Po 26 petkih prvič ne bo množičnega protesta

Zaradi epidemije je protestni shod danes odpovedan. Peščica kolesarjev je ob petih popoldne pred vhod vladne palače nalepila Odlok ljudstva.
Fotografija: Kolesarskih petkovih protestov danes zaradi ukrepov ni bilo. Peterica se je pojavila pred poslovjem vlade, kje so ob vhodu prebrali in nalepili natisnjen Odlok ljudstva.FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Kolesarskih petkovih protestov danes zaradi ukrepov ni bilo. Peterica se je pojavila pred poslovjem vlade, kje so ob vhodu prebrali in nalepili natisnjen Odlok ljudstva.FOTO: Jure Eržen/Delo

Protestniki, ki so na kolesih množično protestirali proti vladi Janeza Janše vsak petek zadnjih 26 tednov, so se odločili, da zaradi epidemioloških razmer danes odpovedo množični protestni shod. »Ta petek v Ljubljani ne bomo kolesarili,« sporočajo. 

V sporočilu za medije so zapisali, da je »neodgovorna in kriminalna strahovlada zapravila sedem mesecev in zdaj v svoji nesposobnosti krivdo in odgovornost za epidemijo znova prelaga na ljudstvo«. Eden najvidnejših protestnikov Jaša Jenull je dejal, da se zavedajo resnosti razmer, zato bodo nadaljevali s shodi, ko bo nevarnost manjša. 

Odlok ljudstva. FOTO: Borut Tavčar/Delo
Odlok ljudstva. FOTO: Borut Tavčar/Delo
Namesto da bi se pripravljali na drugi val epidemije, so »sprejemali politično motivirane zakone, napadali medije, razprodajali naravo in rušili same temelje naše demokratične ureditve. Skupina strokovnjakov, ki jo je ustanovil Gantar za pomoč pri obvladovanju epidemije, za sprotne analize in napovedi razvoja epidemije, se od začetka poletja, ko je bila ustanovljena, ni sestala niti enkrat,« opozarjajo protestniki.

Protestniki se distancirajo o tistih, ki bodo morda vztrajali tudi danes in od nasprotnikov nošenja zaščitnih mask. Kljub temu da danes množičnega shoda ne bo, sporočajo, da s protestom nadaljujejo na drugih področjih, s shodi pa bodo nadaljevali verjetno že naslednji teden. 

Peščica kolesarjev je pred vrata vladne palače nalepila Odlok v imenu ljudstva, ki vlado poziva k takojšnjemu odstopu in prepoveduje vladna politična kadrovanja, napade na medije in civilno družbo, sprejemanje zakonov, ki škodujejo ljudem in okolju, sklepanje poslov, ki služijo zasebnim profitom, razprodajo javnega premoženja, privatizacijo zdravstva, razkroj demokratičnih vrednot in vladavine prava ter širjenje razdora v družbi.

Policija je popisala protestnike. FOTO: Jure Eržen/Delo
Policija je popisala protestnike. FOTO: Jure Eržen/Delo


Približno pet kolesarjev, ki so odlok nalepili, so popisali policisti.  

Preberite še:

Komentarji: