Hišne preiskave zaradi razvpite makete za drugi tir: osumljene štiri osebe, nihče ni pridržan

Kriminalisti so obiskali tudi Direkcijo za infrastrukturo.
Fotografija: Maketa FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Maketa FOTO: Blaž Samec/Delo

Na območju Ljubljane in Maribora so potekale hišne preiskave zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja s področja gospodarske kriminalitete.



Operativne aktivnosti kriminalisti so izvajali na podlagi izdane odredbe Okrožnega sodišča v Ljubljani, predkazenski postopek pa usmerja pristojno Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. »Osumljene so štiri fizične osebe, nihče ni pridržan. Hišne preiskave se izvajajo zaradi zagotavljanja dokazov za nadaljnji kazenski postopek in potekajo v zvezi s postopkom javnega naročila. Pri preiskovalnih aktivnostih sodeluje 25 kriminalistov. V okviru predkazenskega postopka, ki poteka od maja lani,  se zbirajo obvestila in dokumentacija povezana z navedenim projektom,« so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana.

Na ministrstvu za infrastrukturo so potrdili, da so kriminalisti obiskali Direkcijo za infrastrukturo. »Zaposleni sodelujejo in podajajo dodatne informacije oziroma predajajo dodatna gradiva v zvezi z izvedbo javnega naročila za izdelavo makete drugega tira Divača–Koper,« so sporočili z ministrstva.


Kje je maketa?


Da ne pozna podrobnosti preiskav, je novinarjem v državnem zboru povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Policija je o njih ni obvestila, niti pa to ni naloga policistov, je dodala.

»Lahko zatrdim, da odkar naša stranka in sama vodim to ministrstvo, stvari peljemo maksimalno transparentno, tudi projekt Divača-Koper smo popolnoma odprli za javnost in razkrili vse podatke, ki so bili pred tem zakriti,« je dejala Bratuškova. Zagotovila je, da so kriminalistom na voljo vsi podatki, s katerimi razpolagajo v njenem kabinetu in ona sama, če bi jih želeli.

Na koga je preiskava usmerjena, Bratuškova ne ve. Zato tudi še noče napovedovati, ali bo moral oditi Damir Topolko, ki je vodil direkcijo za infrastrukturo, ko so izbirali izdelovalca makete drugega tira med Divačo in Koprom . Doslej je, kot je povedala, naredila »vse zamenjave, o katerih sem razmišljala,« natančneje je zamenjala direktorja direktorata za letalstvo in pomorstvo. »Ostalo pa, ko bo čas,« je dodala.

Sama sicer o izdelavi makete ne razmišlja, ne ve pa niti, kje se nahaja stara sporna maketa. »Nisem je niti videla niti spraševala, kje je in kako je. Mi je bilo pa zagotovljeno, da zanjo ni bil porabljen niti evro davkoplačevalskega denarja,« je še povedala.

Miro Cerar, v času afere premier, zdaj zunanji minister, je dejal, da je prišlo do hudih uradniških nepravilnosti in da je nemudoma zahteval, da se zaustavi izplačevanje davkoplačevalskega denarja. »Kot premier sem zahteval, da se ugotovi, kdo je odgovoren. Mislim, da je prav, da postopki tečejo naprej in da se ugotovi odgovornega in posledične sankcije zanj,« je komentiral Cerar.
 

Ozadje


Spomnimo. Direkcija je za izdelavo makete drugega tira oziroma multimedijsko predstavitev projekta izbrala podjetje Art Rebel 9, ki je na razpisu oddalo najdražjo ponudbo v višini 133.590 evrov. Podjetje RPS, ki je ponudilo polovico nižjo ceno (oziroma 60.851 evrov), pa je potem postalo podizvajalec. Direkcija RS za infrastrukturo je od pogodbe odstopila, saj izbrani izvajalec ni prijavil podizvajalca. 

Direktor Direkcije za infrastrukturo Damir Topolko je takrat razložil, da se je zgodila napaka pri izračunu v programu excel. Zaradi afere, ki je v javnosti dvignila ogromno prahu, Topolko ni odstopil. 

Direkcija je Agenciji za varstvo konkurence naročila, naj preveri, ali so bila ravnanja obeh ponudnikov pri javnem naročilu za izdelavo makete drugega tira skladna s predpisi. A je ta maja lani sporočila, da ne bo uvedla nadzorstvenega postopka, saj je ugotovila, da sta izbrani in neizbrani ponudnik začela sodelovati šele po pravnomočnosti odločitve o oddaji naročila.

Preberite še:

Komentarji: