Po pivu skozi socializem na splav

Uspešen začetek skupnega turističnega projekta Doživetje treh dolin - Savinjske, Šaleške in Dravske
Fotografija: Učna ura s tovarišem Jernejem je lahko tudi v učilnici iz 70. let na Velenjskem gradu. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Učna ura s tovarišem Jernejem je lahko tudi v učilnici iz 70. let na Velenjskem gradu. FOTO: Brane Piano

Velenje – Maja je že napovedanih 12 avtobusov obiskovalcev in vsaj tolikšnega zanimanja za Doživetje treh dolin si turistični delavci Žalca, Velenja in Mute obetajo tudi za prihodnje. »Sami ne moremo biti tako uspešni, kakor smo lahko skupaj,« pravi Franci Lenart, direktor Zavoda za turizem Šaleške doline, ki za nov, skupni turistični produkt Spodnje Savinjske in Šaleške doline ter Koroške tudi sprejema rezervacije.

Občinska zavoda iz Žalca in Velenja ter Turistično društvo Splavar z Mute za 35 do 38 evrov na osebo, odvisno od velikosti skupine, ponujajo obisk treh destinacij – v Žalcu Fontane piv zeleno zlato in Eko muzeja hmeljarstva in pivovarstva, v Velenju učno uro podoživetja časov socializma, na Muti pa pogostitev in zabavo med vožnjo s splavom po Dravi.

Sabina Palir iz Žalca pravi, da so na fontani do zdaj pivo natočili že 870.000-krat, zaradi nje pa je vse bolje obiskan tudi hmeljarski muzej. Na fontani vode in piv, ki so jo spet odprli ta mesec, bodo letos imeli 27 piv iz slovenskega hmelja 23 slovenskih pivovarn. Skupine, ki bodo želele doživeti tri doline, lahko pot začno v Žalcu ali na Muti.

Lenart dodaja: »Socializem včasih nima dobrega predznaka, zato smo dogodek v Velenju preimenovali v Retro sprehod.« A na njem ne gre za kolcanje po starih, ampak za zanimivo pripravljeno doživetje spominov na otroštvo, tovarištvo med ljudmi in čase udarništva v najmlajšem slovenskem mestu, ki se je nekoč imenovalo Titovo Velenje. Po skeču s tovarišem Jernejem, kavi, čaju in napolitankah iz tistih časov mlade vodnice s pionirskimi kapicami in ruticami obiskovalce popeljejo na interaktivni sprehod skozi mesto, ki je edinstveno tudi po svoji moderni arhitekturni zasnovi.

Na Muti popotnike sprejmejo koroški splavarji in jih odpeljejo na »rajžo« po Dravi z zabavnim programom in krepko malico. Njihova predstavnica Lucija Črešnik napoveduje, da bodo kmalu lahko več povedali tudi o razširitvi splavarske ponudbe – plovbi do Maribora, morda tudi naprej na Hrvaško, vse do Donave.

Komentarji: