Počivališče za nadzornike Darsa in policiste

Zaradi sodnega spora med Darsom in nekdanjim najemnikom počivališče Lipce zaprto že poldrugo leto.

Objavljeno
01. april 2014 22.20
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Lipce – Počivališče Lipce na gorenjski avtocesti je že poldrugo leto zaprto za promet. Na Darsu pravijo, da zaradi tam parkiranega in v gostinski lokal predelanega avtobusa v lasti nekdanjega najemnika počivališča Janeza Tičarja. Ker ga Dars toži zaradi motenja posesti, v avtocestni družbi pravijo, da počivališče ni v uporabi »zaradi zavarovanja dokaza v sodnem postopku«.

Ne glede na to, da je zaprto za običajni promet, pa počivališče za izvajanje svojih nalog uporabljajo tako cestninski nadzorniki kot policisti. Dars cestninski nadzor organizira tako, da delavci s postavitvijo prometne signalizacije in opreme promet začasno preusmerijo prek počivališča. Podobno ravnajo tudi, ko sodelujejo s policijo.

Počivališče zaprto do rešitve spora

V Darsovi službi za komuniciranje pravijo, da bi bil avtobus nezavarovan, če bi počivališče odprli za ves promet. Tega pa »zaradi zavarovanja dokaza v sodnem postopku ne moremo dopustiti«. Na počivališču namreč ni zagotovljena nenehna navzočnost osebja Darsa, prav tako na Darsu pravijo, da niso pristojni za odstranitev avtobusa ne na svoje stroške ne na stroške lastnika. Do rešitve spora na sodišču bo počivališče ostalo zaprto, kdaj bi ga lahko vozniki spet uporabljali, pa na Darsu ne vedo napovedati.

Avtobus je na avtocestnem parkirišču Lipce parkiran nezakonito, trdijo na Darsu. Priljubljeni gostišči Lev na obeh straneh avtoceste na Lipcah sta obratovali od leta 1994 in sta bili sredi oktobra 2011 porušeni na zahtevo gradbene inšpekcije, ki je v več let trajajočem postopku ugotovila, da sta bila objekta črni gradnji. Konec tega leta se je najemniku Janezu Tičarju tudi iztekla pogodba o najemu počivališča. »Ker se v preteklosti na naše pozive, da mora avtobus nemudoma odstraniti in prenehati z gostinsko dejavnostjo, ni odzval, zadevo urejamo po sodni poti, saj druge možnosti nimamo,« so pojasnili na Darsu.

Odškodnina zaradi nezmožnosti uporabe?

Janez Tičar se na naše telefonske klice ni odzval. Zanimalo nas je, ali si z vztrajanjem ne bo nakopal še dodatnih težav, saj bi mu Dars v sodnem postopku lahko naprtil tudi plačilo odškodnine zaradi nezmožnosti uporabe počivališča. Doslej je Tičar vztrajal, da avtobus ostane, tako kot že pred tem v poskusih, da bi restavraciji na obeh počivališčih Lipce legaliziral. Pri rušenju objektov je povedal, da jih je zgradil zaradi močnih vetrov, ki da tam pihajo. Bil je tudi najemnik počivališča na Povodju, kjer je oktobra lani gradbena inšpekcija porušila še eno njegovo črno gradnjo.