Miklavžu na Dravskem polju bodo izpolnili zahteve glede Magne

Za projekt nove tovarne bo vlada urejala kanalizacijo in spodbujala čisto ogrevanje.

Objavljeno
04. avgust 2017 11.28
Posodobljeno
04. avgust 2017 11.28
regent magna steyr
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana - Hitro po javni obravnavi predloga okoljevarstvenega soglasja za projekt Magne Steyr, na kateri je župan občine Miklavž na Dravskem polju Leo Kremžar postavil tri zahteve, je vlada sprejela sklep o podpisu memoranduma z občino. Danes sta ga podpisali obe strani.

Memorandum o sodelovanju in prizadevanju za izvedbo milejših ukrepov pri umeščanju industrijskega obrata Magna Nukleus je včeraj popoldne obravnaval še občinski svet Miklavža na Dravskem polju, vendar župan Leo Kremžar ni videl težav. Zahteve občine so namreč že ves čas enake in se dotikajo treh področij.

Kremžar je opozoril, da obstoječe kanalizacijsko omrežje z razvojnega območja v občini Hoče - Slivnica, ki poteka tudi po ozemlju občine Miklavž na Dravskem polju, ni bilo niti načrtovano niti izvedeno za tako veliko količino odpadnih voda. Dodal je, da že zdaj ob močnih neurjih prihaja do izlivov odpadnih vod. Vlada se je z memorandumom zavezala, da bo opravila analizo vzdržnosti kanalizacije in zagotovila denar za izvedbo ustreznih ukrepov.

Kakovost zraka in pitne vode

Druga zahteva se dotika kakovosti zraka, ki je v Miklavžu na Dravskem polju že čezmerno onesnažen z delci. Vlada bo zagotovila meritve kakovosti zraka in da bi pristojni organi sprejeli dodatne spodbujevalne ukrepe, in sicer v obliki subvencij za uporabo obnovljivih virov energije in večjo energijsko učinkovitost stavb. Kot tretje pa občina Miklavž zahteva zaščito črpališča pitne vode Dobrovce; vlada, kot se obvezuje v memorandumu, bo zagotovila meritve kakovosti pitne vode. Kremžar je memorandum podpisal včeraj, danes pa ga je še minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.


Zdravko Počivalšek pravi, da se vlada zaveda pomena varovanja okolja. Foto Jože Suhadolnik/Delo

Župan je zadovoljen, da so se z vlado tako hitro in plodno dogovorili. Veliko prizadevanj občine je bilo namreč zaman ali pa so imela bistveno slabši izkupiček. »Ozadij ni, ti trije sklopi so bili napisani od prvega dne in le o njih smo tudi govorili. Ponudili smo tudi rešitve, saj zgolj nasprotovanje ni rešitev. Zdaj je to zapisano. Še bolj pa bom zadovoljen, ko bo ta dogovor tudi uresničen,« pravi Kremžar. O tem, da se bo vlada držala dogovora, ne dvomi preveč. »Sklep vlade je dovolj veliko zagotovilo, da bo dogovor izpeljan. Ne predstavljam si vlade, ki se ne bi držala svojih sklepov. Take vlade niti ne potrebujemo,« dodaja Kremžar.