Po incidentu v Škocjanu: Župani se čutijo ogroženi

Poziv Romom za njihovo vključevanje v družbo na spoštljiv način.

Objavljeno
13. november 2016 17.33
Dobruška vas
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Devet županov jugovzhodne regije protestira zaradi fizičnega napada na njihovega škocjanskega kolega Jožeta Kaplerja in izraža zaskrbljenost glede nadaljnjega sodelovanja z romsko skupnostjo. V Svetu romske skupnosti (SRS) obsojajo kakršnokoli nasilje in pozivajo k strpnosti.

»Želimo si, da sodelovanje z romsko skupnostjo poteka spoštljivo in strpno. Pri svojem delu ne delamo razlik med občani, za razvoj svojih občin pa si prizadevamo v okviru pristojnosti ter kljub številnim oviram, na katere pogosto ne moremo vplivati,« so v pismu javnosti zapisali župani občin Novo mesto, Šentjernej, Škocjan, Črnomelj, Metlika, Semič, Trebnje, Krško in Mirna Peč.

Pred kratkim je v pisarni osemnajstletni dobruški Rom napadel župana Kaplerja in mu z boksarskim udarcem naravnost v obraz prebil ustnico, zato je moral napadeni poiskati zdravniško pomoč. Župani so prepričani, da je v reševanje romske problematike s finančnimi sredstvi premalo vključena država, ki je odgovorna za vključevanje manjšinske skupnosti v procese vsakdanjega življenja. Predstavnike romske skupnosti so pozvali, da tudi sami pripomorejo k lažjemu vključevanju Romov na spoštljiv in odgovoren način, saj bodo le tako lahko izboljšali kakovost življenja vsem prebivalcem v občinah.

Predsednica SRS Janja Rošer je za Delo povedala, da o incidentu v krovni romski organizaciji do zdaj niso razpravljali, saj je prepričana, da gre za kaznivo dejanje, ki ga morajo skladno s svojimi pooblastili reševati policija, tožilstvo in sodišče. »Obstajata dve zgodbi in jaz nisem pristojna, da bi odločala o tem, katera je prava,« je povedala Rošerjeva, ki se je v sredo v Škocjanu pogovarjala s tamkajšnjim županom Kaplerjem in predsednikom vlade Mirom Cerarjem.

Na sestanku sta oba sogovornika izrazila pripravljenost za izboljšanje bivanjskih razmer Romov v tem delu države. V SRS ne nameravajo organizirati delavnice za Rome, na kateri bi jih poučili, kako naj se manjšina vede do predstavnikov občinskih oblasti, ker da »niso vsi Romi enaki« in taka delavnica med Romi tudi ne bi bila pozitivno sprejeta. »Mi nasilja ne podpiramo, tako ne pri Romih kot tudi ne pri večinskem prebivalstvu,« je povedala Rošerjeva.