Po večerni sireni večjih nevščečnosti na obali ni bilo

Gasilci so postavljali vodne pregrade in protipoplavne vreče ter na ta način preprečili poplavljanje objektov. Danes in jutri bo oblačno in deževno, jutri bodo nastajali tudi močnejši nalivi.

Objavljeno
16. november 2019 08.00
Posodobljeno
16. november 2019 10.29
Poplave v Piranu. FOTO: Leon Vidic/Delo
Be. B.
Be. B.
Zaradi visokega plimovanja morja in močnega vetra je morje včeraj v dopoldanskem in večernem času poplavilo več objektov in ulic v občinah Koper, Piran in Izola. Okoli pol desete ure zvečer pa je bila v Piranu in v Izoli sprožena sirena javnega alarmiranja.

Kot so danes sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje so zabeležili osem dogodkov, pri katerih so posredovali poklicni gasilci iz Kopra in prostovoljni gasilci iz Pirana, Izole in PobegiČežarjev. Gasilci so postavljali vodne pregrade in protipoplavne vreče ter na ta način preprečili poplavljanje objektov.

image
FOTO: Leon Vidic/Delo


V prihodnjih dneh bo plimovanje morja še povišano in bo večkrat preseglo obalno črto in poplavljalo. Močneje bo povišana tudi večerna plima in lahko preplavi obalo v višini 20 do 30 centimetrov.

image
Poplave v Piranu. FOTO: Leon Vidic/Delo


Prav tako pa so obilne padavine povzročile nekaj nevšečnosti tudi drugod po Slovenije. Meteorna voda je zalivala objekte in kleti v Kranju (v naselju Hlebce in v Begunjah na Gorenjskem, na Jesenicah), v Ljubljani so morali zaradi poplavljene terase iz večstanovanjskega objekta izčrpati večjo količino meteorne vode. Posredovali so tudi v Mariboru in Postojni.

Danes in jutri bo oblačno in deževno; jutri bodo nastajali tudi močnejši nalivi
Danes bo oblačno, zjutraj in dopoldne bo dež oslabel, popoldne pa se bo spet okrepil. Zvečer bo na Primorskem prehodno zapihala burja, napoveduje Arso.

Ponoči bodo padavine močnejše v zahodnih krajih, na vzhodu pa bodo prehodno ponehale. Okrepil se bo jugovzhodni veter, ob morju jugo.

Jutri bo pretežno oblačno, dež se bo čez dan od zahoda znova razširil proti vzhodu, vmes bodo možni tudi nalivi. Od sobote popoldne do nedelje zvečer bo predvidoma padlo od 50 do 100 l/m2.

V noči na ponedeljek bo dež povsod ponehal, v ponedeljek se bo zlasti na severu in na vzhodu delno zjasnilo, bolj oblačno pa bo ostalo na Primorskem in Notranjskem, kjer bo občasno spet rahlo deževalo. Zapihal bo jugozahodni veter.
V torek se bodo padavine na zahodu spet okrepile.



Zaradi obilnega dežja bi lahko nekatere reke ob koncu tedna poplavile


Vodotoki v večjem delu Slovenije naraščajo, so danes zjutraj zapisali na Agenciji RS za okolje. Posamezne, zlasti manjše reke v osrednji, severozahodni in jugozahodni Sloveniji se razlivajo, polnijo se tudi kraška polja.

Čez dan bodo reke prehodno upadale, zvečer in v noči na nedeljo pa znova naraščale. V nedeljo lahko pride do poplavljanja in razlivanja rek predvsem v osrednji in južni, ter ponekod v vzhodni in severni Sloveniji. V nedeljo na Arsu pričakujejo zlasti večji porast reke Drave, ki bo bo največje pretoke dosegla v začetku drugega tedna.

image
Čez dan bodo reke prehodno upadale, zvečer in v noči na nedeljo pa znova naraščale. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Opozorilo za Ljubljano


V Mestni občini Ljubljana na možnost poplav ob koncu tedna posebej opozarjajo občane, ki živijo na in ob Barju ter ob vodotokih Ljubljanice, Gradaščice, Malega Grabna, Glinščice, Gameljščice, Gobovška in Besnice. Pozivajo jih, da se na morebitne poplave ustrezno preventivno pripravijo, navaja STA.

image
V Mestni občini Ljubljana na možnost poplav ob koncu tedna posebej opozarjajo občane, ki živijo na in ob Barju. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Dokajšnja polnost strug in Barja ter namočenost zemljine lahko ob močnejših padavinah privedeta do poplavljanja. Ni pa mogoče z gotovostjo trditi, da bo do poplav zares prišlo. Zaradi narave okoljskih procesov jih namreč ni mogoče natančno krajevno in časovno napovedati, so zapisali na spletni strani Mola.

Ljubljančanom svetujejo, da spremljajo razvoj vremena oz. padavin in naraščanje voda ter očistijo rešetke in odprtine za odvodnjavanje meteorne vode. Ob morebitnem poslabšanju razmer, ki bi kazale na večjo verjetnost nastanka poplav, pa izvedejo še nadaljnje ukrepe.