Po blamaži Tugomirja Kodelje bo Šarec predlagal drugega kandidata

Marjan Šarec bo v boj za najbolj zahtevni ministrski resor poslal novega kandidata. Bo ta v odgovorih bolj konkreten?
Fotografija: Predstavitev kandidata za ministra za javno upravo Tugomirja Kodeljo odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Predstavitev kandidata za ministra za javno upravo Tugomirja Kodeljo odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. FOTO: Leon Vidic/Delo

Predsednik vlade RS Marjan Šarec je sprejel odločitev, da bo za ministra za javno upravo predlagal drugega kandidata, so sporočili iz stranke LMŠ.

Tugomir Kodelja je bil zaslišan včeraj, a ni prestal preizkusa, saj se je - kot so poročali številni mediji - na zaslišanju pred komisijo popolnoma blamiral. Na vprašanja prisotnih namreč ni podal niti enega konkretnega odgovora in zdelo se je, da področja, za katerega je kandidiral, ne pozna prav dobro. 


Dogovor s sindikati za Kodeljo prednostna naloga


In kaj sploh je včeraj povedal Kodelja? Javno upravo narediti bolj učinkovito in vitko bo osnovno vodilo ministrstva, je na zaslišanju pred poslanci večkrat poudaril ministrski kandidat za enega najbolj zahtevnih resorjev nastajajoče vlade. To po besedah 58-letnega ekonomista ne pomeni zmanjševanje števila zaposlenih, ampak predvsem sprejemanje boljših prepisov in večjo razvojno naravnanost.

Čeprav Kodelja z javnim sektorjem v dosedanji karieri ni imel izkušenj, je izpostavil, da se pomembnosti dialoga z vsemi reprezentativnimi sindikati zaveda: »Njihove zahteve jemljem skrajno resno. Moj interes je, da bo dogovor vzdržen, čim prej dosežen in da bo odpravil vzroke številnih nezadovoljnih uslužbencev.«

Poudaril je, da mora sporazum s sindikati o povišanju plač javnih uslužbencev zadovoljiti tudi javno-finančne možnosti in makroekonomske kazalce. Pri tem konkretnih številk ni navedel, saj te temeljijo na dogovoru celotne vlade.

Sicer je Kodeljeva kandidatura povzročila negativnih odzivov, češ, da je nekompetenten za to področje. Gregor Virant, nekdanji minister za javno upravo, ki je to mesto zasedel leta 2004 v takratni Janševi vladi, je bil precej oster na družbenem omrežju twitter.



Virant je danes zapisal, da je odločitev o novem kandidatu prvi (pogojni) plus za Marjana Šarca. »Pogoj bo izpolnjen, če bo novi kandidat OK. V prejšnjem mandatu na tem področju ni bilo narejeno nič, tako da se je nagrmadilo veliko dela. Ne pozabimo, da ne gre samo za plače in sindikate, ampak predvsem za poenostavitev postopkov in e-upravo,« je še dodal.

Da na predstavitvi ni bil odličen, je potrdil tudi kandidat sam. Ko je včeraj namreč govoril o tem, da v javnem sektorju vsi niso odlični, je namreč dejal: »Vsi nismo odlični. Jaz zagotovo danes ne.«


Kljub očitkih o nekompetentnosti - ustrezen in potrjen


Poslanci so od kandidata želeli konkretne odgovore, a je Kodelja večinoma ostal pri bolj splošnih opredelitvah. Predsednik odbora Zvonko Černač (SDS) je Kodelji tako svetoval, naj, če s področjem ni podrobneje seznanjen, raje pove, da se bo poučil in konkretneje odgovoril po prevzemu ministrske funkcije.

Člani matičnega odbora so njegovo predstavitev z desetimi glasovi za in petimi proti ocenili kot ustrezno. Pred odborom je Kodelja dejal, da je njegova vizija moderna, učinkovitejša in bolj vitka javna uprava, vendar ne v smislu samega zmanjševanja, saj smo primerljivi z drugimi državami članicami EU.

Očitke o nekompetentnosti za ministrski položaj, ki so se pojavili v nekaterih medijih, je Kodelja po navedbah STA zavrnil. Zagotovil je, da bodo z delom pokazali zadostno mero znanja in kompetenc, ki bosta omogočila strokovno opravljanje nalog za izboljšanje javne uprave.

Tugomir Kodelja se na zaslišanju ni najbolje izkazal. FOTO; Leon Vidic/Delo
Tugomir Kodelja se na zaslišanju ni najbolje izkazal. FOTO; Leon Vidic/Delo


Štrukelj: Umik Kodelje je racionalna poteza predsednika vlade


Po mnenju predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije in glavnega tajnika šolskega sindikata Sviz Branimirja Štruklja je umik kandidata racionalna poteza predsednika vlade Marjana Šarca. Štrukelj upa, da bodo našli kvalificiranega kandidata.

Po Štrukeljevih navedbah je bila torkova predstavitev Kodelje v DZ po splošnem prepričanju neprepričljiva. »Kodelja bi bil verjetno prej obremenitev in težava za kredibilnost nove slovenske vlade kot pa kakšna dodana vrednot, vsaj včerajšnji vtis je bil tak,« je dejal za STA in dodal, da je takšno Šarčevo odločitev pričakoval.

Kdo bi lahko bil novi kandidat, Štrukelj ne ve. Upa pa, da bodo našli nekoga, ki bo »kvalificiran za najbolj zahtevno nalogo ministra za javno upravo, to so pogajanja s sindikati«. Spomnil je, da so nekateri sindikati v stavki in da vsi zaposleni v javnem sektorju pričakujejo, da se bodo pogajanja nadaljevala takoj po oblikovanju nove vlade in da bodo uspešno zaključena z izboljšanjem plač.

Štrukelj tudi upa, da ne bo "nezadostno poznavanje povzročalo dodatnih šumov, zapletov na pogajanjih, ki so že tako ali tako sama po sebi zahtevna in na nek način predpostavljajo določeno poznavanje stvari in pogajalskih tehnik, ki niso najbolj enostavne«.

Komentarji: