Počivalšek: Nekaj deset teh milijonov ni šlo v moj žep, pa tudi ne v žep predsednika vlade

Minister Zdravko Počivalšek je odgovoril, da so delali za ljudi, ne zase.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

V Državnem zboru je potekala obravnava interpelacije proti gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku. Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so Počivalšku v interpelaciji očitale (ne)ukrepanje pri nepreglednih, javnofinančno negospodarnih in za izbrance dobičkonosnih postopkih naročanja in nakupov zaščitne in druge opreme za potrebe obvladovanja epidemije covida-19. Ob tem mu očitajo zavestno prikrivanje dejstev, povezanih s postopki naročil in nakupov opreme, ter zavajanje javnosti pri utemeljevanju pravnih podlag za dobavo opreme.

Počivalšek je očitke zavrnil. V odgovoru na interpelacijo je nanizal dejstva, ki po njegovem mnenju dokazujejo, da so bile odločitve pri nabavah zaščitne opreme glede na krizne okoliščine optimalne. Se je pa med drugim vprašal, ali je interpelacija v teh težkih gospodarskih razmerah vse, kar je opozicija sposobna prispevati.

Na koncu so koalicijske stranke Počivalšku, sicer predsedniku SMC, po pričakovanjih ubranile položaj. Predvidenih je bilo malo več kot 16 ur razprave, a se je seja na koncu končala po 15 urah v prid Počivalšku.

Potek seje si lahko preberete spodaj:

23.55. Zdravko Počivalšek prestal interpelacijo

Po 15 urah razprave je Zdravko Počivalšek prestal interpelacijo. Interpelacijo je sicer podprlo 37 poslancev, 51 jih je bilo proti. In kaj zdaj? Počivalška je koalicija zaščitila, vajo bodo poslanci ponovili konec poletja na interpelaciji proti ministru Alešu Hojsu. Z njo pa žugajo tudi ministru Mateju Toninu. Več v prispevku Barbare Eržen Prva poveže, več zaporednih šibi.



22.10 V hramu demokracije nič novega

Po trinajstih urah interpelacije se razprava še vedno ni bistveno premaknila. Poslanci opozicijena na eni in poslanci koalicije in SNS na drugi strani brez izjeme ostajajo na svojih bregovih. Spor se kreše zlasti okoli števila ventilatorjev v slovenskih bolnišnicah. Do 25. maja je vlada, po besedah predlagatelja interpelacije Roberta Pavšiča, vztrajala pri lažnih podatkih števila ventilatorjev. Po podatkih LMŠ, ki je med sejo dobila končne podatke od zdravstvenih zavodov, je bilo namreč že 13. marca v državi 453, medtem ko je Počivalšek govoril o 168. Člani koalicije ministra zagovarjajo, poslanka SMC Mojca Žnidaršič je denimo trdila, da Počivalšek za lažne podatke o številu ventilatorjev ne more biti odgovoren kajti »on jih ni prešteval, te podatke je dobil.« Energično se je za strankarskega kolega zavzela tudi Janja Sluga, ki je kljub večkratnim razlagam predlagatelja interpelacije, da Počivalškove besede pomenijo natanko to,  vztrajala pri mnenju, da Počivalškova izjava na v Tarči razkritem posnetku, ki se glasi: »Vi plačajte takoj, Bitenc mora ta posel dobiti,« ne pomenijo, da je minister naročil sklenitev ponudbe z določenim ponudnikom. Številni poslanci koalicije so se obregnili tudi ob poročanju medijev, ki objavljajo drugačne podatke, kot bi želela koalicija. Alenka Jeraj iz SDS je denimo dejala: »opletate z enimi številkam in potem še rečete »ja , to smo slišali na RTV-ju« in ko jaz RTV-jevcem rečem zakaj dajo lažne informacije, take informacije oni imajo. Tukaj čepijo cel dan, vse snemajo, pa ne znajo iz poročil in iz vsega, kar stokrat povemo, prebrati pravo številko.« ​Da je napad najboljša obramba je očitno mnenja tudi njen strankarski kolega Branko Grims, ki je prevzel retoriko predsednika ZDA Donalda Trumpa in govoril o »antifa teroristih,« ki ogrožajo slovensko gospodarstvo in vlado. 

18.30 Nova razkritja

Poslanec SDS Marjan Pojbič je v svojem govoru med drugim zatrdil, da za dejanji Ivana Galeta stoji predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, ki naj bi želel postati »novi obraz tranzicijske levice« in »afero maske izkoristiti za močno lansiranje svoje politične kariere.« Pojbič pa je razkril tudi prikrite naklepe nekdanjega premierja Marjana Šarca. Ta je po besedah Pojbiča vpleten v hudodelsko družbo stricev iz ozadja in je v resnici želel »postati relativni zmagovalec volitev in sestaviti novo vlado. Pred tem si ne more noben zakrivati oči, to so dejstva neizpodbitna in edina resnica,« je zatrdil Pojbič.

Marjan Šarec mu je odvrnil, da je dobil občutek, da je interpelacija namenjena njemu in Ivanu Galetu, ne pa ministru Počivalšku. Ministra je spomnil na sporne prakse stranke SDS in z njo povezanih medijev ter apeliral na Počivalškova čustva sramu.

17.00 Počivalšek očitke zavrača

Minister Zdravko Počivalšek je v svojem značilnem slogu posmehljivo zavrnil očitke opozicije. Predstavniki opozicije je očital, da ne loči nakupov od donacij  in da govorijo o »avansih, maržah, ne vem o čem še,« pri čemer on dvomi, da sploh vedo kaj te besede pomenijo. Napadel je tudi žvižgača Ivana Galeta, rekoč, da je podpisal sporne pogodbe in da je nenavadno da se je oglasil šele po nekaj časa, čeprav je njegova odgovornost, da bi moral sporne posle naznaniti takoj. Počivalšek naznanja, da bi morali te sporne pogodbe preiskati. Obregnil se je tudi ob poročanje medijev, rekoč »jaz se trudim že, kar dolgo časa skupaj z mojimi kolegi na ministrstvu demantirati nebuloze, ki jih pišejo v taki in drugačni obliki, pa sem neuspešen.« Počivalšek je zavrnil tudi razkritje medija Necenzurirano. »Še nekaj o pogodbi z Hmezadom. Danes smo slišali spet zanimive podatke o dodatnih nakupih. Na zavodu niso ničesar dodatno kupovali. Pogodbe so bile vse podpisane prej in tudi, vaš tako opevani žvižgač, je pri teh zadevah sodeloval,« je dejal minister.

15.30 Napadi na Galeta in sumljivi posli z zaščitno opremo

Dušan Šiško
iz SNS je poudaril, da Ivan Gale, ki je razkril sporne Počivalškove posle, ni žvižgač, kajti poslanci ne vedo »kje se skriva.« »Mogoče je na Bahamih in uživa z denarjem, ki ga je pokasiral, da je začel žvižgati,« je dejal poslanec. Poudaril je tudi, da kulturnikov v Sloveniji ni več, »ker so naredili štalo pred kulturnim ministrstvom.«

Poslanec Levice Miha Kordiš je opozoril, da je vlada kadrirala v institucije pristojne za preiskavo sumljivih poslov z zaščitno opreme. Izpostavil je kadrovanje v policiji in na Uradu za preprečevanje pranja denarja. Kordiš je opozoril tudi na razkritje medija Necenzurirano, da je minister Počivalšek tik pred koncem epidemije od podjetja Hmezad TMT kupil 20 milijonov mask, ki so neprimerne za zdravstvene ustanove. Kordiš je ta posel označil za »še zadnjo krajo.«

Poslanka NSi Iva Dimic mu je odgovorila, da ji je težko poslušati zgolj ideološke razprave, kljub temu, da je vladno poročilo po njenem mnenju dokazalo, da nepravilnosti ni bilo. Poudarila je, da je prepričana, da je Počivalšek dober ministre, saj sicer ne bi bil minister v Šarčevi vladi, je dejala. Kljub temu pa meni, da je Marjan Šarec objektivno odgovoren, da je zaščitne opreme primanjkovalo. 

Poslanka SMC Monika Gregoričič meni, da opozicija, ko koaliciji očita kriminalne posle, sklepa po sebi in da »smo v situaciji, ko krivi kaže na nedolžnega in vpije lopov.« Dejala je tudi, da levo opozicijo iz ozadja vodi skrajna desnica in da bo, ko bo zaščitne opreme pričelo primanjkovati, ljudstvo opozicijo poklicali na odgovornost.

11.00 Stališča poslanskih skupin

Poslanka SMC Janja Sluga je v predstavitvi stališča poudarila, da se je morala aktualna vlada soočiti z enim največjih izzivov v zgodovini naše države. V poslanski skupini SMC so prepričani, da ni med njimi nikogar, »ki je šel skozi pekel nabav z namenom, da bi zlorabil krizne razmere za lasten dobiček«, še najmanj pa njihov minister. »Lahko rečete, da smo naivni, a ne verjamemo, da so razmere, kjer je bila edina možna zmaga to, da ti je sploh uspelo kaj kupiti in dejansko dostaviti v Slovenijo, komurkoli dopuščale toliko časa in toliko manevrskega prostora, da bi lahko vmes koval idejo o lastnem dobičku.« V SMC interpelacije ne bodo podprli. 

Jo pa bodo v Levici. Poslanec Miha Kordiš je dejal, da so Janševo vlado postavile laži in prevare. »Vsakič, ko je na oblasti Janša, gredo provizije v nebo. Trgovina z orožjem v 90., afera Patria, no, zdaj pod tretjo vlado Janeza Janše imamo sporne nabave zaščitne opreme. Vse za denar, vse za oblast.« Spomnil je na kadrovske menjave, na napade na medije, protestnike. »Minister Počivalšek pri tem ne skriva, zakaj se tako oklepa svojega položaja, ker si obeta, da si bo v tej vladi ustanovil državni turistični holding, in računa, da bo to državno premoženje njegova molzna krava, ko odleti iz politike.«

V NSi interpelacije ne bodo podprli, saj je, kot je dejal poslanec Jožef Horvat, Počivalšek očitno dober minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, saj to funkcijo opravlja že v tretji vladi. »Problem je, da se laži, da se obsodbe tako ministrov kot tudi, vsaj jaz tako razumem, koalicijskih poslancev kar širijo, da smo kriminalci, da smo del organiziranega kriminala, da smo lopovi in da se ta retorika iz parlamenta širi na ulice. Niso problem demonstracije, povsod po svetu so, ampak pri nas so nekoliko drugačne. Pri nas – in videti je, da samo pri nas v Sloveniji – vidite na ulicah transparente, kjer piše »smrt«. Smrt pomeni smrt ljudem, najbrž vladajočim.« 

V poslanski skupini SAB so opozorili, da moramo za vsak evro davkoplačevalskega denarja vedeti, kako in za kaj je bil porabljen. »Ni odveč dodati, da zavod za blagovne rezerve s tako obteženimi in hitrimi dobavami sploh ni imel izkušenj. Dodal bi, spoštovani minister, da reševanje življenj ne pomeni, da lahko vlada ravna koruptivno, netransparentno in nezakonito. Stvarem je enostavno treba priti do dna,« je povedal poslanec SAB Marko Bandelli

V Poslanski skupini Desus menijo, da je ta interpelacija zgolj farsa in predstava, s katero želijo na strani predlagatelja spodkopati prizadevanja celotne vladne ekipe ob soočanju s krizo. Po besedah Franca Jurše v Desusu pričakujejo, da če je že bilo osebno okoriščanje ali nepravilnosti, bodo odgovorni tudi za to odgovarjali, »vendar pa ni na nas, da bomo obtoževali posameznike brez konkretnih dokazov, temveč da bomo to delo zaupali pristojnim institucijam oziroma organom«. 

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Poslanec SNS Zmago Jelinčič je interpelacijo označil kot slabo seminarsko nalogo nekega srednješolca v eni umaknjeni srednji šoli. »Iz te interpelacije, ki nima v bistvu ne repa ne glave, kaj šele telesa, je čutiti hudo bolečino po izgubi oblasti. Če pripravljate interpelacijo, dajte na papir dejstva, ne pa izmišljotine. Dajte preverjena dejstva, ne pa neke govorice.« 

V poslanski skupini SDS po besedah Marka Pogačnika interpelacije ne bodo podprli. »V SDS smo prepričani, da je interpelacija proti ministru neupravičena in neutemeljena in da je podana interpelacija izključno politični boj proti gospodarskemu ministru in izključno politični boj proti vladi Janeza Janše. Prepričani smo, da so nabave zaščitne medicinske opreme potekale v skladu z veljavno zakonodajo, ki omogoča tudi skrajšane postopke v primeru epidemije ali izrednih razmer. Vlada je tudi sama pozvala računsko sodišče, da se nabava zaščitne opreme preuči. Najvišje marže zaščitne opreme so imeli standardni dobavitelji slovenskega zdravstva. V SDS smo prepričani, da so se problemi in napadi začeli, ko ti dobavitelji niso prišli zraven.« Pogačnik je še dejal, da je Šarčeva vlada pustila prazna skladišča. Trg se je zapiral, Slovenija pa je potrebovala nekoga, ki bo opremo pripeljal naravnost v Slovenijo. Kljub temu je vladi Janeza Janše uspelo skoraj nemogoče. Slovenija se je v boju z epidemijo izkazala kot zgodba o uspehu, na kar so opozorili tudi številni tuji mediji in navsezadnje tudi evropska komisija.«

9.30 Počivalšek: Nekateri smo delali, delali za ljudi, ne zase

Minister Počivalšek je novinarjem pred začetkom seje povedal, da se razprave veseli, »kljub temu da bo zelo dolga in da bi ta čas raje namenil dobrim poslovnim idejam, ki jih je v Sloveniji kljub negotovosti na gospodarskem trgu na pretek«.

Uvodoma je v obrazložitvi odgovora na interpelacijo poudaril, da je Slovenija med najuspešnejšimi državami, ko govorimo o zajezitvi koronavirusa. »Ukrepi, ki smo jih sprejemali, so bili ustrezni in učinkoviti. Naš poglavitni cilj boja z epidemijo je bil preprečiti človeške žrtve. Vsaka, ki smo jo doživeli, je žalostna in vredna sočutja. Moramo pa priznati, da smo se tragičnemu scenariju, kot so ga doživele številne druge države, pri nas izognili. Za to gredo zasluge tudi tistim, ki so Sloveniji pomagali pri organizaciji in dobavi zaščitne opreme. Po njihovi zaslugi je zdravstveni sistem vzdržal pritisk, da so drugi za državo pomembni sistemi lahko nemoteno delovali. Na morebitni drugi val se lahko zdaj pripravljamo z nekaj več manevrskega prostora za sprejemanje odločitev o tem, kako želimo ravnati v prihodnjih krizah. Slovenija je – to bi rad poudaril – država z dobro razvitim javnim servisom in ta je bil v odzivu na epidemijo ključen.«

Predlagateljem interpelacije pa je dejal: »Opozicija je imela ves ljubi čas, da so se ukvarjali z ustvarjanjem konstrukta, medtem ko smo nekateri delali. Delali za ljudi, ne zase. Pomagali nemočnim, ne svojim prijateljem. Zase vem, kaj sem počel, česa nisem, vem, kje so rdeče črte mojega ravnanja in v teh zadnjih mesecih teh črt nisem spreminjal niti za milimeter, mi je pa žal za ljudi, ki jih danes po cesti zmerjajo z lopovi, barabami, vojnimi dobičkarji.«

Poslancem je dejal, da je v uvodu, torej predstavitvi razlogov za interpelacijo slišal veliko laži. Nadaljeval je, da opozicija predstavlja previsoke zneske, ki jih je Slovenija porabila za nakup zaščitne opreme. »Če vas zdajle vprašam, koliko je Slovenija porabila za nakup zaščitne opreme, bom z leve strani parlamenta in dela sredine slišal številke 180 milijonov, 200 milijonov, morda celo prizanesljivih 120, pa vemo, da je prava številka, na današnji dan, 62 milijonov brez DDV. V mojem odgovoru sem navedel številko 42 milijonov, ki je veljala na tisti dan, ko sem odgovor poslal. Danes je ta številka višja, kolikor so večje tudi zaloge zaščitne opreme v naših skladiščih. Če bomo realizirali vse pogodbe, kar je sicer manj verjetno, pa vseeno, končna številka ne bo presegla 80 milijonov.« 

»Kot tudi ne drži, da je šlo nekaj deset teh milijonov v moj žep, tudi ne v žep predsednika vlade, in tudi ne v žepe vseh znanih imen, ki so se znašla na različnih dokumentih,« je zatrdil.

Dodal je, da bi lahko ure, namenjene razpravi, lahko porabil bolje. »Danes bom teh nekaj ur, deset in več, pozorno spremljal vse nastope, a moje misli so ves čas usmerjene tja, kjer se odvija realno življenje, kjer nastajajo realni problemi in kjer se ti problemi tudi rešujejo. Če sem prej govoril o poglavitnem cilju Slovenije v obdobju epidemije, to je varovanje človeških življenj, bom zdaj govoril o drugem, ravno tako pomembnem cilju. In sicer, pred Slovenijo je čas velike in vseobsegajoče gospodarske negotovosti. To ne bo lahek čas za nikogar in naša skrb mora biti, da se celotno breme ne bo, tako kot leta 2008, prevalilo na ramena najšibkejših ljudi.«

Zavrnil je očitke o neetičnem, klientelističnem in koruptivnem sodelovanju pri favoriziranju podjetij. Zagotovil je, da se niso vnaprej dogovorili za posle, stran od oči javnosti oz. da so si celo izmislili krizne razmere. »Trdim, da smo na način, ki smo ga izbrali in ni protizakonit, prihranili mnogo razočaranj in izgubljenega denarja,« je dodal.

Sicer pa po njegovem mnenju pri razkrivanjih zgodb o domnevno spornih poslih v medijih ne gre za žvižgaštvo. »To je užaljeno tožarjenje človeka, ki je imel vse vzvode, da bi preprečil po njegovem mnenju škodljive posle, pa jih ni uporabil,« je še dejal minister.

9.00 Pavšič: Interpelacijo ste si spisali sami

»Minister Zdravko Počivalšek je odgovoren za nepregledne, negospodarne in za izbrance dobičkonosne postopke naročanja in nakupe zaščitne ter medicinske opreme,« je v predstavitvi razlogov za interpelacijo povedal poslanec LMŠ Robert Pavšič

Robert Pavšič FOTO: Voranc Vogel/Delo
Robert Pavšič FOTO: Voranc Vogel/Delo


Po mnenju opozicijskih strank je Počivalšek odgovoren tudi za zavestno prikrivanje dejstev, zavajanje javnosti, neetično in klientelistično ravnanje. »Ob vseh sumih, indicih in razkritem osebnem vpletanju v postopke nakupov opreme z javnimi sredstvi si je minister interpelacijo spisal sam. Nedvomno je vsaj politično odgovoren.« Pavšič je poudaril, da je Počivalšek s pomočjo ministrov Mateja Tonina in Tomaža Gantarja omogočil vladi, da je »seveda z blagoslovom premiera Janeza Janše vzpostavila skrajno nepregleden sistem.«

»Vlada je za naročila in nakupe opreme zadolžila strokovno povsem nepodkovani Zavod za blagovne rezerve. Ustanavljali ste razne skupine, selili pristojnosti, jih nato še bolj razpršili, pač po načelu 'vsi za vse zaslužni, nihče za nič odgovoren'.« Po njihovem sklepu so to počeli, »da ste v zavetju te nepreglednosti lahko nemoteno prikrivali«. Pavšič je spomnil na neodprte ponudbe, ki naj bi ostale nepregledane. »Verjetno ste raje verjeli ali pa morali verjeti urgencam svojcev, soprog, politično odpisanih posameznikov,« je Pavšič dejal Počivalšku in dodal, da je verjetno »nekaj vnaprej izbranih subjektov moralo zaslužiti«.

»V imenu boja proti epidemiji v razmerah ustvarjenega strahu v maniri brez mene potop ste za okoriščanje, kaj vse veste vi, izrabili negotovost in strah ljudi. Manipulirali ste, zavestno ali kot izvrševalec, morda po nareku. Odgovorni ste vseeno, predvsem pa nas ne prepričate, da ste reševali življenja, mogoče denarnice. Vajeni smo vašega besednega bega pred pojasnili in vašega zatekanja k očitkom o praznih skladiščih, pomanjkanju zaščitne opreme, zapoznelih reakcijah, kritično nizkem številu ventilatorjev in to ponavljate kljub zavedanju, da to pač ni res, saj vas je mogoče celo razumeti, seveda bežite, ker ste od 13. marca dalje namerno svoji zgodbi primerno prilagajali in prikrajali podatke in aktivnosti, da bi dobili proste roke, nekakšen alibi za vse svoje morda marionetno početje, ker vi vendar rešujete življenja, naj stane kar hoče, naj se uklanja, služi in zasluži, kolikor je treba,« je dejal Pavšič. 

V obrazložitvi je nadaljeval, da je v celotni zgodbi zagotovo vpletenih več oseb, a niti vodijo do ministra. »Zavestno ste lagali o številu ventilatorjev. Ne želite razkriti, katero podjetje je bilo izbrano za izpeljavo posla s Kitajsko, le zakaj. Skrivate podatke o maržah in provizijah, češ da gre za poslovno skrivnost, izgubljate ne le neobstoječe tovornjake, ampak tudi boeinge 777 z zaščitno opremo. Ne morete neposredno sklepati meddržavnih poslov, ker za to baje ni zakonske podlage. Potem si premislite, češ da ne smete, ker je tvegano plačevanje avansov. Potem pa avanse vseeno plačate, ker se je pač reševalo življenja in drugače ni šlo. Nadaljujete z maličenjem dejstev, vendar ni vse tako preprosto.«

Pavšič je navedel, da je vlada prikazovala napačne podatke o številu ustreznih ventilatorjev v državi. »Mogoče ste bili res zgolj izvrševalec in ste delali po nareku. Po čigavem nareku? S čigavo vednostjo? Je bil to mogoče predsednik vlade? A potem se vprašam, zakaj je to statistiko namerno kazila vlada, zakaj je vlada lagala o številkah, zakaj le? Vam pomagam – zato, ker je morala ustvariti privid izrednih razmer. Izkoristila je težko zdravstveno situacijo, zaskrbljenost ljudi. Zakaj je to počela – preprosto zato, da je sebi zagotovila alibi za nakup te velike količine ventilatorjev. Pretiranega števila ventilatorjev, ventilatorjev, ki so bili za bolnike s koronavirusom neustrezni in trikrat dražji od ustreznih, seveda, tu je pa point – z izjemno veliko razliko v ceni. Zakaj ste to storili? Nekomu ste – bom neposreden – 'zrihtali' posel. Ste ga morali? Vam je bilo naročeno? To veste vi. Jaz pa vem, da ste nekomu pomagali zaslužiti. Nekomu ste omogočili zaslužkarstvo.«

Preberite še:

Komentarji: