Po obnovi palacija še po brezžični internet

Palacij na celjskem Starem gradu bodo obnovili do konca poletja, kaj bo v njem, pa za zdaj še ni znano.

Objavljeno
04. avgust 2017 18.56
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Celje – Kamnito fasado južnega dela palacija na celjskem Starem gradu bo podjetje Remont obnovilo predvidoma do konca poletja. Gre za stolp poleg objekta, kjer je bila včasih restavracija z enim najlepših razgledov v Celju. Kaj bo v palaciju, še ni znano.

Stari grad je Mestna občina Celje z evropskimi sredstvi že intenzivno obnavljala. Prenovili so Friderikov stolp, dostop do njega in zgradili objekt, v katerem sta turistično-informacijski center in kavarna. Projekt, ki je stal 1,7 milijona evrov, so končali pred sedmimi leti. Mnogi so si želeli obnove palacija in tega dela gradu, ki se dviga nad pečino in kjer je bila včasih restavracija, v kateri so se obiskovalci skoraj stepli za sedež pri oknu, pod katerim ni bilo nič drugega kot prepad. Navodila za obnovo palacija je dala celjska enota zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki potek del tudi nadzoruje. Kaj bo poslej v palaciju, še ni znano. Za dogajanje na celotnem območju Starega gradu skrbi Zavod Celeia Celje, kjer si želijo oživitve, načrtujejo pa tudi nove vsebine za Friderikov stolp, vendar podrobnosti za zdaj ne razkrivajo.

Kmalu brezplačno srfanje po gradu?

Obnovo palacija financira celjska občina, ki napoveduje tudi prijavo na evropski razpis za vzpostavitev brezplačnega brezžičnega omrežja na Starem gradu. Z občine so sporočili, da želijo vzpostaviti sodobno omrežje, ki bo turistom, organizatorjem prireditev in drugim obiskovalcem omogočilo dostop do aktualnih spletnih storitev. Obiskovalci Starega gradu, ki jih je vsako leto več, brezplačno brezžično omrežje močno pogrešajo.

Lani je grad skupaj obiskalo več kot 80.000 ljudi, od tega 30.000 zaradi prireditev. Do konca junija so na Starem gradu našteli več kot 27.000 obiskovalcev, avgust pa je po pravilu najbolj obiskan mesec, ko pripravljajo tudi tradicionalni srednjeveški dan. Z Zavoda Celeia Celje so sporočili, da je med turisti okoli 35 odstotkov domačih, ostali so tujci, med katerimi opažajo povečan obisk gostov iz Avstrije, Nemčije, Hrvaške, Italije, Srbije, Češke in Poljske.