Počivalšek potrebe po odstopu ne vidi, Janša napoveduje poročila za DZ

Pričevanja in dokumenti o vmešavanju v posel za dobavo mask in respiratorjev ter pritiski posameznih politikov so dvignili ogromno prahu.

Objavljeno
24. april 2020 07.15
Posodobljeno
24. april 2020 21.23
Pozno zvečer se je na dogajanje odzval tudi Janez Janša, a v svojem komentarju ni bil kaj preveč konkreten. Medtem je Zdravko Počivalšek jasno povedal, da razloga za odstop ne vidi. Foto Delo
Barbara Eržen, Špela Kuralt, Neda Došenović
Barbara Eržen, Špela Kuralt, Neda Došenović
»Zgodba se je spremenila v politično motiviran in zrežiran lov na mojo glavo,« se je v uvodnem odzivu na pričevanja in dokumente o pritiskih predstavnikov z ministrstva za gospodarstvo v posel za dobavo mask in respiratorjev, ki bi ga opravila družba Geneplanet, odzval gospodarski minister Zdravko Počivalšek in nadaljeval, da niti on niti njegovi sodelavci niso lobirali ali kakorkoli drugače politično vplivali na odločitve. Cilj je bil po njegovih besedah zagotoviti čimprejšnjo realizacijo pogodb, da bi čim prej zagotovili opremo za zdravstveno osebje in vse, ki so jo tisti čas najbolj potrebovali.

Zatrdil je še, da se ni pritiskalo za podpis pogodb, ampak za realizacijo že podpisanih pogodb zaradi nujnosti dobav. »Ne vidim potrebe po odstopu,« je še dejal Počivalšek, ki pri dobavi opreme ne vidi afere, ampak odlično opravljeno delo.

Za podpise pogodb pa je – tako Počivalšek – odgovoren zavod za blagovne rezerve, pogodbe so objavljene javno, s čimer smo zagotovili transparentnost, je še zatrdil gospodarski minister in s prstom pokazal na zavod za blagovne rezerve in njegovega nekdanjega direktorja Antona Zakrajška. Ta po njegovih besedah ni bil bolniško odsoten, ampak v samoizolaciji in je tudi z njim ves čas komuniciral.

Sodu pa je po navedbah Zdravka Počivalška izbilo dno, ko je zavod za blagovne rezerve za ceno, za katero bi se lahko pogajal, ko naj bi že imeli zadostne količine opreme, sklenil 14. aprila novo pogodbo s SLA Marketing. Dodaja, da je Zakrajška in tudi Ivana Galeta, ki ga je nadomeščal, večkrat pozval k ureditvi razmer.


 

Pozivi za takojšnje ukrepanje


»Razkritja glede nakupov zaščitne opreme zahtevajo takojšnje ukrepanje,« pa so v odziv na razkritja v sinočnji oddaji Tarča na RTV zapisali pri Transparency International Slovenia (TI Slovenia) in pozvali tudi k ustrezni zaščiti žvižgačev. Najbolj se je izpostavil Ivan Gale. Nadomeščal je takratnega direktorja omenjenega zavoda Antona Zakrajška, med drugim pa je Gale opisal, da si je minister za gospodarstvo osebno najbolj prizadeval za sklenitev posla z Geneplanetom. Na RTV sicer danes poročajo, da ima Gale že policijsko varovanje.

Včeraj so na TV Slovenija razkrili tudi pritiske politikov, kot sta Marjan Podobnik in Lojze Peterle, za posle nekaterih manjših podjetij. Vsi pritiske zanikajo.

»Primer nakupov zaščitne opreme jasno kaže, da v kriznih razmerah država nima razvitih ustreznih mehanizmov za izvedbo nakupov, ki so nujno potrebni,« so še ocenili pri TI Slovenia.


 

Opozicija zahteva odstop, preigravajo tudi možnost konstruktivne nezaupnice


Tako Marjan Šarec (LMŠ) kot tudi Dejan Židan (SD), ki sta sicer že sinoči sodelovala v razpravi v oddaji, sta danes ponovila svoja stališča. »Pozivamo, da vlada odstopi,« je tvitnil Židan.

Brane Golubović, vodja poslanske skupine LMŠ, kjer so že včeraj napovedali, da bodo vložili interpelacijo proti Počivalšku, je povedal, da je pričakoval odstop ministrov Zdravka Počivalška in Mateja Tonina. Ker nista, je zdaj možna interpelacija vlade oziroma konstruktivna nezaupnica, kar pomeni, da se z večino glasov vseh poslancev izvoli novega predsednika vlade.

O nadaljnjih korakih se bodo pogovorili s poslanskimi skupinami opozicije. Kot je bilo razbrati iz današnjih izjav, se bosta LMŠ in Levici pri podpori interpelacije ministra Zdravka Počivalška pridružili še SD in SAB.

Levica pa je poudarila, da politično odgovornost za zlorabo epidemije za privatne interese nosi celotna vlada. Zato zahtevajo odstop obeh odgovornih ministrov, Počivalška in Tonina, kot tudi odstop celotne vlade, ki se je, kot so poudarili, izkazala kot nezmožna odgovornega ravnanja v trenutku, ko je bilo to najbolj potrebno. Po njihovem mnenju je čas za predčasne volitve.Vlada zamenjala predstavnika v upravnem odboru zavoda za blagovne rezerve


Vlada se je seznanila z odstopno izjavo dosedanjega člana in predsednika upravnega odbora Zavoda RS za blagovne rezerve Žarka Bogunovića. Za člana in predsednika upravnega odbora je z današnjim dnem za preostanek mandata do 30. avgusta 2021 imenovala Mitja Močnika, ki v odboru predstavlja gospodarsko ministrstvo, so sporočili po dopisni seji vlade.

 

Koalicijski odzivi še zadržani, Janša napoveduje poročila, ki bodo romala v državni zbor


Predsednik vlade Janez Janša se je na vse skupaj odzval dokaj skopo. Šele danes zvečer je namreč tvitnil, da bodo do 28. aprila pristojna ministrstva pripravila in dopolnila poročila o zagotavljanju osebne zaščitne opreme v času pandemije ter o stanju te opreme ob primopredajah ob nastopu nove vlade. Poročilo bo nato poslano v državni zbor, kjer bo možna celovita obravnava.Na razkritja v oddaji Tarča glede domnevnih pritiskov na Zavod za blagovne rezerve s strani ljudi okrog ministra se je v intervjuju za Domovina.je odzval tudi obrambni minister Matej Tonin – tudi on je včeraj sodelovanje v oddaji zavrnil – in dejal, da je bilo zanj »veliko stvari novih«. Zatrdil je, da ni poznal relacij med ministrstvom za gospodarstvo in blagovnimi rezervami: »Bom z zanimanjem prisluhnil, kako se bo na vse to odzval minister Počivalšek. Zagotovo obstaja tudi druga plat zgodbe. Sem pa vsekakor vesel, da so tudi v Tarči potrdili, kar sem ves čas trdil, da s poslom Acrona nisem imel nič.«

Medtem pa je notranji minister Aleš Hojs povedal, da sta se mu ob gledanju te oddaje TV Slovenija postavili dve vprašanji, in sicer zakaj je do razkritja, da prihaja do pritiskov, prišlo šele zdaj, in ne takoj, ter da se sprašuje, ali je bila za prisluhe dana sodna odredba. »Ne verjamem, da bi eden ali drug snemal ta pogovor in ga potem sam razkrival novinarjem, tega osebno ne verjamem.«

Tudi pričakuje, da bosta zadeve komentirala oba pristojna ministra, torej minister Tonin in minister Počivalšek.

Odgovoril je še tudi, da ne ve, zakaj ne bi bila koalicija trdna.

Predsednica Desusa Aleksandra Pivec pa je dejala, da elementov dogajanj, ki je bilo predstavljeno, ne pozna. Pričakuje pa, da bodo pristojne, neodvisne institucije čim prej raziskale, kaj se je dejansko dogajalo. Če se bo izkazalo, da so bili postopki nepravilni, pričakuje, da bodo posamezniki sprejeli odgovornost.

Geneplanet: Izbrani smo bili zaradi zmožnosti zagotoviti dovolj zaščitne opreme ustrezne kakovosti


V družbi Geneplanet so v odzivu navedli, da so bili izbrani zato, ker so v zadovoljivem roku zmožni zagotoviti ustrezno kakovostno in zadostno količino opreme. Enako opremo dobavljajo tudi v druge države, so zatrdili.

V pojasnilu so med drugim navedli, da so 18. marca z zavodom za blagovne rezerve sklenili pogodbo o dobavi 220 ventilatorjev z dobavnim rokom 15. maj, od tega so jih doslej dostavili 90. Za izvedbo naročila so po njihovih pojasnilih prejeli avans, pri čemer so zavodu izročili bančno garancijo, ki jo lahko v primeru neizpolnjevanja pogodbenih zavez unovči takoj.

Zavodu so doslej dobavili tudi 19.800 mask v skupni vrednosti 69.300 evrov, so zapisali in pojasnili, da so bile vse dostavljene maske »primerne, izpolnjujejo vse standarde in certifikate«.

Ob tem so pojasnili, da so zavod za blagovne rezerve v skladu s sklepom evropske komisije zaprosili za potrdilo, s katerim bi blago, namenjeno izključno zavodu, lahko ocarinili s stopnjo nič. Omenjeni sklep, sprejet 3. aprila, namreč govori o oprostitvi uvoznih dajatev in oprostitvi plačila DDV za uvoz za blago, potrebno za spopadanje s posledicami izbruha covida-19. Toda zavod za blagovne rezerve se za to ni odločil, zato so za vso uvoženo opremo vnaprej plačali vse dajatve, so zatrdili.

Med drugim so dodali še, da so že leta registrirani med poslovnimi subjekti, ki opravljajo promet z medicinskimi pripomočki na debelo, in da imajo kot dolgoletni poslovni partner ene največjih kitajskih multinacionalk s področja biotehnologije obsežne izkušnje pri nakupu, logistiki in uvozu medicinskih pripomočkov in opreme. STA


image
Lojze Peterle FOTO: Jure Eržen/Delo
Odziv Lojzeta Peterleta: Nisem več aktiven politik, imam pa pravico biti aktiven upokojenec
Lojze Peterle pravi, da v oddaji niso bili posredovani elementi, ki bi celovito prikazali njegov angažma. Poročali so, da je Peterle poskušal pri direktorju blagovnih rezerv posredovati, da bi blagovne rezerve sklenile sedemmilijonski posel s podjetjem njegove hčere Mete Cencelj Peterle za dobavo mask iz Nemčije. »Ko je prišla ponudba, na katero nisem vplival v nobeni točki, sem se zanimal za procedure s predpostavko, da so ponudbe enakopravno obravnavane po istih kriterijih. Želel sem biti verodostojen pred tujim podjetjem. Zato sem se obrnil na pristojne na MG, Morsu in blagovnih rezervah,« je zapisal. Zatrdil pa je, da v nobeni komunikaciji ni nič zahteval, »kaj šele pritiskal ali dvigal glas«. 

»Podpiram vsako prizadevanje za več resnice, preglednosti in odgovornosti pri javnem naročanju in želim pri tem TV SLO veliko uspehov. Tudi mene zanima, pod kakšnimi pogoji, kriteriji in vplivi so se posli sklepali. Pričakujem pa, da TV SLO in drugi upoštevajo moj dejanski status in me kot neaktivnega politika brez vsakršne politične funkcije ne obravnavajo enako kot politike in uradnike, ki so na pozicijah, imajo vzvode oblasti in o nabavi medicinske opreme res odločajo. Nisem več aktiven politik, imam pa pravico biti aktiven upokojenec, lahko tudi na področju podjetniškega svetovanja.«


image
Marjan Podobnik FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odziv Marjana Podobnika: Ponosen sem na opravljeno delo
 
Marjan Podobnik je v odzivu zapisal, da je na pobudo župana Slovenske Bistrice Ivana Žagarja posredoval za angažiranje podjetja Dobnik Trade, d. o. o., iz Slovenske Bistrice. »Res je, da sem zaradi hude stiske ne le občinskih podjetij, pač pa predvsem bolnišnic, domov za starejše in prebivalstva nasploh vzpostavil stik z meni znanimi vplivnimi osebnostmi, da bi Slovenija čim prej dobila kakovosten zaščitni material po čim ugodnejši ceni. Res je, da sem zelo povzdignil glas pri pogovoru z dosedanjim direktorjem blagovnih rezerv Antonom Zakrajškom, ki ga sicer spoštujem kot korektnega človeka in dolgoletnega župana naše občine Velike Lašče.«
 
Pravi, da je to storil zaradi »skrajne ogorčenosti, ker je zaradi zavlačevanja nekaterih njegovih podrejenih nastal enomesečni zamik pri dostavi kakovostnih zaščitnih mask po najugodnejši ceni v Slovenijo«.
 
Dodaja, da je ponosen na opravljeno delo, s katerim pa se javno ni hvalil. Meni pa, da je sprevrženo, da se tiste, ki »smo poskušali in tudi uspešno pomagali pripeljati nujno potrebno zaščitno opremo v času največje stiske v Slovenijo, in to ustrezne kakovosti in po najugodnejši ceni, zdaj meče v isti koš z različnimi vojnimi dobičkarji«.
 
Po njegovem mnenju so pristojni organi in preiskovalne komisije tisti, ki naj ugotovijo dejansko stanje tako glede nabave zaščitnega materiala kot tudi celotnega dogajanja pri drugih nabavah in javnih naročilih v Sloveniji. »Rezultat celovitega pregleda tega stanja bo za mnoge presenetljivo velik prihranek proračunskih sredstev,« je prepričan.