Po več desetletjih končno do telovadnice

Športno dvorano I. gimnazije v Celju so »gradili« več kot štirideset let, Dvorana Kajuh bo dostopna vsem.

Objavljeno
22. avgust 2017 10.55
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje - »Leta 1973 so mi govorili, da bodo spomladi 1974 začeli graditi telovadnico,« se spominja ravnatelj I. gimnazije v Celju Anton Šepetavc. Potem bi jo morali začeti graditi leta 2008, pa se je zamenjala vlada in skupaj s spremembo zakonodaje se je gradnja odmaknila za novih osem let. Zdaj v telovadnici pospešeno montirajo opremo, uporabno dovoljenje bo menda izdano do 28. avgusta.

Predvsem birokratskih težav je bilo z gradnjo telovadnice nešteto. Verjetno pa je bila najbolj boleča prav tista leta 2008, ko bi moralo ministrstvo za šolstvo že podpisati pogodbo, vendar se je tik pred podpisom zamenjala vlada in Milan Zver ni imel več pooblastil. Spreminjala se je tudi zakonodaja na področju poplavne varnosti, gimnazija namreč stoji v bližini Savinje. Zaradi zakonodajnih sprememb so morali projekt, ki je že bil pripravljen, popraviti. Novo gradbeno dovoljenje, s popravljenim projektom, so dobili novembra 2010, v tem letu so tudi obnovili zunanja igrišča.

Uradna otvoritev 15. septembra

Telovadnico so začeli graditi lani. S sprva predvidenih 2,7 milijona evrov za gradbeno-obrtniška dela je strošek narasel na okoli 3,2 milijona evrov. »Pri vsaki gradnji se to dogaja. Kakšna stvar izpade iz popisa del, nastane kakšna nepredvidena situacija, razlike so povsem običajne,« razlaga Šepetavc. V preteklih dneh so že montirali notranjo opremo: tribune, gole, koše, semaforje in podobno. Tehnični pregled so v telovadnici opravili konec julija, konec tega meseca pričakujejo uporabno dovoljenje. Gimnazija, ki ima tudi športni razred in iz katere je izšlo precej znanih športnikov, tudi slovenska reprezentantka na minulem svetovnem prvenstvu v atletiki Maruša Černjul, bo tako končno dobila telovadnico.

Telovadnica oziroma športna dvorana, ki so jo zasnovali v podjetju Arhitekt Ernst, ima rokometno igrišče, prostor lahko razdelijo na tri vadbene prostore. Uredili so garderobe, fitnes in kabinete za profesorje. Na tribunah je 870 sedežev, Šepetavc pa pravi, da imajo tudi možnost za dodatnih 500 stolov: »Tak način ureditve bomo uporabljali predvsem na prireditvah, kot je naš top classic. Nekaj posebnega pripravljamo že za uradno odprtje telovadnice 15. septembra. Tudi Oto Pestner pride, da bo zapel Trideset let.«

Športna dvorana bo v glavnem namenjena gimnazijcem, vendar razmišljajo tudi širše. Je pa Šepetavc dejal, da športnih klubov ne nameravajo gostiti: »Lahko je velik problem, če dobiš v telovadnico klub, ki ti potem ne plačuje. Sploh pa je telovadnica last države. Bo pa zagotovo namenjena rekreaciji občanov. Gre namreč za velik objekt, ki ne more biti namenjen samo nam. Pogovarjamo se že, da bi prihodnje leto tu organizirali svetovno prvenstvo za invalide v namiznem tenisu. Imamo namreč vse prilagojeno s klančinami, telovadnica je tudi klimatizirana.«