Po žledu bo treba posekati 9,3 milijona kubičnih metrov drevja

Škoda je ocenjena na 214 milijonov evrov, sanacija pa bo stala okoli 36,3 milijona evrov.

Objavljeno
11. april 2014 11.49
Posodobljeno
11. april 2014 11.49
imo*Gozdar
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana − Zavod za gozdove Slovenije je končal načrt sanacije gozdov po žledolomu in ga v četrtek poslal na ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Po besedah v. d. direktorja zavoda Damjana Oražma bo treba po žledolomu posekati 9,3 milijona kubičnih metrov drevja. Škoda je ocenjena na 214 milijonov evrov, sanacija pa bo po ocenah stala 36,3 milijona evrov.

Oražem je na današnji novinarski konferenci predstavil podrobnosti načrta in dejal, da je žled sicer prizadel več drevja, vendar vseh dreves ne bo treba posekati. Posek bo potreben pri 3,1 milijona kubičnih metrov iglavcev in 6,2 milijona kubičnih metrov listavcev. Pri tem je opozoril, da je zaradi podlubnikov kritično predvsem odstranjevanje poškodovanih iglavcev.

Sanacija bo potekala v več korakih

Iglavce bo treba posekati, če je poškodovane več kot 30 odstotkov krošnje, pri listavcih pa je ta meja postavljena pri 60 odstotkih. Na najbolj ogroženih področjih bodo posekani le listavci, ki imajo poškodovane več kot 80 odstotkov krošnje.

Približno 16 odstotkov poškodovanega drevja bo posekanega v državnih, preostanek pa v gozdovih v zasebni lasti. Doslej je bilo po besedah prvega moža zavoda za gozdove odstranjenih 900.000 kubičnih metrov drevja.

Sanacija bo potekala v več korakih, prvi je posek, nato pa bo, tam kjer bo treba, sledila naravna ali umetna obnova gozdov. Po dosedanjih ocenah zavoda bo treba umetno obnoviti 900 hektarov gozda. Zaradi tega na zavodu za letos pričakujejo tudi za 15 odstotkov večji odstrel jelenjadi, ki sicer zavira obnavljanje gozdov.