V Sloveniji okuženih 383 oseb, v Celju že svarijo pred prevaranti

V članku na kratko povzemamo vse relevantne podatke o razmahu bolezni covid-19.
Fotografija: Ulice so se dodobra izpzanile. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Ulice so se dodobra izpzanile. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo



8.25 Ulice v Metliki so povsem prazne

V metliški občini dosledno spoštujejo prepoved zbiranja ljudi na javnih mestih. Metliški župan Darko Zevnik je za Delo povedal, da razen dežurnega nočnega zdravnika, ki je odšel domov, v Metliki ni videti nobenega človeka na ulici. Večina od 25 okuženih s koronavirusom na območju te belokranjske občine živi v Domu starejših občanov. 

20.20 Sindikat ogorčen zaradi odpovedi v družbi Sava Turizem
 
»Seznanjeni smo, da družba Sava Turizem svojim zaposlenim ponuja v podpis sporazum o prenehanju veljavnosti pogodbe o zaposlitvi ter sporazum o odsotnosti z dela brez nadomestila plače. Podobne listine bi se naj pojavile tudi v Termah Lendava. Gre za popolnoma sprevrženo, nemoralno in nedopustno dejanje, s katerim vodstvo družbe Sava Turizem kaže svoj odnos do zaposlenih delavcev. Ne smemo pozabiti, da je družba Sava Turizem v pretežni državni lasti,« pravi predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič in dodaja, da gre za skupine najranljivejših delavcev, veliko med njimi je tujcev in delavcev s presežki ur in nizkimi plačami. V ZSSS vsem delavcem, ne glede na dejavnost delodajalca, ki so jim (ali jim še bodo) v podpis ponujeni takšni sporazumi, svetujejo, da jih ne podpišejo.

19.40 Društvo avdiovizualnih igralcev za čimprejšnje reševanje težav samozaposlenih v kulturi

V Društvu slovenskih avdiovizualnih igralcev opozarjajo na nezavidljiv položaj, v katerem so se zaradi epidemije koronavirusa znašli samozaposleni v kulturi in samostojni podjetniki, ki delujejo na tem področju. Vse pristojne pozivajo, naj v čim krajšem času dejavno pristopijo k reševanju njihovih težav. Kot opozarjajo v društvu, jih številni člani, ki nimajo redne oblike zaposlitve (samostojni podjetniki, samozaposleni v kulturi), opozarjajo, da imajo zaradi prekinitve dela, ki je posledica prepovedi vseh javnih dogodkov, snemanj in drugih javnih prireditev zaradi koronavirusa, izpad celotnega dohodka.

19.24 V Srbiji 171 okužb z novim koronavirusom

V Srbiji so popoldne potrdili še 22 primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno 171, je danes zvečer sporočilo srbsko ministrstvo za zdravje. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na večerni novinarski konferenci napovedal, da bodo na beograjskem sejmu vzpostavili 3000 postelj, drugod po Srbiji pa še 5000 za potrebe zdravstva.

Potem ko so v Srbiji v petek potrdili prvi smrtni primer covida-19, se bo sicer nocoj od 20. ure ustavil ves javni promet, od nedelje od 20. ure pa bodo zaprli vse lokale, restavracije in nakupovalna središča. Vučić je napovedal, da bo vladi danes predlagal nove, še strožje nove ukrepe, tudi uvedbo policijske ure od 17. do 5. ure za mlajše od 65 let, ki naj bi vstopila v veljavo že v nedeljo. Današnji dan je ocenil kot najtežjega za državo, saj so skupno potrdili 36 okužb.

Korona
Korona


19.06 Mestna občina Celje svari pred prevaranti

Celjska občina je opozorila na prevarante, ki hodijo okrog pod pretvezo, da nudijo pomoč. »Vsi občinski prostovoljci nosijo brezrokavnik civilne zaščite ali Rdečega križa in priponko z imenom in priimkom ter podpisom in žigom Mestne občine Celje,« so sporočili iz celjske občine. Ti prostovoljci dostavljajo hrano in zdravila za osebe, ki nimajo možnosti dostopa do trgovine in lekarne. Do tovrstne pomoči prostovoljcev so upravičene družine, ki jim je odrejena stroga izolacija, starejši, ki nimajo drugih možnosti za oskrbo s hrano in zdravili, staršem zaposlenih v ustanovah, pomembnih za delovanje družbe in države v izrednih razmerah, so še sporočili iz občine. Vsi, ki bi pomoč te vrste potrebovali, lahko pokličejo na telefonsko številko 03 49 10 920.



19.05 V šmarskem domu upokojencev 14 okuženih stanovalcev

Šmarje pri Jelšah – Okužba s koronavirusom je od danes potrjena pri štirih zaposlenih in 14 stanovalcih Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah. Kot je povedala direktorica Gordana Drimel, ima še pet stanovalcev povišano telesno temperaturo in tudi zanje predvidevajo, da so okuženi. V domu so zagotovili še dodatne prostore za izolacijo okuženih stanovalcev, spremljajo zdravstveno stanje vseh stanovalcev in sproti obveščajo svojce obolelih, so sporočili iz šmarske občine. Ker so vrste zaposlenih zdesetkane, tisti, ki so še zdravi in delajo, pa so pod hudimi fizičnimi in psihičnimi obremenitvami, je domu na pomoč priskočila ekipa zdravstvenih delavcev iz Splošne bolnišnice Celje s svojo opremo. Odzvali so se tudi drugi zdravstveni zavodi, ki bodo s kadrovskimi in drugimi viri pomagali pri oskrbi starejših.

18.54 Sodelavec podpredsednika ZDA okužen s koronavirusom

Pandemija koronavirusa je v petek prišla tudi v Belo hišo, saj so okužbo ugotovili pri neimenovanem sodelavcu podpredsednika ZDA Mika Pencea. Podpredsednikova tiskovna predstavnica je zatrdila, da nista ne Pence ne predsednik ZDA Donald Trump imela bližnjega stika z okuženim posameznikom. Pence formalno vodi delovno skupino vlade proti koronavirusu in je vsak dan skupaj s Trumpom in strokovnjaki na novinarski konferenci te skupine. Koronavirus je pred Belo hišo prišel v zvezni kongres, kjer sta se doslej okužila republikanec s Floride Mario Diaz Balart in demokrat iz Utaha Ben McAdams. Trump se je že testiral in ni okužen, Pence je testiranje napovedal za prihodnje ure.

Prostovoljci dezinficirajo ulice Bagdada. FOTO: Afp
Prostovoljci dezinficirajo ulice Bagdada. FOTO: Afp


18.21 V Italiji 793 smrtnih žrtev koronavirusa v enem dnevu, skupno 4825

Število na novo okuženih z novim koronavirusom je 4821. Skupno so doslej v enem mesecu potrdili 53.578 okužb. V Lombardiji, na severu države, kjer so zdravstvene zmogljivosti preobremenjene, so v zadnjih 24 urah imeli največji delež mrtvih (546) in polovico novih okužb. Doslej je ozdravelo 6072 ljudi, kar je 943 več kot v petek, je povedal komisar za izredne razmere Angelo Borrelli na novinarski konferenci civilne zaščite.

V okviru zaostritev karantene je italijanska vlada v skladu z napovedmi v petek zaprla vse parke, zelene površine in otroška igrišča. Od danes so prepovedane tudi prostočasne dejavnosti zunaj hiše, šport na prostem je dovoljen, ampak v bližini prebivališča. Državljani morajo tudi nujno upoštevati najmanj meter varnostne razdalje z drugimi ljudmi. Zaprli so trgovine z živili na železniških postajah in prepovedali potovanja do sekundarnih bivališč, kot so na primer počitniške hišice. Uredba bo veljala do najmanj 25. marca.

Ljubljana v času samoizolacije, nabolj varno je ostati doma. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ljubljana v času samoizolacije, nabolj varno je ostati doma. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


18.18 Še v BiH so potrdili prvo smrt v povezavi z novim koronavirusom

V Bosni in Hercegovini so danes potrdili prvo smrtno žrtev, ki jo je mogoče povezati z novim koronavirusom. Umrla je 76-letna ženska v bolnišnici v Bihaću, kjer so jo sprejeli kot kronično srčno bolnico. Direktor bolnišnice v Bihaću Hajrudin Havić je lokalnim medijem potrdil, da je bila pokojna ženska okužena z novim koronavirusom, a ni izrecno potrdil, da je bil to tudi vzrok njene smrti. Okužbo so namreč potrdili šele po njeni smrti. V BiH so doslej potrdili  93 okužb z novim koronavirusom, zato oblasti sprejemajo ukrepe za omejitev širjenja virusa z omejevanjem gibanja ljudi. Največ okužb so doslej potrdili na območju Banjaluke, prve primere so v petek potrdili v Sarajevu. V Republiki srbski bodo danes ob 20. uri prvič uvedli policijsko uro, v Federaciji BiH velja že od 18. ure.

17.59 S Severnoprimorskega poročajo o druženju večjih skupin pri bencinskih servisih

Čeprav občinski štabi civilne zaščite posvečajo veliko pozornosti obveščanju občanov, vsi še vedno ne spoštujejo vseh odredb in prepovedi, ugotavljajo v regijskem štabu civilne zaščite za severno Primorsko. Iz občine Kanal tako še naprej poročajo o druženjih večjih skupin pri bencinskih servisih kljub večkratnemu posredovanju policije. Podobne težave imajo sicer tudi v Nemčiji, zlasti z mladimi.

Po živila je kljub vsemu treba in tudi pridelovalci morajo preživeti. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Po živila je kljub vsemu treba in tudi pridelovalci morajo preživeti. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


17.35 Izobraževanje na daljavo poteka bolje od pričakovanj

V izjavi je ministrica za izobraževanje Simona Kustec Lipicer povedala, da je izobraževanje na daljavo po težavah v ponedeljek v torek steklo bolje od pričakovanj. Vključilo se je 388 od 455 osnovnih šol in 4000 profesoric in profesorjev srednjih šol. Razmere se še izboljšujejo, s spletnimi učilnicami in drugim. Maturanti pa so se spletno povezali v skupno učenje. Ministrica je še dejala, da brez staršev tudi ne bi šlo, zato se je zahvalila vsem.



17.17 Vstopne ambulante za obravnavo bolnikov s covid-19 ostajajo na 16 lokacijah, vključi se lahko še 14 točk

Bolnike s sumom okužbe na novi koronavirus še vedno obravnavajo na 16 obstoječih vstopnih točkah. Te so prioritetne, saj tako najbolj optimalno in racionalno ravnajo z zaščitno opremo, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje. Po potrebi in glede na stanje na terenu pa se v obravnavno lahko vključi dodatnih 14 točk, ki so že pripravljene, po poročilih pa nekatere tudi že delujejo.

17.04 Janša obiskal Šmarje pri Jelšah, enega od žarišč okužbe

Predsednik vlade Janez Janša se je popoldne srečal z županom Občine Šmarje pri Jelšah Matijo Čakšem in člani občinskega štaba civilne zaščite. Kot je dejal, je prišel, da se z razmerami seznani iz prve roke, so sporočili s šmarske občine. Občina je eno od žarišč okužbe s koronavirusom v državi z najmanj 41 okuženimi. »Ne želim olepšane slike, ampak realno stanje. Le tako lahko učinkovito ukrepamo,« je dejal premier in šmarskemu županu čestital za odločitev o zaprtju šole ob pojavu okužbe v kraju prejšnji teden. »Od vaše odločitve se stvari po slovenskih občinah odvijajo drugače,« je dodal.



16.46 V Avstriji več kot 2800 primerov okužbe z novim koronavirusom

Število potrjenih okužb v Avstriji je danes do 15. ure naraslo na 2814, največ primerov imajo s 575 okuženimi na Tirolskem. Število mrtvih zaradi covida-19 je naraslo na osem. Za Tirolsko po številu okužb sledi Zgodnja Avstrija s 548 primeri. Po več kot 350 primerov imajo še v Spodnji Avstriji, na Dunaju in avstrijskem Štajerskem. V Avstriji je doslej ozdravelo devet ljudi.

16.45 Novi ukrepi na Hrvaškem

Na Hrvaškem so danes potrdili skupno 206 okužb z novim koronavirusom, kar je 49 več kot zjutraj ali skupno 89 več kot v petek. Nacionalni štab civilne zaščite je v okviru ukrepov za zajezitev širjenja virusa od nedelje za 30 dni prepovedal ves javni promet, za 30 dni so zaprli tudi vse javne površine. Državljane pozivajo, naj ostanejo doma. V sosednji državi so za več kot 14.000 ljudi odredili samoizolacijo,  v karanteni pa je 90 oseb. Med bolniki so trije priključeni na respiratorje, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Ob bojazni pred nadaljnjo širitvijo bolezni v Zagrebu, Osijeku, na Reki in v Splitu pripravljajo dodatne kapacitete za sprejem bolnikov.

15.51 Kirgizija je tudi uvedla izredne razmere

V Kirgiziji so zaradi 14 primerov okužbe s koronavirusom danes razglasili izredne razmere, kar vključuje prepoved potovanj, pa tudi zaprtje trgovin. Izredne razmere veljajo vsaj en mesec.

15.30 Organizacije s področja zdravstva in socialnega varstva ustanovile krizno skupino

Zbornica - Zveza in sindikati s področja zdravstva in socialnega varstva so z namenom podpore, pomoči in ustreznega ukrepanja v boju proti epidemiji s koronavirusom ustanovili krizno skupino za podporo izvajalcem zdravstvene in babiške nege in oskrbe, pa tudi vsem njihovim sodelavcem v zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodih, ki so v prvih bojnih vrstah, delajo po 12 ur na dan in so tudi najbolj ogroženi. V krizno skupino je poleg Zbornice - Zveze in sindikatov s področja zdravstva in socialnega varstva vključen tudi Razširjeni strokovni kolegij zdravstvene in babiške nege pri Ministrstvu za zdravje.



15.24 Prvi smrtni žrtvi covida-19 na Finskem in v Litvi

S Finske, kjer so doslej potrdili 521 primerov okužbe z novim koronavirusom, danes poročajo o prvem smrtnem primeru. Umrl je starejši moški v Helsinkih. V Litvi pa je umrla starejša ženska, ki je bila v bolnišnici zaradi drugih zdravstvenih težav. Namestnik ministra za zdravje Algirdas Seselgis je povedal, da sumijo, da se je okužila v bolnišnici v kraju Ukmerge severno od prestolnice Vilnius.

15.10 Občina Celje zdravstvenemu osebju namenila hostel

V Mestni občini Celje so zaradi omejenega gibanja ob epidemiji novega koronavirusa sklenili, da bodo zdravstveni delavci začasno nameščeni v hostel Celjskega mladinskega centra. Ob tem občane pozivajo, da se pri nujnih opravkih zanesejo na pomoč prostovoljcev, a hkrati opozarjajo, naj ne nasedajo prevarantom, ki sami ponujajo pomoč. Iz občine opozarjajo, naj telefonsko številko za pomoč kličejo tiste družine, ki jim je odrejena stroga izolacija, starejše osebe, ki nimajo drugih možnosti za oskrbo s hrano in zdravili, ter starši, zaposleni v ustanovah pomembnih za delovanje družbe in države v izrednih razmerah.
Upravičenost do pomoči bosta preverjali Civilna zaščita MO Celje ter Rdeči križ Celje, ki bosta v enem dnevu prek prostovoljcev dostavila potrebna živila ali zdravila.

14.20 V Sloveniji potrjenih 383 primerov z novim koronavirusom, 42 več kot v petek

Okužbo z novim koronavirusom so danes do 14. ure potrdili pri skupaj 383 osebah v Sloveniji, kar je 42 več kot v petek. Kot so še objavili na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so doslej opravili skupaj 12.162 testiranj. Včeraj je bilo do 14. ure po državi skupaj potrjenih 341 okužb, opravili pa so 10.980 testiranj.

Po podatkih do 10. ure 130 obolelih prihaja iz osrednjeslovenske regije, 57 iz jugovzhodne Slovenije, 65 iz savinjske, 35 iz podravske, 24 iz gorenjske, 16 iz koroške, 12 iz primorsko-notranjske, 11 iz pomurske in obalno-kraške, pet iz goriške, štirje iz posavske ter trije iz zasavske regije. Največ okuženih med občinami je še vedno v Ljubljani, skupaj 85, sledita Šmarje pri Jelšah (41) in Metlika (25). V Šmarju je število okuženih od včeraj poskočilo za osem, v Ljubljani je naraslo za devet. Šest obolelih je tujih državljanov. Med obolelimi je 186 žensk in 193 moških. Največ obolelih je v starostni skupini od 30 do 49 let, skupaj 126.

Korona
Korona


14.02 Mariborski UKC: 11 hospitaliziranih, dva v intenzivni enoti

Iz mariborskega UKC so prek Twitterja sporočili, da imajo trenutno v bolnišnici hospitaliziranih 11 oseb. Dva pacenta sta v intenzivni enoti, oba sta intubirana, sicer pa je njuno stanje stabilno. Na oddelku je devet pacientov, od tega eden izmed pacientov potrebuje dodatno oskrbo s kisikom.

13.57 Nedopustno odpuščanje tujih delavcev v gostinstvu

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je na gospodarsko ministrstvo naslovil poziv zoper nedopustne načine odpuščanja tujih delavcev. Od gospodarskega ministra Zdravka Počivalška zahteva, da se na takšna dejanja delodajalcev odzove. Po informacijah omenjenega sindikata naj bi kadrovska služba družbe Sava Turizem zaposlenim, ki prihajajo iz držav nekdanje Jugoslavije, dajala v podpis sporazumne odpovedi delovnega razmerja, sporazume o odsotnosti z dela brez nadomestila plače in odpovedi pogodb iz poslovnih razlogov. »Že leta se v gostinstvu borimo s kroničnim pomanjkanjem kadra, nato pa se ga v najtežjem obdobju, v katerem smo se znašli, rešimo po najkrajšem postopku. In to delavcev, ki so oddelali številne presežne ure in bili delodajalcu na razpolago ves čas,« še poudarjajo v panožnem sindikatu.

13.42 V Španiji covid-19 v enem dnevu terjal več kot 300 življenj

V Španiji so v enem dnevu potrdili več kot 300 smrti, skupno pa je novi bolezni podleglo 1331 oseb. Število okužb se je povečalo za približno 5000 primerov in skupno naraslo na 24.926, ozdravelo je skoraj 1585 oseb. Število mrtvih je v enem dnevu naraslo za okoli 30 odstotkov. Najhuje prizadeto ostaja območje Madrida, kjer so doslej potrdili skoraj 9000 okužb in 800 smrti. Madridsko ministrstvo za promet je napovedalo, da bodo od danes avtobuse namenili prevozu bolnikov. Neposredno iz Madrida pa smo izvedeli še, da morajo imeti ljudje dovoljenje za gibanje na prostem (opravičljiv razlog je sprehajanje psa). Brez dovoljenja je za pešca kazen 600 evrov, za voznika pa 1000 evrov.

Trgovsko središče Qulandia v Kranju je opustelo. FOTO: Milka Bizovičar/Delo
Trgovsko središče Qulandia v Kranju je opustelo. FOTO: Milka Bizovičar/Delo


13.38 V Ljubljani prostovoljci za pomoč starejšim, nov režim na tržnicah

»Starejši meščani in meščanke, ki so sami, brez socialne mreže in ki jih trenutno dogajanje navdaja s stisko, potrebujejo našo posebno pozornost. Zato smo se v Mestni občini Ljubljana povezali v mrežo prostovoljcev, ki želijo s telefonskim klicem olajšati vsakdan starejšim,« so zapisali na občinski spletni strani. Prostovoljsko mrežo sestavljajo zaposleni in prostovoljci Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana ter ljubljanskih kulturnih javnih zavodo. Na telefonski številki Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana 01/24 20 605 od ponedeljka do petka od 8.ure do 15-tih zbirajo kontakte tistih, ki bi želeli, da jih pokličejo naši prostovoljci. 
Na ljubljanskih tržnicah so zaradi trenutnih razmer uvedli nov ukrep. Tako je ob petkih in sobotah omejno število obiskovalcev v pokritih delih ljubljanskih tržnic na največ deset oseb. Že od torka,17. marca, velja tudi skrajšan obratovalni čas ljubljanskih tržnic, ki so po novem odprte od ponedeljka do sobote od 6-tih do 14- tih.

13.16 Slovenci iz Londona že na poti v domovino

Iz britanske prestolnice London je danes popoldne poletelo posebno letalo, ki ga je najela slovenska vlada, na katerem se je v Slovenijo danes nekaj po 17. uri vrnilo 50 Slovencev. Zjutraj je s tem letalom v London odpotovalo 14 Britancev, so povedali na zunanjem ministrstvu. Prihod letala je bil predviden okoli 15. ure, a so ga doslej že večkrat preložili. Zunanje ministrstvo je sicer na Twitterju objavilo, da bo v nedeljo, 22. marca, ob 15.20 na voljo izredni let Pariz - Ljubljana, ki ga bo izvedla letalska družba Air France. Dodali so, da so karte že na voljo na spletni strani te francoske letalske družbe in drugih spletnih iskalnikih letalskih prevozov. V tujini naj bi bilo še 1100 Slovencev, skoraj polovica v državah EU.

KORONA
KORONA


13.13. Izdanih 180 odločb o karanteni

Ministrstvo za zdravje pospešeno pripravlja odločbe o karanteni, do petka so jih izdali 180. V zadnjem tednu so od Nacionalnega inštituta za javno zdravje prejeli še približno 100 predlogov za odreditev karantene, ki še čakajo na izdajo odločb. Karanteno z odločbo odredi minister za zdravje, in sicer zdravi osebi, ki je bila v tesnem stiku z okuženimi. To so denimo družinski člani, ki živijo v skupnem gospodinjstvu, ali druge osebe po presoji epidemiologa. Obravnavajo se kot visoko rizične osebe. Če je delavcu odrejena karantena, je upravičen do odsotnosti z dela in do nadomestila plače v breme delodajalca po predpisih s področja delovnih razmerjih, so še zapisali na spletnih straneh Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

13.03 Janša: Vlada o novih ukrepih, tudi znižanju plač funkcionarjev 

Vlada bo v ponedeljek razpravljala o novih ukrepih, tudi znižanju plač funkcionarjev za 30 odstotkov.



12.53 UJP bo vendarle  začel objavljati manjkajoče podatke

Na vladni spletni strani so objavili sporočilo za javnost, v njem pa pojasnjujejo, da je uprava za javna plačila (UJP) zaradi ukrepov za preprečevanje možnosti širjenja koronavirusa in s tem večje obremenitve plačilnih storitev začasno prekinila objavo tekočih podatkov. Vse manjkajoče podatke od vključno 16. marca bo UJP začel objavljati prihodnji torek, 24. marca. Vse podatke bo lahko prevzela tudi komisija za preprečevanje korupcije, ki je bila o začasni zaustavitvi obveščena v ponedeljek,16. marca, še pojasnjujejo na vladi.

12.47 Prvi primer okužbe tudi v Hrastniku

V Občini Hrastnik so potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom, so danes sporočili iz občinskega štaba civilne zaščite. Občane so vnovič pozvali, naj spoštujejo pravila, ostanejo doma in se odpravijo le po nujnih opravkih. Hrastniški štab civilne zaščite skupaj z občino, javnimi zavodi, podjetji in društvi oskrbuje najnujnejše potrebe z zaščitno opremo, v pripravljenosti imajo tudi sistem nujnega varstva otrok za izpostavljene poklice, koordinirajo pa tudi potrebe vseh, ki potrebujejo pomoč.

Ob širjenju epidemije tudi epidemija sovraštva nima meja. FOTO: Andrej Predin/Delo
Ob širjenju epidemije tudi epidemija sovraštva nima meja. FOTO: Andrej Predin/Delo


12.40 Poziv k strpnosti v trgovinah!

Mercator poziva vse kupce k s trpnosti in solidarnosti, predvsem pa k upoštevanju priporočil NIJZ o ohranjanju razdalje med osebami in odloka vlade o omejenem hkratnem številu oseb v trgovini. »Včeraj in danes je v vrsti Mercatorjevih trgovin prišlo do nedopustnega pritiska nekaterih kupcev na zaposlene v trgovini, do groženj in celo do fizičnega nasilja. To je popolnoma nesprejemljivo, zato pozivamo vse kupce k upoštevanju osnovnih pravil vedenja v skupnosti in navodil za omejevanje širjenja okužbe s koronavirusom,« pozivajo vodilni v Mercatorju. Medtem, ko nekateri kupci pozivajo, naj  trgovci zagotovijo spoštovanje omejenega vstopa hkrati v trgovine in spoštovanje odloka o prednosti vstopa v trgovine od 8. od 10. ure za starejše, invalide in nosečnice, so se nekateri drugi kupci brezobzirno prerivali v trgovine, odrivali zaposlene, jim grozili, bili pa so tudi primeri fizičnega nasilja. Takšno nedopustno vedenje so včeraj in danes beležili v Mercatorjevih trgovinah v Ljubljani in sicer na Proletarski 4, Zaloški 168, Zupančičevi Jami,  na Vevčah in v Savskem naselju ter v  naslednjih trgovinah: Market Brežice, Žana Žalec, Levec, Križevci, Marjanca Radgona in Rogatec. »Trgovine so ključne za nemoteno preskrbo ljudi, zaposleni v trgovinah že ves čas požrtvovalno opravljajo svoje delo, saj se zavedajo, kako pomembno je zagotoviti nujno in potrebno vsem, posebej otrokom, starejšim, šibkejšim. Pritisk in celo fizično nasilje nad zaposlenimi v trgovinah je nesprejemljivo in vsega obsojanja vredno vedenje«, je poudaril predsednik Mercatorjeve uprave Tomislav Čizmić. Mercator prosi policijo, civilno zaščito, redarsko službo in vse odgovorne državljanke in državljane, naj pomagajo ohraniti dostojnost in red v teh zaostrenih razmerah.
 
12.27 Janša prek Twitterja: v pripravi pomoč prebivalstvu 

Predsednik vlade Janez Janša je prek Twitterja sporočil, da je vlada oblikovala strokovno skupina za pomoč ministrstvom pri oblikovanju prvega zakonskega paketa, ki bo predvidel hitro finančno pomoč prebivalstvu za preprečitev in blažitev posledic epidemije. Strokovno skupino vodi ekonomist Matej Lahovnik, smernice za pripravo paketa pa bo obravnavala in sprejemala na  ponedeljkovi  seji.  Zakonski predlog bo za sprejem v parlamentu pripravljen do petka 27.marca, je zapisal Janša. »Nagrajevanja zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije (kot so zdravstvo, civilna zaščita, varnost, kritična infrastruktura...itd) bodo po odločitvi predstojnikov med 10 do 200 odstotkov dodatka na osnovno plačo,«  je še zapisal predsednik vlade .

Hrvaške oblasti so sinoči dokončno odločile, da hrvaški dnevni migranti, ki delajo v Beli krajini in na Dolenjskem, ne bodo več smeli na delo v Slovenijo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Hrvaške oblasti so sinoči dokončno odločile, da hrvaški dnevni migranti, ki delajo v Beli krajini in na Dolenjskem, ne bodo več smeli na delo v Slovenijo. FOTO: Voranc Vogel/Delo


12.20 Kaj prepoved za hrvaške delavce pomeni v praksi

»Prepoved hrvaških oblasti, da hrvaški delavci, ki delajo v Beli krajini in na Dolenjskem, ne bodo več smeli na delo v Slovenijo, je za Belo krajino hud udarec,« pravi metliški župan Darko Zevnik. Po nekaterih ocenah je zgolj v občini Metlika okoli 290 zaposlenih, ki se dnevno vozijo na delo v Slovenijo, poroča naša dopisnica Simona Fajfar. Ta ukrep bo prizadel predvsem določene panoge, kot je tekstilna, kjer so zaposlene ženske in je mala dodana vrednost. Pravzaprav so v Beli krajini še včeraj popoldne po informacijah iz Karlovca upali, da zapletov pri prehajanju delavcev iz Hrvaške ne bo, pravi Darko Zevnik. »Potem pa smo sinoči izvedeli za prepoved,« je ogorčen metliški župan. Zaradi tega bo zelo okrnjena tudi proizvodnja v podjetju Komet, kjer so se s Preventom dogovorili, da bodo v ponedeljek začeli s šivanjem zaščitnih mask. »Okoli 60 odstotkov vseh zaposlenih je s Hrvaške, kar pomeni, da bo proizvodnja precej okrnjena oziroma bodo naredili manj mask, kot so načrtovali prvotno,« še pravi Zevnik.

12.00 V Sevnici prva primera okužbe s koronavirusom

V občini Sevnica so včeraj potrdili prva dva primera okužbe z novim koronavirusom, oba okužena sta v samoizolaciji, je povedala direktorica Zdravstvenega doma Sevnica Vladimira Tomšič. Zatrdila je, da okužena nista zdravstvena delavca. Obravnavali so ju skladno s protokolom. Dobila sta vsa navodila, nad njima pa poteka epidemiološki nadzor oziroma jima je omogočena zdravstvena oskrba. Vsem, ki so bili v stiku z okuženima so v sevniškem zdravstvenem domu priporočili osamitev. Ker so razmere v občini resne in se na Sevniškem okužbi z novim koronavirusom ne bodo mogli izogniti, je  tamkajšnji zdravstveni dom že pripravil informativni letak, ki ga bodo v prihodnjih dneh dobila vsa gospodinjstva na območju Sevnice.

Jelko Kacin že napovedal nove ukrepe, tokrat glede omejevanja gibanja prebivalcev v lastnih občinah. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Jelko Kacin že napovedal nove ukrepe, tokrat glede omejevanja gibanja prebivalcev v lastnih občinah. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


11.45 Kacin o omejevanju gibanja v občinah

Uradni govorec kriznega štaba Jelko Kacin je danes povedal, da vlada pripravlja ukrep, po katerem bodo morali prebivalci ostati v svojih občinah. Po njegovih besedah je do morebitne uveljavitve ukrepa še nekaj dni, ljudje pa naj se konec tedna in v prihodnje, ko bo to še deloma dovoljeno, ne zadržujejo v turističnih središčih. Kacin poudarja, da gre za dobronamerno potezo, po katerem bi morali prebivalci ostati na območju lastne občine. »Ta ukrep pripravljamo in usklajujemo na medresorski ravni. Pogovarjamo se o tem, da bi bil čim bolj življenjski in da ne bi povzročil težav pri pretoku ljudi pri nujnih opravilih ter v službe, ki jih morajo opravljati,« je še dejal Kacin.

11.10 V zdravstvu končno prejeli donirano zaščitno opremo

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je za STA povedal, da so zdravstvu včeraj že razdelili 45.000 mask, okoli 2.000 kombinezonov in skoraj 300.000 rokavic za pomoč proti širjenju novega koronavirusa. Razdeljevanje se nadaljuje tudi danes, po njegovih besedah pa je najpomembnejše, da zdravstvo prejme vse potrebno preden bodo na vrsto prišli drugi. Maske in drugo opremo so najprej razdelili bolnišnicam, domovom za starejše, zdravstvenim domovom ter nekaterim lekarnam, je povedal Šestan. Po njegovih podatkih so do zdaj razdelili že okoli 400.000 kosov opreme v boju z koronavirusno boleznijo.

Vlada obljublja dodatno plačilo vsem, ki so zaradi nastalih razmer najbolj obremenjeni. FOTO: Dejan Javornik
Vlada obljublja dodatno plačilo vsem, ki so zaradi nastalih razmer najbolj obremenjeni. FOTO: Dejan Javornik


10.40 Vlada bo zaposlene v javnem sektorju nagradila

»Odločno zanikamo informacije, da je v pripravi predlog o znižanju plač zaposlenih v javnem sektorju kot posledica virusne epidemije. Minister Boštjan Koritnik si prizadeva za zagotavljanje dodatnega plačila za dodatno delo,« so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom). Veljavna ureditev sicer že zdaj omogoča zaposlenim, ki so najbolj ogroženi zaradi  dela v času epidemije, prejem dodatka k plači. »Vlada bo zagotovila, da se bo zaradi izjemnih okoliščin in naporov, ki jih zaposleni vlagajo, zagotovilo še dodatno plačilo vsem, ki so zaradi nastalih razmer najbolj obremenjeni. Pri tem ne gre le za medicinsko osebje, temveč za vse, ki pomagajo pri zaščiti in varnosti prebivalstva ali z drugimi nalogami pomagajo, da se zagotovi izvajanje nujnih javnih storitev,« še dodajajo na Ukom. Tisti, ki bodo dodatno obremenjeni, bodo tudi temu primerno dodatno plačani, za kar bodo zagotovljena posebna sredstva, pravijo na vladi. 

9.55 Poziv: Vzpostavite osveževanje podatkov o transakcijah države!

V Transparency International (TI) Slovenia so Upravo za javna plačila pozvali, naj takoj spremenijo odločitev, da do preklica ne bodo več omogočali objave ažuriranih podatkov o transakcijah državnih organov. Te podatke je za aplikacijo Erar povzemala tudi Komisija za preprečevanje korupcije . Spomnimo, da tudi podatki v aplikaciji Erar od 17. marca ne posodabljajo več. »Razumemo, da so v teh izrednih razmerah potrebni rigorozni ukrepi za preprečevanje epidemije novega koronavirusa in da številne državne institucije v teh dneh delujejo v okrnjenih sestavah in z zmanjšanimi kapacitetami.  Kljub temu je ukrep pretiran in predstavlja nevarno prakso pri omejevanju dostopa do informacij javnega značaja.  Zato Upravo za javna plačila pozivamo naj ukrep takoj odpravi,« poudarja Alma Sedlar, predsednica TI Slovenia.

9.15 Hrvaški delavci ne morejo na delo v Slovenijo

Hrvaške oblasti so sinoči dokončno odločile, da hrvaški delavci, ki delajo v Beli krajini in na Dolenjskem, ne bodo več smeli na delo v Slovenijo. Za prepoved so se odločili le nekaj ur po tem, ko je štab civilne zaščite karlovške županije objavil, da bodo za te dnevne migrante veljali strogi pogoji. Načelnik županijskega štaba v Karlovcu Josip Ribar je sinoči dejal, da sta po hrvaških ocenah Bela krajina in Dolenjska območji izredno visokega tveganja okužbe z novim koronavirusom, kar pomeni, da bodo vsi potniki, ki bodo s tega območja prišli na Hrvaško, morali v 14-dnevno organizirano karanteno. Pojasnil je, da so na območju Karlovca organizirali več tovrstnih karaten. Izjema bo veljala le za potnike v tranzitu. V Sloveniji je sicer zaposlenih nekaj sto delavcev z območja Karlovške županije.

9.10 Največ okuženih v osrednji Sloveniji

Do včeraj je bilo na NIJZ sporočeno 341 potrjenih primerov z novim koronavirusom (SARS-CoV-2). Po epidemioloških podatkih, ki so jih prejeli do zdaj  obolele osebe prihajajo iz naslednjih statističnih regij: 114 iz osrednjeslovenske, 56 iz jugovzhodne Slovenije, 55 iz savinjske, 31 iz podravske, 23 iz gorenjske, 14 iz koroške, 12 iz primorsko-notranjske, 11 iz pomurske in obalno-kraške, pet iz goriške, dva iz zasavske in posavske regije (Slika 2). Pet obolelih je tujih državljanov.

Namesto kontaktnih leč raje nosite očala, svetujejo strokovnjaki. FOTO: Blaž Samec/Delo
Namesto kontaktnih leč raje nosite očala, svetujejo strokovnjaki. FOTO: Blaž Samec/Delo


9.00 Bodite pozorni pri uporabi kontaktnih leč

S pravilno higieno kontaktnih leč in očal lahko zmanjšate tveganje za okužbo s koronavirusom, pojasnjujejo strokovnjaki. Ne dotikajte se oči, pred dotikanjem obraza si vedno z milom in toplo vodo umijte roke, poudarjajo. Svetujejo pa, naj uporabniki namesto kontaktnih leč nosijo očala, ki naj jih pred uporabo očistijo z alkoholnim robčkom.

8.55  Kamniški zdravstveni dom začasno zaprt

Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik bo po vladnem odloku do preklica zaprt, zaprt bo tudi urgentni oddelek. V zdravstvenem domu so namreč ugotovili, da je bil eden od zaposlenih pozitiven na okužbo z novim koronavirusom, so sporočili iz kamniške občine. Paciente, ki bodo potrebovali pregled prosijo, naj se obrnejo na Zdravstveni dom Domžale. V Zdravstvenem domu Kamnik bodo po novem bodo obratovale le administrativne ambulante, kjer bodo lahko ljudje naročali zdravila, bolniške liste, napotnice za kontrolne preglede. Osebje bo dosegljivo med tednom po ustaljenem urniku, in sicer po telefonu ali prek spletne strani. V primeru vprašanj o novem koronavirusu se lahko ljudje obrnejo tudi na tako imenovani koronaMobi na številki: 051 642 922.

8.15 Zrak pri nas nič manj onesnažen

Kljub ustavitvi javnega življenja zaradi epidemije koronavirusa se kakovost zraka v državi ni izboljšala. Na agenciji za okolje (Arso) namreč ugotavljajo, da so v Sloveniji mala kurišča še vedno najbolj problematičen vir onesnaženosti zraka s trdimi delci PM10, njihov prispevek pa zaradi trenutnih razmer ni nič manjši, ampak bi bil lahko celo večji. Če primerjamo onesnaženost zraka z delci ta teden in minuli teden, pa so v tem tednu izmerjene ravni delcev praviloma nekoliko višje kot prejšnji teden, kar je posledica drugačnih meteoroloških pogojev, pojasnjujejo na Arsu. Te dni namreč prevladuje stabilna vremenska situacija, temperaturna inverzija v dopoldanskih urah vztraja tudi do 11. ure, šele nato se ozračje premeša. Zato so dnevna povprečja delcev nekoliko višja kljub nizkim urnim ravnem v najtoplejših urah dneva, so na Arsu povedali za STA. 

7.45 Nova navodila svetovne protidopinške agencije

Svetovna protidopinška agencija (Wada) je včeraj izdala nove smernice za lažje in čim bolj nemoteno izvajanje dopinških testov ob omejitvah, ki veljajo v času pandemije koronavirusne bolezni.  Zaradi velikega zdravstvenega tveganja in novih razmer, povezanih s pandemijo, je Wada vse nacionalne protidopinške organizacije pozvala, naj ukrepajo v skladu z omejitvami, ki so jih postavile lokalne zdravstvene oblasti. S tem želijo zagotoviti pravilno zaščito športnikov in kontrolorjev, ki izvajajo dopinške teste in nadzirajo upoštevanje protidopinških pravil. Wada vsem lokalnim organizacijam nalaga, naj poskrbijo, da bodo izvajalci nadzorov oziroma testov brez kakršnih koli simptomov bolezni.

Vlada omejila izvoz zaščitne opreme izven Evropske unije. FOTO:  Shutterstock
Vlada omejila izvoz zaščitne opreme izven Evropske unije. FOTO:  Shutterstock


7.30 Omejitev izvoza zaščitne opreme izven EU

Danes je začela veljati vladna uredba, ki zahteva posebno izvozno dovoljenje za izvoz zaščitne opreme sicer pomembne v boju proti novemu koronavirusu, izven EU. O dovoljenju bo odločalo gospodarsko ministrstvo ob upoštevanju mnenj zunanjega, zdravstvenega in obrambnega ministrstva. Vlada z uredbo uveljavlja uredbo Evropske komisije, ki je določila, da je za izvoz določene osebne zaščitne opreme izven EU potrebno izvozno dovoljenje. Evropska uredba se nanaša na varovalna očala in ščitnike, zaščito za obraz, opremo za zaščito nosu in ust, zaščitna oblačila ter rokavice. Slovenija je ta določila v svoj pravni red prenesla s petkovo uredbo. Ta določa, da je vlogo za izvoz potrebno vložiti pri gospodarskem ministrstvu. 

7.00 Živilske trgovine z novim delovnim časom, odprli trgovine za male živali

Opolnoči so začele veljati spremembe odloka, s katerimi je vlada minimalni delovni čas živilskih prodajaln skrajšala na 18. uro. S tem je ugodiila zahtevam sindikata delavcev trgovine. Ti so  namreč zagrozili s stavko v primeru, če bi morale vse trgovine ostati odprte najmanj do 20. ure. Določen obratovalni čas pa ne velja več za manjše trgovce. Spremenjeni odlok namreč določa izjeme, ki veljajo za mikro in majhne družbe, samostojne podjetnike posameznike ter zadruge. Ti bodo lahko sami določali obratovalni čas. Vlada je natančneje določila tudi prodajalno z živili na način, da "gre za prodajalno, ki v pretežni meri prodaja živila". V izjeme od prepovedi delovanja pa je dodala tudi prodajalne s hrano za živali, ki so lahko po novem ponovno odprte. 

Komentarji: