Po aroganci je bila na vrsti »kvalitetna debata«

Policijska stavka se nadaljuje v mehki obliki, saj je do nadaljnjega ne bodo zaostrovali
Fotografija: Premier Marjan Šarec obljublja, da se bo osebno zavzel za to, da bodo s policijskima sindikatoma dosegli dogovor. FOTO Tomi Lombar
Odpri galerijo
Premier Marjan Šarec obljublja, da se bo osebno zavzel za to, da bodo s policijskima sindikatoma dosegli dogovor. FOTO Tomi Lombar

Ljubljana – Medtem ko vse kaže, da večine že napovedanih stavk zaposlenih v javnem sektorju v začetku decembra ne bo, pa s protestom nadaljujeta oba policijska sindikata. A je po včerajšnjem pogovoru z vladno pogajalsko skupino vzdušje na strani policistov vendarle nekoliko boljše kot zadnje tedne.

Vodja pogajalske skupine policijskega stavkovnega odbora in predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič je po včerajšnjem sestanku dejal, da je šlo tokrat za »kvalitetno debato«. Posamezne delovne skupine bodo do srede oblikovale ustrezna gradiva, ki bodo podlaga za nadaljnje iskanje dokončne rešitve.

Uroševič tako potem, ko so bili v zadnjih tednih precej kritični do neodzivne vladne strani, v prihodnost gleda z večjim optimizmom, a je poudaril, da čeprav so se končno začeli pogajati o vseh točkah stavkovnih zahtev, bo treba na pogajanjih še trdo delati, če želijo doseči dogovor.

»Odločitev stavkovnega odbora sicer je, da se stavka nadaljuje, a je do nadaljnjega gotovo ne bomo zaostrovali,« je pojasnil Uroševič in kot glavni razlog navedel, da imajo zdaj vendarle občutek, da se vlada z njimi pogaja. Vodja vladnih pogajalcev Peter Pogačar je bil po sestanku redkobeseden. Vsebine pogovorov ni razkrival, pristavil je le, da dogovora niso dosegli.


Glavne zahteve

Policisti so zaradi »njihovega neustrezno ovrednotenega dela glede na naloge in pooblastila ter predvsem glede na odgovornosti in nevarnosti, s katerimi se vsakodnevno soočajo« stavko začeli že 12. februarja, a so jo marca zaradi razpadle Cerarjeve vlade do 1. oktobra prekinili. Ker so presodili, da je vladna pogajalska skupina arogantna, saj da se ne odziva na njihove zahteve in daje prazne obljube, so v ponedeljek stavko zaostrili.

Čeprav so poudarili, da zaostrovanje sindikalnega boja ni usmerjeno proti državljanom, ampak proti vladi, so jo najslabše odnesli tovornjakarji na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje, saj so policisti izvajali še bolj poostren in sistematičen nadzor. A je šlo le za kratkoročni ukrep, saj so si predvsem želeli, da jih vlada vzame resno.

Tokrat sta tako Sindikat policistov Slovenije (SPS) kot Policijski sindikat Slovenije na istem bregu in vlado pozivata, naj jim prisluhne. S stavkovnim sporazumom leta 2016 sta namreč sindikata z vlado dosegla sporazum o višjih plačah, a so bila po letu dni v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest tudi pri drugih pooblaščenih uradnih osebah, kar gre sindikatoma močno v nos. Vladi očitajo, da jih s tem enači z uradniki. Sindikata zahtevata tudi posebno nagrado za vsako leto opravljenega dela, nadomestilo za dolžnost ukrepanja ob vsakem času, primerno ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah in odpravo anomalij pri poklicnem in starostnem upokojevanju.

Predsednik vlade Marjan Šarec je v sredo ob obisku ministrstva za notranje zadeve napovedal, da se bo osebno zavzel za to, da bodo s policijskima sindikatoma dosegli dogovor, kot se je zavzel tudi za reševanje stavkovnih zahtev javnega sektorja.

Komentarji: