Po Jelinčičevi SNS kandidaturo vložila še Dobra država

V neparlamentarni stranki poudarjajo, da so jasna alternativa »izpraznjenim« ideološkim političnim skupinam tako v evropskem parlamentu kot tudi doma.
Fotografija: V stranki se zavzemajo za manj birokracije in populizma ter aktivnejšo vlogo Slovenije v evropski skupnosti. FOTO: Leon Vidic/Delo
 
Odpri galerijo
V stranki se zavzemajo za manj birokracije in populizma ter aktivnejšo vlogo Slovenije v evropski skupnosti. FOTO: Leon Vidic/Delo  

Ljubljana – Kot druga po vrsti je kandidatno listo za volitve v evropski parlament dopoldne državni volilni komisiji predložila neparlamentarna stranka Dobra država. Nanje se podaja z geslom Evropo Evropejcem, zavzema pa se za odpravo avtokracije in birokracije v Evropski uniji, večjo varnost in ureditev migracij ter večjo vlogo Slovenije v tej skupnosti. Borili se bodo proti korupcijskim praksam in za preglednejšo razporeditev denarja v evropskem proračunu.

Peter Golob. FOTO: Leon Vidic/Delo
Peter Golob. FOTO: Leon Vidic/Delo
Listo vodi Peter Golob, ki ga predsednik stranke Bojan Dobovšek opisuje kot diplomata z mednarodnimi izkušnjami, ki se zna upreti institucijam. Nosilcu na listi sledijo Natalija Tripković, Smiljan Mekicar, Mateja Čadež, Igor Gobec, Simona Leskovec, Tilen Majnardi in Urška Makovec.

»Prva etapa je za nami. Zbiranje podpisov je bilo naporno, saj smo hodili po vsej državi. Hkrati je bila izkušnja edinstvena, saj smo lahko neposredno nagovorili volivce, slišali marsikatero njihovo zgodbo oziroma predlog. Verjamem, da bo to pripomoglo k temu, da bomo v EU znali zastopati interese naših državljanov,« je dejal nosilec.



Njihov cilj je osvojiti čim več mandatov. Čeprav jih ankete komaj zaznavajo – v ponedeljkovi anketi Dela jim je Mediana namerila 0,5-odstotno podporo –, pravijo, da se nanje ne ozirajo, saj so zanje edina prava anketa volitve. Poleg tega so prepričani, da javnomnenjske ankete kažejo rezultate, ki jih želi njihov naročnik oziroma plačnik. 



Prva je kandidatno listo v torek vložila Slovenska nacionalna stranka. Stranke imajo za vložitev časa do prihodnjega petka, večina bo to storila že v torek po praznikih. Med zunajparlamentarnimi strankami so kandidaturo napovedale še SLS (nastopa skupaj s SDS), Piratska stranka, Za zdravo družbo, Zeleni Slovenije, Gibanje Zedinjena Slovenija in Domovinska liga.

Preberite še:

Komentarji: