Menjava čilskega ministra za zdravje v času vse hujše epidemije

V članku povzemamo relavantne informacije o zajezitvi širjenja koronavirusa sars-cov-2.
Fotografija: Valparaiso, Čile. FOTO: Adriana Thomas Carballo/AFP
Odpri galerijo
Valparaiso, Čile. FOTO: Adriana Thomas Carballo/AFP



20.10 Sklenjena je pogodba za nakup cepiva zoper covid-19

Nemčija, Francija, Nizozemska in Italija, združene v zavezništvo za cepivo, so s farmacevtsko družbo AstraZeneca danes podpisale sporazum za nabavo 300 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 za EU, ko ga bodo odkrili, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočila nemška vlada. Britansko-švedski koncern razvija cepivo AZD1222 v sodelovanju z britansko univerzo v Oxfordu. Razvoj cepiva bo po napovedih zaključen do konca leta.

Po navedbah nemškega ministrstva za zdravje morajo cepivo razdeliti med vse članice Unije, ki želijo pri tem sodelovati, pri čemer je treba upoštevati število prebivalcev posamezne države. 

FOTO: Leon Vidic/Delo 
FOTO: Leon Vidic/Delo 


19.40 Statistike odnesle čilskega ministra za zdravje

Po Braziliji spremembe na čelu zdravstvenega ministrstva v času epidemije sledijo tudi v Čilu. Čilski predsednik Sebastián Piñera je oznanil, da se iz ministrskega kabineta poslavlja minister za zdravje Jaime Mañalich. Nadomestil ga bo Oscar Enrique Paris, poročajo tuji mediji. Mañalich se od ministrske funkcije poslavlja po tem, ko je ministrstvo za zdravje Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) minuli teden sporočilo, da je število smrtnih žrtev med okuženimi preseglo 5000. To je skoraj dvakrat več od uradne statistike – skupno število smrtnih žrtev, posredovano WHO, namreč ne vključuje le preminulih s potrjeno okužbo, temveč tudi tiste, za katere sumijo, da so oboleli za covidom-19. 

Ministrska menjava se je sicer zgodila na dan, ko so v Čilu vnovič zabeležili rekordno visoko število smrtnih žrtev okuženih z novim koronavirusom – 231 (skupno število smrtnih žrtev je tako 3101). V Čilu še naprej prav tako raste število potrjenih okužb, njihovo število je preseglo 167.000. 

16.20 Italijanski premier s spremembami do ublažitve gospodarskega šoka

Italijanski premier Giuseppe Conte je ob začetku večdnevne konference o ponovnem gospodarskem zagonu Italije po pandemiji covida-19 pozval k spremembam, saj da doživljamo šok, kot ga še nismo. Italijansko gospodarsko se bo zaradi epidemije po najbolj optimističnih napovedih skrčilo za 8,3 odstotka. 

Konference, ki jo gosti Conte, se udeležujejo še predsednica komisije Ursula von der Leyen, predsednik evropskega parlamenta David Sassoli, voditeljica Mednarodnega denarnega sklada Kristalina Georgieva in predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde.

Za reforme se je poleg Conteja zavzela tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Kot je povedala, moramo delati na ambicioznih reformah – da bi zagotovili, da bodo investicije izpolnile pričakovanja in potrebe državljanov. Med drugim se je zavzela za ukrepe proti vplivu organiziranega kriminala na javni sektor in zmanjšanje birokracije. Izpostavila je tudi visoko brezposelnost med ženskami in mladimi.

16.05 Nova Zelandija: Ragbi tekmo si je ogledalo več kot 20.000 športnih navdušencev

Na Novi Zelandiji se je danes nadaljevalo prvenstvo v ragbiju, kot prvi na svetu pa so se v tem športu lahko na tribune vrnili tudi gledalci. Na tribunah stadiona Forsyth Barr v Dunedinu se jih je zbralo 22.800. 

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je že pred dnevi napovedala zaključek vseh ukrepov glede omejevanja zbiranja in ohranjanja medsebojne distance, s čimer so tudi navijači dobili zeleno luč za vrnitev na stadione. Na Novi Zelandiji 22 dni niso zabeležili okužbe z novim koronavirusom.

V Dunedinu so gledalci v živo pospremili dvoboj ekip Otago Highlanders in Waikato Chiefs, zmagala je prva z 28:27. Še več navijačev pričakujejo jutri, ko se bo na stadionu Eden Park v Aucklandu po pričakovanjih na tekmi med ekipama Blues in Hurricanes zbralo 41.000 gledalcev.

Na Novi Zelandiji se je danes nadaljevalo prvenstvu v ragbiju. FOTO: Marty Melville/AFP
Na Novi Zelandiji se je danes nadaljevalo prvenstvu v ragbiju. FOTO: Marty Melville/AFP


15.15 Brazilija bo številu smrtnih žrtev prehitela Veliko Britanijo

Včeraj se je število smrtnih žrtev okuženih z novim koronavirusom v Braziliji povzpelo za 909 na skupno 41.828. Brazilija, kjer so uradno potrdili 828.810 primerov okužbe, je po skupnem številu smrtnih žrtev prehitela Veliko Britanijo in zaostaja samo še za ZDA, poroča tiskovna agencija Reuters. Od torka je brazilsko ministrstvo za zdravje zabeležilo 1200 smrtnih žrtev, v državi pa se na zahtevo predsednika Jairja Bolsonara rahljajo ukrepi za preprečevanje širjenja virusa. 

Medtem ko je Bolsonaro ta teden pozval prebivalce Brazilije, naj se pretihotapijo v bolnišnice in posnamejo, kako (ne)zasedene so enote intenzivne nege, je strokovnjak WHO dr. Mike Ryan komentiral, da brazilski zdravstveni sistem še ni podlegel pritisku epidemije, saj da so oddelki intenzivne terapije več kot 80-odstotno zasedeni le ponekod v državi. Ryan je ne glede na to opozoril, da so središča z največ okuženimi v gosto poseljenih predelih. 

Preberite še: Zdravstveni, politični, ekonomski in socialni kaos​

Prizor z ustanove za starejše v kraju Sao Joao do Meriti blizu Ria de Janeira. FOTO: Ricardo Moraes/Reuters
Prizor z ustanove za starejše v kraju Sao Joao do Meriti blizu Ria de Janeira. FOTO: Ricardo Moraes/Reuters


12.45 Britanska kraljica letos brez velike parade ob rojstnem dnevu

Britanska kraljica Elizabeta II. danes uradno obeležuje svoj 94. rojstni dan. Običajno ob tem dnevu poteka znamenita parada Pozdrav zastavi, letos pa so zaradi pandemije novega koronavirusa pripravili samo manjšo slovesnost na windsorskem gradu.

Kraljica običajno na paradi Britance pozdravi z balkona buckinghamske palače, s katerega si skupaj z drugimi člani kraljeve družine ogleda mimolet kraljevega vojnega letalstva. Vrhunec je običajno nastop slovite akrobatske skupine kraljevega letalstva Rdeče puščice.

Namesto tega so letos manjšo slovesnost pripravili na travniku windsorskega gradu. V paradi je sodelovalo precej manj vojakov kot običajno, pri korakanju pa so morali danes tudi oni upoštevati varnostno razdaljo zaradi novega koronavirusa.

10.45 V petek dve novi okužbi

V petek so po eno novo okužbo z novim koronavirusom potrdili v Mariboru in Novi Gorici. V Mariboru so doslej skupaj potrdili 39 okužb, v Novi Gorici pa šest. Občina z največ okužbami ostaja Ljubljana z 261 primeri, po več kot sto primerov so potrdili tudi v Šmarju pri Jelšah in Ljutomeru.

10.20 Karantena za 11 četrti v Pekingu

Zaradi odkritja več novih domačih primerov novega koronavirusa so danes za več delov kitajske prestolnice Peking odredili karanteno, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sprožili so tudi množično testiranje ljudi, povezanih s tržnico, na kateri so odkrili novi koronavirus.

Mestne oblasti so odredile karanteno za 11 četrti v pekinškem okrožju Fengtai, potem ko so odkrili več okužb, povezanih z mesno tržnico Xinfadi.

FOTO: Greg Baker/AFP
FOTO: Greg Baker/AFP


Prvi primer okužbe po dveh mesecih so v Pekingu odkrili v četrtek. Gre za osebo, ki je pretekli teden obiskala to tržnico in v zadnjem času ni zapustila mesta. Danes so potrdili še šest dodatnih novih primerov. Trije okuženi so zaposleni na tržnici, eden jo je obiskal, dva pa delata v Kitajskem centru za raziskovanje mesa. Tudi eden od njiju je bil nedavno na tržnici.

8.30 Okrevanje gospodarstva na Poljskem v obliki črke U

Pot okrevanja gospodarstva na Poljskem bo imela po oceni vodje razvojnega sklada PFR Pawela Borysa obliko črke U. To pomeni, da okrevanje ne bo hitro in bo trajalo vsaj dve do tri četrtletja, gospodarska aktivnost naj bi se na raven pred epidemijo covida-19 po njegovi oceni vrnila na prelomu let 2021 in 2022.

Poljska vada je v protikoronskem paketu pomoči poleg ukrepov za stabilizacijo finančnega položaja podjetij oblikovala tudi ukrepe za zaščito trga delovne sile in celotnega podjetniškega sektorja še vsaj za prihodnji dve četrtletji. FOTO: Wojtek Radwanski/
Poljska vada je v protikoronskem paketu pomoči poleg ukrepov za stabilizacijo finančnega položaja podjetij oblikovala tudi ukrepe za zaščito trga delovne sile in celotnega podjetniškega sektorja še vsaj za prihodnji dve četrtletji. FOTO: Wojtek Radwanski/


Vlada je v protikoronskem paketu pomoči poleg ukrepov za stabilizacijo finančnega položaja podjetij oblikovala tudi ukrepe za zaščito trga delovne sile in celotnega podjetniškega sektorja še vsaj za prihodnji dve četrtletji, je po poročanju poljske agencije PAP za časnik Rzeczpospolita pojasnil Borys.

7.55 Policija sedmim protestnikom izdala plačilne naloge

Kot smo poročali včeraj, je protivladne proteste tokrat zaznamoval incident, ko je peščica protestnikov preskočila ograjo sredi Trga republike, nakar so jih prijeli policisti in odpeljali s prizorišča.

Ponoči so z ljubljanske policijske uprave sporočili, da je protest »večinoma potekal mirno, so pa policisti zaprli več ulic v okolici z namenom zagotovitve varnosti«.

»Okoli 20. ure je več protestnikov preskočilo varovalno ograjo, nekaj deset protestnikov pa jo je pričelo podirati. Pri tem niso upoštevali ukazov policistov, da s kršitvijo prenehajo. Sedem oseb je bilo prijetih in pripeljanih na policijsko postajo, vsem so bili izdani plačilni nalogi zaradi kršitve 22. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru,« so navedli v sporočilu za javnost.

7.40 Žičnice Vogel začenjajo z obratovanjem

Žičnice Vogel natanko tri mesece po zaprtju danes spet začenjajo z obratovanjem. Medtem ko je večina slovenskih gorskih centrov po sprostitvi ukrepov zaradi epidemije covida-19 začela obratovati že maja, pa se je na Voglu zaprtje zavleklo zaradi remonta. Z dodatnimi programi bodo na Vogel letos skušali privabiti večje število domačih gostov.

Smučišče Vogel. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Smučišče Vogel. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Kot so sporočili iz Žičnic Vogel, bo obratovalni čas nihalke med 8. in 18. uro, pri obratovanju pa bodo v veljavi vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Komentarji: