Po 23 letih v Izoli legalizirali stadion

Na občini so prepričani, da bodo z novo igralno površino lahko precej podaljšali čas za športne aktivnosti.

Objavljeno
12. junij 2013 12.38
Nogometni stadion Izola
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Izola – V izolski občini so po 23 letih legalizirali mestni nogometni stadion. Pred nekaj dnevi je upravna enota izdala uporabno dovoljenje in zdaj športni objekt izpolnjuje vse pogoje za pridobitev vsakoletne licence Nogometne zveze Slovenije. Nekoliko so ga uredili in župan Igor Kolenc si prizadeva, da bi do jeseni na igralno površino položili umetno travo.

Ko so se leta 1990 v Izoli lotili gradnje stadiona, je marsikdo nejeverno spremljal pogumne načrte nogometnih zanesenjakov, češ da je stadion prezahteven športni objekt za občino s 15.000 prebivalci.

Toda Izolani so bili tudi za slovenske razmere vedno nadpovprečno športno dejavni in domači nogometni klub je bil v začetku devetdesetih tako uspešen, da je v Izoli gostil celo znamenito portugalsko Benfico. Takrat so dobili le delno uporabno dovoljenje za zahodno tribuno in poslovne prostore in so za prihod Benfice v zelo kratkem času zgradili vzhodno tribuno kar brez gradbenega dovoljenja.

Položili bodo umetno travo

Izolski župan Igor Kolenc si je leta 2011 dal cilj, da uredi črno gradnjo. Po dveh letih so pridobili gradbeno dovoljenje, potem še uporabno. Investirali so 40.000 evrov za ureditev vzhodne tribune. Prenovili so garderobe in klubske prostore, sanitarije, utrdili ograje, stopnišča, popravili fasado, poskrbeli za protipožarno zaščito ...

Že v prihodnjem tednu bodo v občini nadaljevali z urejanjem stadiona. Vzdrževanje travnate površine je predrago, zato bodo najprej objavili razpis, s katerim naj bi že julija izbrali izvajalca za postavitev umetne trave.

Pri Fundaciji za financiranje športnih organizacij v Sloveniji so pridobili 70.000 evrov nepovratnih sredstev za preplastitev nekaj manj kot 8000 kvadratnih metrov nogometne igralne površine.

V občinskem proračunu za letos so predvideli približno 300.000 evrov za ta namen. Z deli naj bi začeli že avgusta. »Če se bi izdelava nove površine zavlekla, bi nogometaši prosili koprske ali piranske nogometaše, da bi nekaj tekem odigrali na njihovih igriščih,« je povedal predstojnik urada za družbene dejavnosti Miran Žlogar.

V občini so prepričani, da bodo z novo igralno površino lahko precej podaljšali čas za športne aktivnosti na stadionu. V občini deluje kar 11 nogometnih tekmovalnih selekcij, to pomeni več kot 200 aktivnih tekmovalcev, med njimi celo ekipa za ženski nogomet.