Po kajakaših na bojni nogi še s soteskarji

Turistične agencije za kanjoning nočejo plačevati, občina Bohinj pa grozi z zaporo sotesk Grmečica in Jerečica.

Objavljeno
26. avgust 2016 18.49
Bovec, 2.08.2012, kanjoning na potoku Susec. Foto: Marko Feist
Blaž Račič
Blaž Račič
Bohinjska Bistrica – Blejske turistično-športne agencije, ki turiste vozijo na soteskanje na Grmečico in na Jerečico v Bohinju, zavračajo plačevanje pristojbin za soteskanje, ki jih je bohinjska občina predpisala tudi v novem plovbnem režimu. Občini se je tako odprla še druga fronta, saj so se veslačem, ki nasprotujejo plačevanju za plovbo po jezeru, na okopih pridružile še turistične agencije.

»Lani je zadeva lepo tekla, letos pa ne,« je o plačevanju pristojbin za soteskanje dejal župan Bohinja Franc Kramar. Predstavnikom turističnih agencij je pred časom na sestanku povedal, da brez plačevanja te pristojbine, ki na osebo stane štiri evre, ne bo šlo. Če bodo njeno plačevanje še naprej zavračali, bodo Jerečico in Grmečico razglasili za naravna spomenika in s tem onemogočili soteskanje na njiju, je z »neprijetnim ukrepom« zagrozil Kramar.

Župan: Odlok velja, kakršen je

Ministrstvo za infrastrukturo je junija v nadzoru nad zakonitostjo odloka o plovbnem režimu ugotovilo več pomanjkljivosti in občino pozvalo, da ga v 30 dneh ustrezno popravi. Župan pravi, da bodo odlok spremenili na kateri od jesenskih sej občinskega sveta, do takrat pa vztraja, da odlok velja takšen, kakršen je, čeprav je ministrstvo občino med drugim opozorilo, da z njim posegajo tudi na področje soteskanja, »ki ne sodi pod plovbni režim, saj ne gre za izvajanje plovbe«. »Čeprav nasprotniki odloka trdijo, da je neustaven, ta velja, saj ga ni še nihče izpodbijal na ustavnem sodišču,« je dejal župan. Prepričan je, da tudi morebitne tožbe zaradi denarnih kazni za njegove kršitelje na sodiščih ne bi bile uspešne, saj je odlok za zdaj formalnopravno veljaven.

Sašo Šubelj iz blejske agencije Outdoor Slovenia je povedal, da so se pred sezono predstavniki agencij dogovorili, da za soteskanje v Bohinju ne bodo plačevali. Pri tem se sklicujejo na ugotovitve ministrstva za infrastrukturo, da soteskanje ne sodi v plovbni režim. Poleg tega jih moti, da so zanj po starem plovbnem režimu plačevali že v preteklih letih, vendar za pristojbino niso dobili infrastrukture, ki so jim jo obljubljali. En podest na Jerečici, ki ga je občina zgradila za štiri tisočake, je premalo, je dejal Šubelj. Po njegovem mora namreč urejeno vstopno mesto imeti še garderobe in stranišče. Tako pa so po Šubljevih besedah na Grmečici kar sami postavili mobilno stranišče, ki jih stane 62 evrov na dan.

Glavni soteskarji Blejci

Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj, ki skrbi za izvajanje plovbnega režima, pravi, da so 20.000 evrov, kolikor so zadnji dve leti zbrali s pristojbinami za soteskanje, investirali v gradnjo infrastrukture, urejanje vodotokov, razmerij z lastniki zemljišč in agrarnimi skupnostmi ter dovoznih cest. Kot je dejal, 80 odstotkov vsega soteskanja v Bohinju opravijo blejske agencije, zaradi neplačevanja pristojbin letošnje poletje pa je izkupiček razpolovljen, čeprav je obisk turistov na lanski ravni. S tem so po njegovem ostali tudi brez denarja za nadaljnje investicije. Če bi letos zbrali toliko denarja kot lani, bi ga spet investirali in tako uredili že okoli 70 odstotkov vse infrastrukture.

Langus se strinja z županom Kramarjem, da bodo soteski Jerečice in Grmečice razglasili za naravni spomenik in s tem onemogočili soteskanje v njiju, če bodo agencije še naprej zavračale plačevanje pristojbin. »Zelo trdno smo za zaporo obeh sotesk,« je dejal Langus. Šubelj se je odzval, da bodo v tem primeru svoje goste vozili na soteskanje na druge vodotoke na območje Kranjske Gore ali pod Mangart.

Vodja medobčinskega redarstva Primož Lah je pred dnevi povedal, da letos kršitelje plovbnega odloka večinoma le opozarjajo in jih ne kaznujejo, saj je takšna tudi usmeritev občine Bohinj. Ta je od junija, ko so začeli zaračunavati plovbo z manjšimi plovili po Bohinjskem jezeru, prodala že več kot tisoč dovolilnic, kar se županu zdi »presenetljivo dobro«. Kljub temu številni nasprotniki odloka pristojbine ne plačujejo, je povedal veslač Marin Medak, ki je bil tudi pobudnik protestov proti plačevanju plovbe. Povedal je, da je poleti večkrat veslal na Bohinjskem jezeru, in čeprav pristojbine ni plačal, ga občinski redarji še niso niti ustavili niti kaznovali.