Po doživetje, adrenalin in mir visoko med drevesa

Nova doživljajska pot s stolpom je od danes odprta za obiskovalce, ki jih na leto pričakujejo 200.000.

Objavljeno
20. september 2019 13.00
Posodobljeno
20. september 2019 17.57
Pot med kroššnjami je edinstveno doživetje in inovativen primer doživljajske ponudbe v Sloveniji. FOTO: Tadej Regent/Delo
Rogla – Pot med krošnjami, ki jo je češka družba Zážitková Akademie (ZAK) postavila v neposredni bližini hotela Natura na Rogli sredi gozda, je od danes odprta.

image
Največ miru pričakujejo v zgodnjih dopoldanskih in pozno popoldanskih urah. Pot bo sicer odprta v vsakem vremenu, a le podnevi. FOTO: Tadej Regent/Delo


Gre za edinstveni primer doživljajske ponudbe v Sloveniji, s 37 metrov visokega stolpa, ki je postavljen na poti, pa bodo prihodnje leto uredili še okoli 40 metrov dolg tobogan. Ta bo adrenalina željne pripeljal nazaj na leseno pot. 

image
Pot je lahko zelo adrenalinska. FOTO: Tadej Regent/Delo


Že zdaj pa je pot, ki je dostopna tudi z invalidskimi vozički, največji naklon (vključno s stolpom) je namreč šestodstoten, lahko tudi zelo adrenalinska. Na posameznih delih je namreč omogočena tudi hoja mimo poti po posebnih doživljajskih delih, kot je trdna mreža, skozi katero jasno vidimo, da smo več kot 20 metrov nad tlemi.
 

Cilj: ozaveščanje


image
Na poučnih postajah boste izvedeli vse o geologiji, flori in favni ter dediščini Pohorja. FOTO: Tadej Regent/Delo


Prav to je cilj tovrstnih poti – pristen stik z naravo in ozaveščanje, kot je dejal direktor podjetja Pot med krošnjami Pohorje Jurij Gulič. Tako so na poti tudi poučni kotički, kjer predstavljajo geološke značilnosti Pohorja, floro in favno ter tudi dediščino, zato bo, kot je dejal Gulič, pot zelo priporočljiva za šolske skupine.

image
Stolp je vrhunec poti med krošnjami, ki si jo lahko popestrite tudi z adrenalinskimi deli, kot je mreža, skozi katero lahko vidite vseh 20 metrov v globino. Po zagotovilih investitorjev zdrži tudi najtežje. FOTO: Tadej Regent/Delo

 
Postavitev poti, skupno gre za dober kilometer, je stala 4,5 milijona evrov. Nemška družba Erlebnis Akademie ima s svojo češko hčerko po Evropi že osem takih poti in stolpov. Predsednik uprave ZAK Bernd Bayerköhler je dejal, da je vsaka nekaj posebnega, naslednji načrtujejo v Alzaciji v Franciji, v Sloveniji najverjetneje ne bo nobene več.

image
Pot med kroššnjami kot jo vidite z vrha stolpa in kot jo vidijo ptice. FOTO: Tadej Regent/Delo

 

Razgled do Triglava

 
Zagotovo je veliko doživetje že sam vzpon na stolp, čeprav vzpona tako rekoč ne čutite zaradi rahlega naklona poti. Kot je dejal Gulič, se ob res lepem in jasnem vremenu vidi z vrha stolpa tudi Triglav, pa tudi hrvaško pogorje in Panonska nižina.

image
Razgledi so čudoviti. FOTO: Tadej Regent/Delo

 
Pot med krošnjami bo odprta vsak dan, razen 24. decembra in 14 dni v novembru zaradi vzdrževanja, ki pa letos, ko je pot povsem nova, še ne bo potrebno. Pot bodo zaprli le ob vetru, ki bo močnejši od 70 kilometrov na uro. Sneg ni problem, prav tako ne mraz. Kot je dejal Bayerköhler, pričakujejo na leto 200.000 obiskovalcev, investicija pa naj bi se jim povrnila v največ osmih letih.

image
V notrajnosti stolpa bodo v prihodnjem letu odprli še 40-metrski tobogan. FOTO: Tadej Regent/Delo


Ceneje za družine

 
Vstopnica za odrasle stane deset evrov, za otroke osem evrov, za družine (dva otroka in dva odrasla) je cena 25 evrov, za skupine z več kot 15 člani pa je vstopnica osem evrov na osebo. Ta konec tedna pripravljajo tudi animacije in delavnice. Ob vstopu na pot je tudi trgovinica s spominki.