Po sledeh Fakinovega odstopa

Minister za zdravje se je nameraval vrniti v službo, a  premier z njegovim delom, kot pričajo informacije, ni bil zadovoljen.
Fotografija: Aleš Šabeder je očitno stkal dobre odnose z LMŠ in si zagotovil kandidaturo za zdravstvenega ministra.
Odpri galerijo
Aleš Šabeder je očitno stkal dobre odnose z LMŠ in si zagotovil kandidaturo za zdravstvenega ministra.

Ljubljana – Samo Fakin se je s položaja ministra za zdravje umaknil, ker je to zahteval predsednik vlade Marjan Šarec, pravijo dobro obveščeni. Fakinovo zdravstveno stanje, ki naj bi se izboljševalo prepočasi, naj bi bil tako le izgovor za njegov odstop.

V sredo, ko nas je minister za zdravje poklical, je dal jasno vedeti, da želi izpeljati začrtano delo in da se namerava v ponedeljek, torej včeraj, vrniti v službo. Do tega ni prišlo, saj si je v petek premislil in presenetljivo odstopil. Ampak načrtov mu ni prekrižala bolezen, pač pa, tako pričajo informacije, ki smo jih dobili, predsednik vlade. Ta s Fakinovim delom ni bil zadovoljen – naredil naj bi premalo. Tudi osebno naj bi se razhajala, zato naj bi mu predsednik dal jasno vedeti, da je čas za slovo. O tem, da bi bil z njegovim dosedanjim delom nezadovoljen, Šarec javno sicer ni govoril.


Tajna operacija

Teorij, zaradi katerih je moral Fakin oditi, je več. Omenili smo že, da naj bi Levica odhod ministra pogojevala s podporo rebalansu proračuna. V Levici so krivdo za ministrov odstrel že zanikali, včeraj pa v zvezi s tem niso dajali izjav. Poleg tega se govori, da Fakin za drugega državnega sekretarja ni želel imenovati posameznikov, ki so mu jih hoteli politično kadrovati, dodatne zamere naj bi si nakopal tudi z ukinitvijo Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni. Da se bo moral posloviti, je menda že nekaj časa tlelo, zato imena Aleša Šabedra niso stresli iz rokava, pač pa naj bi se o tem že nekaj časa dogovarjali.


Sanacija in napredovanje

Ob tem je treba vedeti, da Šabedru, tako kot nekaterim drugim direktorjem slovenskih bolnišnic, ni uspelo izpolniti sanacijskih načrtov – izguba v UKC je namreč za več milijonov presegla načrte, zato bi Fakin lahko zahteval njegovo zamenjavo. Namesto tega je moral oditi on. Lahko da je šlo pri tem tudi za politično kupčkanje zaradi odhoda okoljskega ministra Jureta Lebna in morebitnega slovesa ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. Spomnimo, Šabeder je postal generalni direktor ljubljanskega kliničnega centra v času vlade SMC, dobre prijatelje pa naj bi imel tudi v LMŠ. Uradno sicer ni član ne ene ne druge stranke. Včeraj je Miro Cerar obljubil podporo Šabedru pri glasovanju v državnem zboru in ga opozoril, da je zdravstveni sistem veliko več kot UKC Ljubljana.

Fakin naj bi bil moteč tudi, ker je hotel zdravstvu zagotoviti še več denarja, češ da izgub bolnišnic brez dodatnega priliva ne bo mogoče pokriti. Skupni načrtovani primanjkljaj vseh petnajstih bolnišnic v sanaciji za leto 2018 znaša 32,1 milijona evrov, realizirani primanjkljaj pa 36 milijonov, kar je 3,9 milijonov ali 12,1 odstotka več od načrtovanega primanjkljaja.

Preberite še:

Komentarji: