Počivalšek: Minimalno plačo zviševati postopno in v več fazah

Rast minimalne in povprečne plače v zadnjih letih ni sledila rasti bruto domačega proizvoda (BDP), je na vrhu gospodarstva dejal minister.
Fotografija: »Ljudje si zaslužijo pošteno plačilo za svoje delo,« je dejal Počivalšek, je pa treba pri tem pretehtati, kaj je mogoče in kaj je dolgoročno vzdržno za vse.
FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
»Ljudje si zaslužijo pošteno plačilo za svoje delo,« je dejal Počivalšek, je pa treba pri tem pretehtati, kaj je mogoče in kaj je dolgoročno vzdržno za vse. FOTO: Leon Vidic

Minimalno plačo bi bilo treba zviševati postopno in v več fazah, torej ne bi smeli izvzeti vseh dodatkov naenkrat in je obenem še zvišati, je danes na Brdu pri Kranju dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Če gospodarstvo ne ustvarja, ni denarja za nič, je poudaril, zato je treba pretehtati, kaj je dolgoročno vzdržno za vse.

Rast minimalne in povprečne plače v zadnjih letih ni sledila rasti bruto domačega proizvoda (BDP), je na vrhu gospodarstva dejal minister. »Ljudje si zaslužijo pošteno plačilo za svoje delo,« je dejal, je pa treba pri tem pretehtati, kaj je mogoče in kaj je dolgoročno vzdržno za vse.

»Minimalno plačo moramo dvigovati postopno in v več fazah. To pomeni, da ne moremo izvzeti vseh dodatkov naenkrat in je obenem še zvišati,« je poudaril. Uspešno gospodarstvo je po njegovih besedah temelj socialne države. »Če to ne ustvarja, ni denarja za nič - ne za šole, ne za ceste, ne za plače, ne za zdravila,« je povedal.

Gospodarstvo zna preživeti in se prilagoditi, največ, kar lahko za gospodarstvo naredi država, pa je to, da omogoči predvidljivo, konkurenčno in stabilno poslovno okolje.

Zato je za ohranjanje zdravega gospodarstvo pomembno, da so spremembe, npr. glede obdavčitve dela, kapitala, dobičkov ali davčne olajšave, napovedane in izpeljane previdno.

»Iskreno verjamem, da je v novi vladni ekipi dovolj zdravega razuma in posluha za gospodarstvo, da bomo zastavljene ukrepe izvedli v prid vseh nas,« je dejal Počivalšek.


GZS vlado opozarja na posledice predlaganih sprememb


Spremembe pri minimalni plači, kot jih predvideva zakonski predlog, ki je v DZ, bodo pomembno vplivale na vrsto podjetij in delovnih mest ter na konkurenčnost poslovnega okolja, opozarja Gospodarska zbornica Slovenije (GZS). Vlado zato poziva, naj zakona ne podpre in začne razpravo o prihodnji ureditvi minimalne plače v okviru ESS.

»Protestiramo proti enostranskemu spreminjanju zakonodaje, ki pomembno vpliva na pogoje poslovanja in povečuje nepredvidljivost poslovnega okolja,« je poudarila Sonja Šmuc. FOTO: Blaž Samec
»Protestiramo proti enostranskemu spreminjanju zakonodaje, ki pomembno vpliva na pogoje poslovanja in povečuje nepredvidljivost poslovnega okolja,« je poudarila Sonja Šmuc. FOTO: Blaž Samec


»Potrebna je tako strokovna razprava kot socialni dialog o vprašanju minimalne plače in plačne politike v Sloveniji. Za to pa je potreben čas. Posledice nepremišljenega političnega določanja minimalne plače bodo pomembno vplivale na obstoj cele vrste podjetij in delovnih mest ter na konkurenčnost slovenskega poslovnega okolja,« je danes na vrhu slovenskega gospodarstva na Brdu pri Kranju opozorila izvršna direktorica GZS Sonja Šmuc.

»Protestiramo proti enostranskemu spreminjanju zakonodaje, ki pomembno vpliva na pogoje poslovanja in povečuje nepredvidljivost poslovnega okolja,« je poudarila.

Zato so v torek vlado pozvali, naj ne podpre zakona, naj začne s postopkom usklajevanja minimalne plače za leto 2019 in sproži argumentirano razpravo socialnih partnerjev o prihodnji ureditvi minimalne plače v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).

Preberite še:

Komentarji: