen način zato, da bi se izognili konfliktom.

V petih letih bodo s pristojbinami zbrali okoli 60.000 evrov in jih namenili za urejanje vstopno-izstopnih mest (slačilnice, stranišča).